Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mitől olyan vicces Mr Bean?

Mitől olyan vicces Mr Bean?

Amikor valakit megkérdeztek a kilencvenes években, hogy ki a világ legviccesebb embere, a választás legtöbbször biztosan Rowan Atkinsonra esett. A brit komikus és színész a Not the Nine O’Clock News és a Fekete vipera című vígjátéksorozatokkal futott be, de az igazi hírnevet a kilencvenes évek elején induló Mr. Bean (1990-1995) című sorozattal érte el. Mr. Bean egy Atkinson által kitalált és eljátszott karakter, akinek a leghétköznapibb feladatok is komoly problémát jelentenek, ez pedig mindig vicces helyzetekhez vezet.

Mr. Bean szerencsétlen és szórakoztató karaktere örökké egybeivódott Atkinson nevével, aki a sorozat lezárása után is többször megformálta Mr. Beant: egy különálló Bean-filmben, a Mr. Bean animációs sorozatban és a 2012-es londoni olimpia nyitóeseményén. Mr. Bean egyik ismertetőjegye, hogy szinte sosem beszél, így a poénok kivitelezéséhez Atkinson nem támaszkodhatott a dialógusra. Charlie Chaplinhez hasonlóan Atkinson is mestere a fizikai humornak, egy youtuber pedig azt is megvizsgálta, hogy pontosan miben rejlik a brit komikus zsenialitása

A Nerdwriter nevű youtuber rendszeresen készít videóesszéket különböző popkulturális termékekről és híres művészekről, ezúttal Atkinson komikusi készségeire esett a választása. A Mr. Bean Is A Master Of Physical Comedy című videója példákkal mutatja be, hogyan tudja Atkinson kihozni a lehető legtöbbet egy viccből.

„Általában jobban élvezem az előadásmódot, mint magát a viccet.” – ezzel az Atkinson idézettel nyit a videó, és a későbbiekben ezen az elven keresztül mutatja be a készítő, hogyan is épül fel egy Atkinson-poén.

A helyzetkomikumra alapuló vicceket – például banánhéjon való elcsúszás – Atkinson általában egy egyedi attitűddel dobja fel, amitől még jobban üt a poén. Atkinson nem csupán azért zseniális komikus, mert képes a testével és a mimikájával eljátszani vicces szituációkat, hanem amiatt a plusz miatt is, amit minden karakteréhez hozzáad. Ez általában valamilyen magatartásforma, amiből következik a vicces helyzet. Ilyen példa a videóból az a jelenet, amiben Atkinson nekimegy egy fának. A vicc magától érthetődik, amitől viszont igazán ütős lesz, hogy a férfi azért megy neki a fának, mert épp az őt felvevő kamerával flörtöl.

A videó felhasznál jeleneteket Atkinson stand-up előadásaiból is, ahol a szöveg is fontos szerepet kap, de továbbra is maga az előadásmód adja el a vicceket. Ilyen például az a szkeccs, amiben a tanár felolvassa a névsort, tele trágár hangzatú diáknevekkel. A nevek alapból viccesek, de a poén azért üt, mert a tanár teljesen rezzenéstelen arccal olvassa fel őket.

„Ez a személyiségből fakadó humor. Nem a vicces dolgok csinálásáról szól, hanem arról, hogy egy normális dolgot csinálunk vicces módon.” – így fogalmazta meg saját komikus hitvallását Atkinson.

Borítókép: Eamonn M. McCormack/Getty Images