Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A holland külügyminiszter hazudott arról, hogy találkozott volna Vlagyimir Putyinnal

A holland külügyminiszter hazudott arról, hogy találkozott volna Vlagyimir Putyinnal

Halbe Zijlstra jelenlegi holland külügyminiszter egy 2016-os pártrendezvényen arról beszélt, hogy még 2006-ban, amikor még nem politizált, hanem a Shell dolgozója volt, hivatalos volt Oroszországba, ahol találkozott Vlagyimir Putyinnal, és hallotta, ahogy az orosz elnök felvázolja a Nagy Oroszország megteremtéséhez szükséges expanziós terveit.

De a kollégái elkezdtek kételkedni a sztori hitelességében, ezért Zijlstrának tisztáznia kellett magát. Azt mondta, valóban nem találkozott személyesen Putyinnal, de megbízható forrástól hallotta a történetet, és azért adta elő sajátjaként, hogy így védje a forrását, de megjegyezte, hogy ez nem volt bölcs döntés a részéről, és másképp kellett volna cselekednie.

Szóba került, hogy a külügyminiszternek le kellene mondania, különösen, hogy Hollandia álhírek terjesztésével vádolta Oroszországot a Malaysia Airlines 17-es járatának lezuhanása miatt. Mark Rutte kormányfő viszont arról biztosított, hogy a bizalma töretlen a külügyminszterben, és hogy már hetekkel ezelőtt tájékoztatást kapott a most felszínre bukkant történetről.

Mindenesetre a történet biztosan szóba kerül majd a napokban Oroszországban, ugyanis Zijlstra mostanában indul majd találkozóra Szergej Lovrov orosz miniszterelnökkel, akivel többek között éppen a maláj gép lezuhanása miatt fognak találkozni.

(Politico)

Borítókép: Halbe Zijlstra 2018. január 11-én (Fotó: Issam Rimawi/Anadolu Agency/Getty Images)