Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Befagytak a pártok a decemberi eredménybe, az MSZP-Párbeszéd a bejutási határon táncol

Befagytak a pártok a decemberi eredménybe, az MSZP-Párbeszéd a bejutási határon táncol

Az elmúlt negyedéves számok, de főleg a januári kutatás eredményei alapján az látszik, hogy leginkább “befagyott” pártpreferenciákról beszélhetünk, az intézet által rögzített mozgások hibahatáron belül maradnak – írja az ATV.hu.

A Fidesz-KDNP a teljes lakosság körében 33 százalékon, míg a biztos szavazó pártválasztóknál 40 százalékon áll, ami az utolsó felméréshez képest 2 százalékos növekedés, de a kutatás szerint, ez hibahatáron belül van.

A Jobbik szintén ezen a határon belül mozgott, a teljes népesség 14 százaléka, míg a biztos szavazó pártválasztók 17 százaléka támogathatja a pártot.

A Demokratikus Koalíció támogatottsága a teljes lakosság körében 8 százalék, míg a biztos szavazó pártválasztóknál 12 százalék, vagyis bejutnának az parlamentbe. Az MSZP esetében a Párbeszéddel kötött közös lista miatt a bejutási küszöb 10 százalék, és pont ennyin állnak, viszont van egy 2 százalékos visszaesés is a decemberi adatokhoz képest. Ráadás, hogy a teljes népességnél már csak 8 százaléknyian tennék rájuk a voksot.

Az LMP 5, illetve 6 százalékon áll, a Momentum viszont bukott, mert a teljes népességnél 2-n, a biztos szavazóknál meg csak 1 százalékon teljesít.