Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Medgyessy lemondása után úgy éreztem, a másik oldalon a helyem – interjú Hajdú Péterrel

Medgyessy lemondása után úgy éreztem, a másik oldalon a helyem – interjú Hajdú Péterrel

Hajdú Péter megjelenése egy tévé körül mindig indulatokat vált ki. A köztudatban baloldali kötődésű celebként volt jelen, pedig már 2007 óta szimpatizál Orbán Viktorral, és ezt még az ATV-nél sem titkolja. Andy Vajnát tiszteli, Mészáros Lőrincet pedig kedves embernek tartja.

Nagyjából másfél éve tértél vissza az ATV-hez. Jól döntöttél?

Én hiszek az isteni gondviselésben, és szerintem az is ennek a része, hogy ide kerültem. Nyilván fájt a TV2-s szakítás, viszont azzal, hogy az ATV-hez jöttem, elképesztő lehetőségek nyíltak meg. Nyugodtan mondhatom, hogy Németh Szilárd vezérigazgató a barátom lett, a csatornánál három műsort gyártunk, és mind a három Top 50-es. Idén legalább még egy műsort tervezünk elindítani.

Amikor a TV2-n megcsináltad a rövid ideig élt Showtime talkshow-t, kijelentetted, hogy ha ez nem jön be, akkor visszavonulsz a műsorvezetéstől. Most akkor az a műsor bejött, vagy csak meggondoltad magad?

A szerződésben vállalt nézettséget hoztuk. Volt benne egy opció, amivel a TV2 nem élt. Hogy miért nem, azt tőlük kell megkérdezni, de nem a nézettség indokolta. Én azért mentem be Ökrös Gergő programigazgatóhoz tárgyalni, hogy meghosszabbítsuk a szerződést, de menet közben vagy ő, vagy Dirk Gerkens vezérigazgató úgy döntött, nem folytatják.

Fotó: Veres Viktor

Visszanézve el tudtad volna egyáltalán engedni ezt?

Tíz éve biztosan nem, most már azt mondom, hogy ha választanom kéne a producerkedés és a képernyő között, akkor a producerkedést választanám. Ismertebb már nem akarok lenni, viszont a szakmát imádom. Mivel az Esti Frizbi jelenleg az ATV legnézettebb műsora, most szerintem nem is lenne aktuális a visszavonulásomról beszélni.

Van benned külön drukk, hogy megverd nézettségben a TV2-t?

Már nem foglalkozom a TV2-vel, de volt ilyen időszak. Amikor szakítottam a csatornával, az annyira rosszul esett, hogy egy ideig nem is tudtam nézni. Ennek most már vége, teljesen semlegesen tudok nézni TV2-t vagy RTL-t is, sok sikert kívánok nekik. Most élesedik a nézettségi versenyük, szóval érdekes lesz.

Szerinted megverheti valaha is a TV2 az RTL-t?

Most azt gondolom, hogy nem, de ebben az évben már kiegyenlítettebb a verseny, ez pedig nagyon jót tesz a hazai televíziózásnak.

Régen mintha azért többet lógtál volna Andy Vajnával. Most milyen viszonyban vagytok?

Nagyon tisztelem. Elképesztő, amit letett az asztalra szakmailag, a Terminator-filmeket például többen nézték meg, mint a rendszerváltás óta készült magyar filmeket összesen. Ha találkozunk, köszönünk egymásnak, normális a viszonyunk, de nincs közös pont az életünkben.

Voltatok barátok?

Nem. Amikor annak idején közös képeket töltöttünk fel a Facebookra, azok rendezvényen vagy nagyobb társaságban készültek, illetve egyszer elutaztunk Moszkvába, de az szakmai út volt, ők vásárolták meg a Miss Universe szépségverseny licencét, ami korábban a miénk volt. Amúgy roppant szórakoztató és tehetséges ember.

Fotó: Veres Viktor

Azt nem nehéz összekötni, hogy Sarka Katával való szakításoddal nagyjából egy időben szakítottatok a TV2-vel is, ráadásul ő még mindig ott van. Volt bármi köze a kettőnek egymáshoz?

Nem hiszem.

Az ATV vezérigazgatója Németh Szilárd azt mondta interjúnkban, te vagy a magyar televíziózás Alexis Sancheze. Ez megáll?

Szerintem jobb tévés vagyok, mint Alexis Sanchez. Fociban viszont ő a jobb.

Komolyabbra fordítva: szerinted miért van az, hogy téged valamiféle sötét erőnek tartanak sokan?

Mindenkivel kapcsolatban vannak előítéletek.

Volt idő, amikor kifejezetten sikk volt engem utálni, de hát olyan is volt, amikor Friderikuszt is az volt.

Félreértés ne essék: Friderikusz tehetségesebb televíziós, mint én, az analógia nem erről szól. Azokkal az infókkal, hogy én bulvárosítom meg fideszes irányba viszem az ATV-t, nem tudok mit kezdeni.

Fotó: Veres Viktor

A 444 cikkében egy megszólaló szerint te most fideszesebb vagy, mint valaha. Ez mennyire áll meg? Fideszesebb vagy, mint négy éve?

Én soha nem tagadtam, hogy a Fidesszel szimpatizálok, és azt sem, hogy Medgyessy Péter alatt

az MSZP-vel szimpatizáltam, de ez Medgyessy Péternek szólt,

aki az üzlettársam és barátom, Tornóczky Anita mostohaapja. 2007-ben ismertem meg Orbán Viktort egy interjú alatt. Előtte sokat beszélgettünk, és roppant nagy hatással volt rám, nagyon tehetséges politikusnak tartom. A televízióban nem politizálok. Egyébként itt lakik tőlem nem messze Selmeczi Gabriella és Tóbiás József is, és bármelyikük jön be az éttermembe, nagy tisztelettel köszönünk egymásnak.

Ha az előző kormánnyal és a mostanival is szimpatizálsz, akkor a következővel is fogsz?

Attól függ, ki lesz a miniszterelnök. Medgyessy Péter leváltása után mi kegyvesztettek lettünk Tornóczky Anitával. Péter lemondása után Anitának nagyon kevesen vették fel a telefont, pedig T-Akták címmel a köztévén volt műsora, az első két adás után pedig még Kuncze Gábor és Lendvai Ildikó is felhívta gratulálni. El lehet gondolkozni, Anitának ez milyen érzés lehet. Őt a köztévétől úgy rúgták ki, hogy meg sem mondták neki. A gyártásvezetőtől kérdezte meg, mikor lesz a következő forgatás, és ő mondta el neki, hogy „te ki vagy rúgva, nem tudsz róla?” Erről azért megvan a véleményem. Egyébként Medgyessy Péterrel a mai napig jóban vagyok.

Ezek szerint Gyurcsány Ferencet nem kedveled?

Pontosan annyira kedvelem őt, amennyire ő engem.

Fotó: Veres Viktor

Akkor téged tévesen tartottak baloldali celebnek, vagy van az MSZP-Fidesz utazás mögött valami világnézeti változás?

A rendszerváltás alatt a középiskolai osztályomban szinte mindenki fideszes volt. A Fiatal demokraták farmerdzsekiben mentek a parlamentbe, iszonyat lazák voltak és ezt nagyon menőnek tartottuk. Először rájuk is szavaztam. Aztán megismertem Anitát 1996-ban a főiskolán, és nagyon jó barátok lettünk. Amikor összejársz valakivel, és a nevelőapja lesz a miniszterelnök-jelölt, akkor pofátlan dolog lett volna azt mondani, hogy nem rá fogok szavazni. Abban, hogy én az MSZP-re szavaztam, kizárólag Medgyessy Péternek volt szerepe amellett, hogy Anita az üzlettársam és a barátom volt. A Fideszben senkit nem ismertem, az MSZP-ben viszont nyilván sok embert ismertem meg. Aztán átéltem Anitával együtt Medgyessy lemondását követően a kegyvesztettséget, és úgy éreztem, hogy nekem a másik oldalon van a helyem. Pedig akkor még ellenzékben volt a Fidesz.

Fidesz-szimpatizánsként mit gondolsz Mészáros Lőrincről?

Kifejezetten kedves ember, az üzleti ügyeiről viszont nem kívánok nyilatkozni, mert nem ismerem őket.

Visszanézve talán te voltál az első ember Magyarországon, aki nagyon tudatosan épített a médiajelenlétre, az életed nagy részét a bulvársajtó előtt élted. Visszanézve van olyan, ami szerinted már sok volt?

Hogyne lenne. A velem kapcsolatos negatív véleményeket szerintem leginkább a bulvárszerepléseim hozták össze. Most már egyre kevesebbszer szerepelek, de az emberek még mindig úgy gondolják, hogy állandóan ott vagyok. A bulvár előszeretettel számolt be a régi kapcsolataimról, a házasságomról Katával, a gyerekekről és az útjainkról.

Dobáltuk is a csontokat a sajtónak, de ezt nem kellett volna.

Még egyszer nem szeretném, hogy ennyire nyitott könyv legyen a magánéletem. Nyilván álságos lenne, ha a következő barátnőmmel bujkálnék a fotósok elől, de korábban túllőttem a célon.

Fotó: Veres Viktor

Mondhatjuk, hogy ez ütött vissza, amikor szétmentetek Katával? Amikor közleményben kérted az újságírókat, hogy kicsit hagyjanak békén, felmerült, hogy azért nem hagynak, mert eddig soha nem volt ebből probléma?

Az újságírókkal ilyen szempontból ellenérdekeltek vagyunk. Az ember az örömhírt boldogan kürtöli világgá, a rosszat viszont inkább magában tartaná. Az újságírókat viszont nyilván inkább a botrány érdekli. Ha gyerekem születik, arról boldogan mesélek, de ha szakítok vagy kirúgnak, akkor nem ahhoz van kedvem, hogy újságíróknak magyarázzam a fájdalmamat, és közösen gyászoljam a Blikk-kel.

Te eszközként használtad a bulvárt, vagy szerettél szerepelni?

Egyértelműen eszköz. Két célom volt: nézett műsorokat csinálni, és hogy ismert legyek. Mindkettőhöz a bulvár volt az út.

De nem is élvezted, hogy naponta tűnsz fel a Borsban, a Blikkben és hetente a Storyban?

Amikor egyeztetett címlapos interjú jelent meg, az jó volt. Amikor lefotózták, hogy rossz helyen parkolok, az nem. De mindkettővel együtt kell élni.

Rég láttunk már szabálytalanul parkolni, és mintha nem is lennél ott mindenhol. Ez tudatos?

A visszább húzódásom is tudatos, és a közlekedési szokásaim is változtak. Szerintem úgy tíz éve nem parkoltam mozgáskorlátozottak számára kijelölt helyre. A stigma rajtam maradt, de nem is magyarázkodom, már figyelek erre.

Fotó: Veres Viktor

Szerinted jobb most a sajtó, mint 10 évvel ezelőtt?

Amerikanizálódott, most már szinte bármilyen szinten belerúghat a közszereplőkbe. Én nem értek egyet azzal, hogy a közszereplőknek többet kell tűrnie, mint egy átlag embernek. 10-20 évvel ezelőtt nem lehetett így belegyalogolni emberekbe, ráadásul a per is belefér sokszor, mert a kiadó kifizeti. Régebben nagyobb szerepe volt a friendly gossipnak, azaz barátságos stílusnak a bulvárban is.

De nem az volt épp a zsákutca? A Story magazin még a fénykorában is bevallottan nem feltétlenül a valósággal foglalkozott. Nem arról van szó, hogy az emberek jobban szeretik látni, ami tényleg történik?

A tartalom most is sokban függ attól, ki a tulajdonos. A tulajdonosok annyira távol állnak egymástól, hogy ez is sokat nyom a latba.

De ez egészségesebb?

Az a baj, hogy az ember olvas újságot, és nem tudja, mi az igaz.

Tele vannak a cikkek féligazságokkal, és nem lehet eldönteni, hogy tulajdonosok vagy lobbik harcáról van-e szó.

Egy átlagos olvasó viszont szentírásnak veszi, amit az újságban olvas.

A gyerekeidnek szerinted inkább jót vagy rosszat hoz, hogy a szüleik híresek?

Az elmúlt másfél évben inkább rosszat. Minden gyereknek nagyon rossz, ha válnak a szüleik, pláne ha az ő szüleikről még a barátaik szülei is pletykálnak. Azért remélem, a jövőben inkább jót jelent majd.

Fotó: Veres Viktor

Te mit tippelnél, mennyit fogsz még tévézni?

Szerencsére sok lábon állok, éttermem van, ingatlanfejlesztésben vagyok, sörfesztivált szervezek. A szerelem viszont a tévé, azt addig akarom csinálni, ameddig az ATV-nél elégedettek a produkcióimmal és kapok lehetőséget.

Akkor nem mész máshova?

Ha Németh Szilárd most közölné, hogy bezárja az ATV-t, akkor szerintem visszavonulnék, és sokan pezsgőt bonthatnának. De erről egyáltalán nincs szó.

A végére valami vidámat: az eddigi karriered során melyik volt az a szereplésed, ami annyira kínos lett, hogy te sem érted, hogy’ mehettél bele?

A Nagy Duett a TV2-n. Ott én bizonyítottam be, hogy úgy is el lehet jutni majdnem a döntőig, hogy kurva szarul énekelsz. A gyerekeim szeretik visszanézni a videókat, de ők még nem hallják, hogy rosszul énekelek. Én mindig mondom nekik, hogy ez nem jó, és ne erről vegyenek példát.