Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Még a fideszesek sem hisznek Soros „ördögi tervében”

Még a fideszesek sem hisznek Soros „ördögi tervében”

A magyar választók 59 százaléka nem hisz abban a kormányzati propaganda által sulykolt állításban, amely szerint a hazai civilek „betelepítést szervező irodák” létrehozásával segítenék a Soros-terv megvalósítását – derül ki a Policy Agenda közvélemény-kutatásából, amely a Zoom.hu megbízásából készült.

A telefonos kutatás során – amely ezer fős reprezentatív mintán, január 16. és 23. között készült – az alábbi kérdést tették fel: „Ön egyetért-e azzal az állítással, hogy vannak civil szervezetek Magyarországon, amelyek bevándorlási irodákat kívánnak létesíteni a Soros-terv elősegítésére?”

A tízmilliárdokba kerülő kormányzati propaganda a jelek szerint ezen a területen (még) nem volt elég hatékony, mivel csak valamivel több, mint minden negyedik magyar értett egyet (27%) a kérdésben foglaltakkal, míg 14 százalék nem tudott válaszolni.

 

A pártpreferenciák alapján meglepő dolgok derültek ki. Tudniillik még a Fidesz szavazóinak többsége (52%) sem értett egyet azzal az állítással, hogy vannak civil szervezetek Magyarországon, amelyek bevándorlási irodákat kívánnak létesíteni a Soros-terv elősegítésére.

Persze, még így is köztük volt a legmagasabb (39%) azok aránya, akik elhiszik, hogy létezik ilyen együttműködés a hazai civilek és Soros György között.

 

 

A legnagyobb arányban (78%) a baloldali-libeárlis szavazók utasították el a kérdésben foglaltakat. Ugyanakkor még ebben a táborban is 16 százaléknyian vannak, akik elhiszik, hogy a hazai civilek bevándorlási irodák létrehozásával támogatnák a Soros-tervet.

A Jobbik szavazói között ez az aránypár 66-24, míg a bizonytalanoknál 59-22 volt.

Kormányzati propaganda/kampány

A bevándorlási irodákkal kapcsolatos kormányzati kampány azután indult, hogy a pécsi önkormányzat tavaly év végén igyekezett ellehetetleníteni annak az Emberség Erejével Alapítványnak a működését, amely 130 millió forintot kapott a Nyílt Társadalom Alapítványtól a térség civil szervezeteinek megerősítésére. (Debreceni civilek hasonló támogatásban részesültek – A szerk.)

A pécsi közgyűlés akkor elfogadott egy nyilatkozatot, amelyben többek között azt írták: „Megdöbbenéssel értesültünk Soros György magyar-amerikai milliárdos spekuláns alapítványának tervéről, hogy vidéki kampányközpontok (irodák) létrehozásával befolyásolni akarja életünket, döntéseinket, választásunkat.”

Egyenes út a Stop Sorosig

Ezt követően vidéki önkormányzatok (köztük a másik „érintett”, Debrecen) határozatban utasították el, hogy a városban olyan civil szervezetek működjenek, amelyeket Soros alapítványa támogat. Szita Károly megszólalásakor pedig már sejthető volt, hogy nem véletlenek sorozatáról van szó, hiszen a kaposvári polgármester a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként a többi települést is „harcba hívta”.

Ennek csúcspontja volt az a budapesti kirakatrendezvény januárban, amely a „Polgármesteri összefogás a betelepítést-szervező irodákkal szemben” címet kapta.

Látványosan rettegtek egy jót a fideszes polgármesterek a Bálnában. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Nem sokkal később pedig megszületett a Stop Soros törvényjavaslat, amelyet még az Országgyűlés február 19-én kezdődő tavaszi ülésszakának megnyitása előtt benyújtanak.

Nagy vihart kavart az a legutóbbi PA-kutatás, amelyből kiderült hogy még ma is működik itthon a „piréz-jelenség”: a magyar választók kétharmada ugyanis abban a tudatban él, hogy – az egyébként nem létező – Soros György Pártja (SGYP) is részt vesz az április 8-i országgyűlési választáson.

 

A pirézek után a Soros-párt létezésében is hisznek a magyarok

A pirézek után a Soros-párt létezésében is hisznek a magyarok A magyar választók kétharmada abban a tudatban él, hogy Soros György Pártja (SGYP) is részt vesz az április 8-i országgyűlési választáson – derül ki a Policy Agenda közvélemény-kutatásából, amely a Zoom.hu megbízásából készült. Csak minden negyedik válaszadó tudja, hogy nem is létezik ilyen párt.

Több politikai elemző is kritizálta a közvélemény-kutatást. A Policy Agenda szerint álmódszertani vita indult a kutatás körül, amelyet Sík Endre, a pirézeket kitaláló szociológus is rendben talált.

A jelek szerint a Soros-ellenes kampányra (eddig) fordított csaknem 30 milliárd forint arra elég volt, hogy a magyar származású milliárdos személyét démonizálják, és elhitessék a választók többségével, hogy egy Soros-párt is rajtvonalhoz állhat a választásokon, arra viszont kevésnek bizonyult, hogy a bevándorlási irodák tervének sulykolásával még nagyobb félelmet keltsenek a magyarokban.