Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Elon Musk a Tesla kilövésével jól megszívatta a laposföld-hívőket

Elon Musk a Tesla kilövésével jól megszívatta a laposföld-hívőket

A SpaceX Falcon Heavy fellövése és visszatérése történelmi előrelépés, a Nap körüli pályára állított Tesla instant klasszikus, az egész teszt pedig egy gumicsont a laposföldhívőknek. Cáfoljuk a legfurcsább félreértéseiket.

Minden túlzás nélkül egyértelmű történelmi előrelépés az űrkutatásban, hogy a SpaceX Falcon Heavy nevű rakétája február 6-án nemcsak, hogy felszállt a floridai Cape Canaveralból, hanem a tesztrakéta mindhárom indítófokozata vissza is tért a Földre, miközben nap körüli pályára állított egy Tesla Roadster elektromos autót.

Előbbi közelebb hozott egy esetleges újabb Holdutazást, utóbbi pedig azonnal instant klasszikus lett, mémáradatot is indítva, meg persze gumicsontot adott a szkeptikus laposföldhívőknek. Akik még nem találkoztak ezzel az elmélettel, itt egy remek összefoglaló róluk:

Aki viszont továbbolvasna, azoknak legyen elég annyi, hogy a gondolat nem új keletű, még az ókorban is bőven elterjedt nézet volt, hogy a Föld lapos, de már időszámításunk előtt kb. 300 évvel Arkhimédész kísérletekkel is bizonyította a Föld geoid mivoltát, ezután szép fokozatosan kialakult a nézet, hogy a Föld gömbölyű. Arra még jó sokat kellett várni, hogy kialakuljon a heliocentrikus világkép, de abban már az ókorban sem kételkedtek egy idő után, hogy a Föld geoid. Az utóbbi időben viszont összeesküvés-elméletekkel terhelve, furcsa háttérhatalmi konspirációkkal kamuigazolva, áltudományos magyarázkodásokkal újra életre kelt a laposföld-elmélet, amelynek híveiből az Economist mérései alapján egyre több van, ráadásul hazánkban is erősödik követőik száma.

Asztronauták szívatják a laposföld-hívő rappert

Asztronauták szívatják a laposföld-hívő rappert Bobby Ray Simmons Jr., vagy művésznevén B.o.B egy hazánkban nem annyira ismert, de az USA-ban népszerű rapper. B.o.B nem arról híres, hogy nagyon felvilágosult gondolatai lennének, egészen pontosan nem hisz abban, hogy a Föld kerek lenne. Azok közé tartozik, akik szerint a bolygó, amin élünk, lapos.

A laposföldes ébredés hazai atyjának Székely Sándort szokás emlegetni, aki gyakorta jelenik meg a médiában és hangoztatja igazát arról, hogy Föld igenis lapos. Csütörtök reggel, a nagy jelentőségű SpaceX teszt másnapján a Rádió1 reggeli műsorában Sebestyén Balázsék fel is hívták Székelyt, hogy leleplezze, miért volt kamu a kísérlet (itt lehet meghallgatni). Furcsa kijelentések azonban nemcsak tőle érkeznek, hanem a Facebook-csoportjában kommentelőktől is, a Flat Earth Hungary-ban. Ezek rendszerint a tudomány nem alapos ismeretéből fakadnak, elhamarkodott és leegyszerűsített eszmefuttatásaik pedig tévkövetkeztetésekhez vezetnek.

Meg is magyarázunk néhányat a tudományos miheztartás védelmében:

A felvételek maximum 150-200 kilométeres magasságig igaziak, onnantól animáció és CGI

Tudományos alaposságot nélkülöző kérdésre csak kérdéssel lehet válaszolni:

  • Miért állna érdekében a NASA-nak, a SpaceX-nek és a kísérletben résztvevő összes nagy cégnek azt hazudnia, hogy ez igazi, miközben meg sem történt?
  • Ha ez egy jól előkészített konspiráció, miért nem volt EGY olyan alkalmazott sem, aki kiszivárogtatta volna?
  • Továbbmegyek, ha a komplett űrutazás intézménye is hazugság, nem hogy a Holdon, de az űrben sem járt még ember, a Nemzetközi Űrállomás pedig kitaláció, egy ilyen világméretű összeesküvés hogy maradhatna titokban? Az öszses valaha élt csillagász, tudós, egyetem és akadémia, hajós, pilóta, űrhajós, a komplett média, valamint az összes ország összes kormánya simliskedik valójában?

Az élő felvétel lebuktatja saját magát, az egész autós kilövős rész valójában egy stúdióban zajlott

A legfelül megosztott videóban 25:49-nél történik a kifogásolható rész, de a felvetés több mint naiv. Továbbra is kérdezem: ha ez egy jól előkészített konspiráció, miért nem volt EGY olyan alkalmazott sem, aki kiszivárogtatta volna?

Az egész azért is kamu, mert a vákuumban nem működik a rakétahajtás, hiszen nincs közeg, amire rátámaszkodjon a kiáramló gáz

Nem keverném most ide Newton törvényeit, a kozmikus sebességet, mert leegyszerűsítve elég annyit is, hogy a rakétahajtómű olyan sugárhajtómű, mely környezetétől függetlenül működik, hiszen a működéshez szükséges hajtóanyagot és az égéshez szükséges oxidáló anyagot is maga a rakéta szállítja. Ezért működhet a rakéta hatékonyan a vákuumban vagy akár víz alatt is. Földi környezetben modellezett igazoló kísérlet:

A Föld miért néz ki úgy, mintha csak vízből állna, például itt:

Mert vannak olyan perspektívák, amin Földünk majdnem teljesen vízfelszínű bolygónak látszik. True story: a Csendes óceán 166,24 millió km²-nyi területével (melléktengerekkel 181,34 millió km²) a bolygó felszínének 35%-át fedi le. De mutatok egy másik képet, ezen már látszik a szárazföld:

Az élő közvetítés leállt, de az akadás után ott folytatódott, ahol korábban véget ért.

A YouTube már csak így működik, nézz meg bármilyen live videót.

A több mint 2600 db műhold és a több mint 500 ezer darab űrszemetet elfelejtették belógatni a stúdiófelvételen

A Föld átmérője 12 742 000 méter. Egy nagyobb űrszonda mérete nagyjából 3 méter, űrszemét pedig lehet egy 50 méteres hordozórakétafokozat (bár ezek általában visszahullanak és elégnek a Föld légkörében), de a csavarnyi méretű fémalkatrész is. Ilyen méretkülönbségek mellett az lenne a furcsa, ha látszanának.

A segédrakéták visszaérkezése hamisítvány, valójában a start van visszafelé lejátszva

Ha ez igaz lenne, akkor a Falcon Heavy-k landolása valójában úgy nézne ki, mintha a levegőből sűrű sötét füstöt gyűjtenek és csak ezután szállnak fel. Valahogy így:

Még Elon Musk is beismerte, hogy hamis a felvétel

Valójában azzal poénkodott, hogy biztos igazi, mert átverésnek tűnik:

Akik szerint ez nem mese, tudnának mutatni átlagemberek által készített mobilkamerás szar rázkódós, belebeszélős vacak amatőr felvételt?

Tessék:

Hol van rögzítve a kamera a Teslán?

Itt:

Mi van a keréknyomással? Folyadékot leeresztették?

Nincs benne egyik sem. Erre azért felkészültek. Ez egy kibelezett hasznos teher és kész.

Mi lesz a radioaktív sugárzással? Az szétszedi az autót!

Ez kivételesen igaz. A mikrometeoritok, a nap gyilkos ereje megteszi majd áldásos hatását, tönkremegy a fényezés, szétroncsolódnak a karbonszálak, és a végén az aluminiumváz és az üvegrészek maradnak épségben.