Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Bohózat lett az olimpián a Szabadság-szobros hokisisakból

Bohózat lett az olimpián a Szabadság-szobros hokisisakból

Kisebb kavarodást okozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) túlbuzgósága. Ugyanis azt fontolgatták, hogy politikai, nemzeti jelkép tiltott használata miatt levetetik az amerikai női hokikapusok sisakját.

Mert a fejvédőiken látható a Szabadság-szobor.

A NOB ugyanis részletes iránymutatást ad ki az olimpiák előtt ki az engedélyezett, viselhető jelképekről és feliratokról. Semmilyen ruházat, sportfelszerelés nem tartalmazhat idézetet nemzeti himnuszból, buzdító szövegből, nemzeti identitáshoz köthető politikai/közéleti üzenetet.

Az Egyesült Államok női csapatának két tartalékkapusa, Nicole Hensley és Alex Rigsby viszont olyan fejvédőt használ, amelyeken jól látható a New York-i Szabadság-szobor.

Az amerikaiakat éppen az olimpiai zászló alatt induló orosz válogatott elleni meccs előtt értesítette a NOB. Majd néhány óra vizsgálódás után szabad utat kaptak a sisakok. Az amerikai hokicsapat szóvivője azt mondta, félreértés történt.

Az amerikai női jégkorong-válogatott az oroszok elleni, győztes csoportmeccs előtt, fotó: Bruce Bennett/Getty Images

Az amerikaiak 5-0-ra nyerték az oroszok elleni csoportmeccset és két győzelemmel várják a szintén veretlen Kanada elleni csoportrangadót.