Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szekszárdon már szinte nem is pályázott az Elios, sokkal inkább kijelölte, mit is akar csinálni

Szekszárdon már szinte nem is pályázott az Elios, sokkal inkább kijelölte, mit is akar csinálni

Az Orbán Viktor vejéhez köthető Elios Zrt. Szekszárdon az égvilágon semmit sem bízott a véletlenre. A cég képviselője lényegében minden részleten rajta tartotta a kezét.

Ahogy – mint megírtuk – Szolnokon, úgy Szekszárdon sem bízták a véletlenre a Tiborcz-cég, Elios uniós pénzből finanszírozott közvilágítási pályázatán elérendő sikerét. A cég egyik vezetőjén keresztül előre egyeztetett Szekszárd fideszes irányítóival. Ezek után olyan indulási feltételek kerültek a pályázati kiírásba, amelyeket kizárólag az Elios tudott teljesíteni – írja a 24.hu.

Az Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios Zrt. Szekszárdtól összesen 748 millió forintos megbízást kapott a közvilágítás korszerűsítésére. A város azért is érdemel az átlagosnál is nagyobb figyelmet, mert az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szerint bizonyítható, hogy a cég az egyik vezetőjén keresztül előre egyeztetett a város fideszes vezetőivel. A Tiborcz-céget vizsgáló jelentés tényként kezeli, hogy Szekszárd akkori fideszes polgármestere, Horváth István már 2012-ben telefonon beszélt az Elios képviselőjével, Mancz Ivette-tel a tenderekről. A projektek kiírása pedig csak fél évvel később jelent meg.

Fotó: MTVA/Bizományosi – Lehotka László – illusztráció

Ám nézzük az elvárásokat, amelyeket a pályázó felé támasztottak. Nos, ezek roppant beszédesek.

  • Olyan céget kívántak alkalmazni a munkára, amelynek az előző két évben legalább 380 millió forint bevétele volt LED-es közvilágítási megrendelésekből
  • Az előző öt évben volt legalább négy olyan egymást követő hete, amikor minimum 200 lámpát telepített hetente
  • A 2455 lámpára olyan részletes technikai paramétereket is előírtak, amelyek teljesen egybevágtak az Elios LED-lámpa beszállítója, a Tungsram-Schréder Zrt. termékeinek jellemzőivel.

E szerint az elvárásokat csak és kizárólag Orbán Viktor vejének cége volt képes teljesíteni.

Az OLAF jelentése számos helyen kitér a már említett Mancz Ivette szerepére. Utóbbi ténykedése nem merült ki abban, hogy Horváth polgármesterrel telefonbeszélgetéseket folytatott.

Az uniós nyomozás során az is bebizonyosodott, hogy az Elios üzletági vezetője az elvileg független pályázat-előkészítői munkák teljes spektrumán rajta tartotta a kezét.