Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Dobszóló, kemény szavak és kormányváltó hangulat az MSZP kampánnyitóján

Dobszóló, kemény szavak és kormányváltó hangulat az MSZP kampánnyitóján

„Minden rendben, vita nem volt, elfogadtunk mindent, a Fodor meg hoppon maradt” – így telefonált haza a parkolóból a több mint kétszáz küldött egyike az MSZP kongresszusa után. Ha tömören is, lényegre törően foglalta össze az azt megelőző három órát tíz másodpercben.

Lelkesítő, vidám hangulat. További fotókért kattintson! Fotó: Veres Viktor

Igazi örömünnep volt az MSZP kongresszusa, mintha nem is kampánynyitó lett volna, hanem már a választás után, a győzelem éjszakáján a buli. Ilyen hangulatú volt legalábbis az utolsó három perc:

állva tapsoló lelkes párttagok, szimpatizánsok, harsogó dobok, vakító fények, vidám, latinos rigmusok, a színpadon pedig csupa boldog ember,

köztük a Változás Szövetségét alkotó pártok színe-java, a miniszterelnök-jelölt és 106 egyéni képviselőjelölt. Az ezt megelőző 180 perc hangulata már jóval hullámzóbb volt.

Tétre, helyre, befutóra

Mint arról a Zoom.hu is írt, kezdetnek elfogadta a kongresszus az MSZP-Párbeszéd országos listáját, a küldöttek továbbá jóváhagyták a Párbeszéddel közös, Szövetség az igazságos Magyarországért című szövetségi politikáról szóló dokumentumot is. Az elfogadott országos lista alapján a Párbeszéd három biztos befutó helyet kapott az országos listán: a listavezető Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt, a 11. helyen indul Tordai Bence, míg a 19. hely V. Naszály Mártáé.

A lista élén Molnár Gyula, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes. Kattintson, galéria nyílik! Fotó: Veres Viktor

Továbbá a lista 33., 44., 55., 66., 77., 88., 99. és 110. helyén is a Párbeszéd politikusai szerepelnek. A kongresszus által elfogadott megállapodás tartalmazza azt is, hogy a Párbeszéd képviselőjelöltjei indulnak Budapest 1-es (V. kerület), 10-es (III. kerület), Hajdú-Bihar megye 5-ös (Hajdúszoboszló) és Fejér megye 3-as (Bicske) választókerületében.

Szinte egyhangúan fogadta el az országos listát a kongresszus. Kattintson a fotóra! Fotó: Veres Viktor

A 220 fős lista első tíz helyén kapott lehetőséget Karácsony mögött Molnár Gyula pártelnök, Hiller István választmányi elnök, Kunhalmi Ágnes budapesti elnök, egyben a szocialisták kampányarca, Tóth Bertalan frakcióvezető, Gőgös Zoltán elnökhelyettes, Tóbiás József frakcióigazgató és volt elnök, Mesterházy Attila volt elnök, Molnár Zsolt, az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke, és Gurmai Zita korábbi EP-képviselő.

Fodor pártja a nap vesztese

A kongresszus végén a színpadon egyedül talán Fodor Gábor mosolya nem volt annyira őszinte. A lista elején nem kapott helyet ugyanis az MSZP-Párbeszéd alkotta Változás Szövetségéhez csatlakozott Magyar Liberális Párt elnöke. Sőt, egyáltalán nem kapott helyet a listán.

A Liberális Pártból csak Bősz Anett kapott befutó helyet a listán, Sermer Ádám elnökhelyettes és Fodor Gábor elnök nem. Kattintson és nézzen még több képet a kongresszusról! Fotó: Veres Viktor

Ez, a kongresszusi döntés alapján immár végleges, bár a hét elejétől látható volt, hogy a szocialisták nem akarnak helyet adni a listán Fodornak, és ódzkodnak attól is, hogy egyéni jelöltként támogassák.

A Liberálisok végül meg kellett elégedjenek egy hellyel: Bősz Anett a befutónak számító 15. helyet kapta.

Fodor Gábor pártelnök a kongresszusi döntés után elmondta, a legtöbb kompromisszumot ők kötötték a szövetség tagjaként – így azt is, hogy nevük és logójuk végül nem került rá a közös listára, hiszen ez esetben a listával nem 10, hanem már 15 százalékot kellett volna elérni a parlamentbe jutásért. Fodor úgy vélte, nem is a személyi kérdések a fontosak, hanem a liberális elvek képviselete, mert csak ezzel együtt bontható le Orbán Viktor illiberális hatalma. Bősz Anett pedig felajánlotta pártjuk minden erőforrását a kampányban.

Fodor Gábor: Liberalizmus nélkül nem lehet megtörni az illiberális hatalmat

Fodor Gábor: Liberalizmus nélkül nem lehet megtörni az illiberális hatalmat Minden eshetőségre felkészültek a Liberálisok azután, hogy az MSZP úgy tűnik, sem a listán, sem egyéniben nem adna helyet nekik. Fodor Gábor szerint még semmi dőlt el, és mindez egy szocialista párton belüli konfliktus.

Ritka, kiöltözős pillanatok

Több vendég is volt a kongresszuson: Mellár Tamás közgazdászprofesszor, a KSH volt elnöke, aki áprilisban Baranya 1-es körzetben, Pécsett indul független egyéni képviselőjelöltként, összesen kilenc párt támogatásával. Köztük van az MSZP is – a körzetben a szocialisták frakcióvezetője lépett vissza a javára, Tóth Bertalan, aki úgy mutatta be Mellárt, mint „a legesélyesebb” jelölt.

Tóth Bertalan egyéniben visszalépett Mellár Tamás javára. Még több képért kattintson! Fotó: Veres Viktor

Mellár azt ígérte, mindent megtesz, hogy nem csak a legesélyesebb legyen, de győzzön is. Jelezte: a Változás Szövetségének még szélesednie kell a választásig hátralévő két hónapban. Színpadra lépett egy másik független, MSZP-támogatású egyéni jelölt, a Siófokon induló sztárügyvéd, Magyar György is. Ő arról beszélt: ha a Fidesz hatalmon marad, oda a demokrácia.”

Szabó Tímea szerint nem járt el az idő az MSZP felett, sőt. Kattintson! Fotó: Veres Viktor

A párbeszédes Szabó Tímea arról beszélt, milyen nagy a szegénység az országban, és megjegyezte, hogy egyáltalán nem járt el az idő az MSZP fölött. Gőgös Zoltán kényelmetlenül érezte magát a zakójában, mert ritkán vesz fel ilyet, hiszen „hülyén nézne ki benne a szürkemarhák között”. De szerinte ez a kampánynyitó egy menyegző, és érdemes zakót húzni, ahogy a választás éjszakáján is, mert az meg örömünnep lesz.

„Velünk jobb lesz Magyarország”

„Igen, ha mi jövünk, akkor jobb lesz Magyarország, mert egy igazságos és szabad országot fogunk építeni” – ragadt át Gőgös lelkesedése Hiller Istvánra is.

Hiller István, az MSZP választmányi elnöke. Kattintson! Fotó: Veres Viktor

A választmány elnöke szerint a mostani ugyanis nem az. Azt mondta:

Az illiberális demokrácia urak és szolgák világa, ami ellen Petőfi így kelt ki: “Rabok tovább nem leszünk!”

Kunhalmi Ágnes, az MSZP kampányarca hevesen bírálta Orbán Viktort, aki „becsapta a saját választóit is”, és Kövér Lászlót, „aki elismerte, hogy megbuherálták a választási rendszert”. „Nekik van mit veszíteni, mert csak magukra gondolnak, meg a vejükre és a saját lábon álló lányukra” – mondta Kunhalmi a választás tétjére utalva. Úgy vélte, „a hit és a remény újra itt van a baloldalon.”

Kunhalmi Ágnes ezúttal is magabiztosan, érzékletesen érvelt. Kattintson a képre! Fotó: Veres Viktor

Molnár Gyula pártelnök így lelkesített: „Ez a kormány hátralévő idejének első napja, ráadásul már tudjuk az utolsót is, az április 8-a lesz.” Megjegyezte, 29 évvel az MSZP megalakulása után itt az ideje, hogy „új baloldalt építsünk a Párbeszéddel és a Liberálisokkal közösen”, hiszen

„ez egy piros-zöld koalíció halványkékkel kiegészítve”.

Úgy vélte, a Fidesz szlogenje, a „Csak a Fidesz” azt jelenti, hogy csak ők maguk, a Változás Szövetsége viszont azt mondja: „Csak az emberek”.

Karácsony, aki elhozhatja a változást

A szövetség miniszterelnök-jelöltje jól megtréfálta a hallgatóságot azzal, hogy elkezdett beszélni egy kis, tízmilliós országról, amely évtizedek után megszabadult a diktatúrától, csinált egy rendszerváltást, belépett az EU-ba, megszorongatta egy gazdasági válság, majd jobboldali kormány, de aztán egy baloldali polgármester változást hozott, és most ez egy nagyon boldog ország.

Együtt sikerülhet. Kattintson a képre! Fotó: Veres Viktor

Persze kiderült, hogy Portugáliáról beszélt, de szerinte a történet második fele is igaz lehet Magyarországra is: ő egy baloldali polgármester, aki elhozhatja a változást, és

„végre a magyarok is azt az országot kaphatják, amit már régen megérdemelnek.”

Persze ehhez kormányváltás kell, mert a mostani hatalom nem kormányoz, bár ideje sincs rá, mert azzal van elfoglalva, hogy visszaéljen a hatalmával – mondta.

Azokat akarja szolgálni, akiknek szolgálója nincsen Fotó: Veres Viktor

Karácsony arra szólított fel, hogy a „hatalom embereivel szemben létre kell hozni az emberek hatalmát” április 8-án, amikor végre „nem csak nemet mondhatunk valamire, hanem igent is valami másra.” Végül emlékeztetett Göncz Árpád – most lenne 96 éves – mondatára, amit ő is magáénak vall: „Azokat akarom szolgálni, akiknek szolgálója nincsen.”

Nem maradhatott el egy “szintbe hozott” fotó a miniszterelnök-jelölttel. Kattintson a galériáért! Fotó: Veres Viktor

Azt mindenki ismeri

Akár direkt volt, akár nem, a kongresszus legnagyobb poénját minden bizonnyal Molnár Zsolt mondta, aki a szövetségi programról és a listáról szóló szavazást vezette fel praktikus technikai információkkal. A küldöttek ezeknél a kérdéseknél nem kézfeltartással, hanem szavazógép segítségével voksoltak, ehhez pedig kaptak egy kis szerkezetet, rajta három gombbal az igennek, a nemnek és a tartózkodásnak. Molnár Zsolt ezt a kütyüt jellemezte úgy egy közismert, gyakorlatilag minden háztartásban megtalálható eszközhöz hasonlítva, hogy “olyan, mint egy szaunatávirányító”.