Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Miniszterelnök-jelölti vitát akar a V18

Miniszterelnök-jelölti vitát akar a V18

Élő adásban közvetített szakpolitikusi, majd miniszterelnök-jelölti vitát javasol a kampány idejére a Válasszunk! 2018 (V18)csoport.

A csoport keddi budapesti sajtótájékoztatóján elhangzott, első menetben a jogbiztonság, az európai értékek és a migráció, másodikban a gazdaság, a versenyképesség, a korrupció és a fenntartható fejlődés, harmadikban pedig az oktatás, az egészségügy és a szociális ellátás témakörében ütköztethetnék álláspontjukat a pártok szakértői.

Javaslatuk szerint ezután a parlamenti képviselőcsoport alakítására esélyes erők miniszterelnök-jelöltjei állnának ki vitára egymással.

Ha későn is, de alakul a választási mezőny, rendeződnek a sorok, az öt százalék alatti pártok keresik a nagyobbak szövetségét és az egyéni képviselői esélyeiket, a nagyobbak pedig kezdenek választástechnikai kérdések mellett programokról is beszélni – mondta Balázs Péter közgazdász, volt uniós biztos és külügyminiszter.

Hangsúlyozva, a választási rendszerből “szörnyen hiányzik az első forduló”, mert hiányában torzul a verseny; “az egyfordulós rendszer kifejezetten kötelez a vitákra” – fogalmazott. Hangsúlyozta: “program nélkül nincs nevezés a választásokra és vita nélkül nincs választás”.

Aki kitalálta az egy fordulót, azt különösen kötelezi ez a rendszer, hogy álljon oda több jelölttel vitatkozni

– jelentette ki Balázs Péter.

Kiemelte: a vita révén a választók nem mások elmondásából, hanem közvetlenül a jelöltektől hallhatják, mit tennének, ha elnyerik a kormányfői megbízatást.

Azt mondta, a viták részletes szabályainak kidolgozását a résztvevő pártokra és a médiumokra hagynák, egy kérdésre válaszolva pedig kijelentette, hogy hétnél több megszólaló egy-egy körben “talán már zavaró” volna.

Budapest, 2018. február 13.
Andor László közgazdász, volt EU-biztos, Székely Tamás orvos, volt egészségügyi miniszter, Bod Péter Ákos közgazdász, volt jegybankelnök, Balázs Péter közgazdász, volt uniós biztos és külügyminiszter, Bárándy Péter ügyvéd, volt igazságügyi miniszter, Holoda Attila, olajmérnök, közgazdász, volt energiaügyi helyettes államtitkár és Raskó György agrárközgazdász, volt mezõgazdasági államtitkár (b-j) a Válasszunk! 2018 (V18) csoport sajtótájékoztatóján a fõvárosi Hotel Benczúrban 2018. február 13-án.
MTI Fotó: Soós Lajos

Arra a felvetésre, hogy a kormányoldal nem állna ki egy ilyen vitára, Balázs Péter arról beszélt:

vannak nemzetközileg bevett megoldások erre az esetre, például videóról is bejátszhatják a távolmaradó politikus korábbi nyilatkozatait az adott témában.

Szavai szerint a V18 “alighanem a legszélesebb bázisú politikai együttműködés 1989, az Ellenzéki Kerekasztal óta”, amely “a rendszerváltás értékeinek védelmezőjeként” lép fel, azzal a céllal, hogy minél többen vegyenek részt az április 8-ai országgyűlési választáson.

A sajtótájékoztatón a V18 társalapítói az unós fejlesztési források megfelelő felhasználásának, az egészségügy fejlesztésének, az ott dolgozók fizetésemelésének, a jogbiztonságnak, az új technológiák felé nyitásnak, a valódi versenynek a szükségességéről beszéltek, azt hangsúlyozva, hogy a választáson induló pártoknak színt kell vallaniuk, mik a céljaik.

A Válasszunk! 2018 csoport tagjai között van mások mellett Andor László volt EU-biztos, Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, Mellár Tamás volt KSH-elnök, Holoda Attila, aki 2012-ben energiaügyi helyettes államtitkár volt, Göncz Kinga volt külügyminiszter, Raskó György, aki 1991 és 1994 között mezőgazdasági államtitkár volt, Lévai Katalin volt esélyegyenlőségi miniszter, Pusztai Erzsébet volt államtitkár és Székely Tamás volt egészségügyi miniszter.

(MTI)