Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nyomoznak a Telekom e-mail fiókjait is érintő hackertámadás miatt

Nyomoznak a Telekom e-mail fiókjait is érintő hackertámadás miatt

Információs rendszer vagy adat megsértésének gyanúja miatt indult nyomozás az év elejei adatlopási ügyben. A nyomozás nemrég a Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztályától a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz került át – derült ki a feljelentéseiről ismert Tényi István bejelentésére küldött határozatból, ami a Zoom.hu birtokába került.

Januárban a Zoom.hu is beszámolt róla, hogy hackertámadás érte több ügyvéd e-mail fiókját, és az ügyben több, a Magyar Telekomhoz tartozó elektronikus levélcím is érintett. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet honlapján közzétett információk szerint mintegy 6800 e-mail címet szereztek meg.

Több ezer e-mail cím és a hozzájuk tartozó jelszó került nyilvánosságra Fotó: Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images

Január 14-én a Pastebin.com. weboldalon 6832 magyarországi felhasználói fiók adatait hozta nyilvánosságra egy felhasználó, az e-mail fiókokhoz tartozó jelszavakkal együtt. Az egyelőre nem ismert, hogy mely oldal vagy oldalak adatbázisa került nyilvánosságra, de a kiszivárogtatott adatok között több állami és önkormányzati e-mail cím jelszó páros szerepel.

Annak idején a Telekom közölte, hogy az e-mail címek csupán kis része a Telekom internetszolgáltatásához kapcsolódó (t-online.hu vagy t-email.hu kiterjesztésű) e-mail cím, és azok sem a Magyar Telekom rendszeréből kerültek ki. A Telekom a felhasználók biztonsága érdekében küldött jelszóváltoztatási kérést ezen ügyfeleknek, hogy megelőzzön egy esetleges postaládafeltörést.

Címlapkép: Képünk illusztráció / Fotó: Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images