Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kálomista Gábor vérezteti ki az egyik legjobb magyar filmet

Kálomista Gábor vérezteti ki az egyik legjobb magyar filmet

A producer cége visszavonta a Kojot bemutatását a Magyar Filmhétről. Többen politikai szálat sejtenek: a filmben ugyanis felsejlik egy mészároslőrinci alak, aki számos befektetés, cég és termőföld tulajdonosa lesz. A Kojot a kedvezőtlen forgalmazói stratégiák miatt tavaly egyébként sem jutott el annyi nézőhöz, amennyit megérdemelt volna, de most már a Filmhét nézői sem láthatják.

Kostyál Márk alkotása, a Kojot 2017 egyik legjobb magyar filmje volt, ami bántóan kevés marketingtámogatást kapott, így alig nézték. (Az “aligot” tényleg szó szerint kell érteni, ugyanis a Filmforgalmazók Egyesülete számításai szerint a tavaly bemutatott 23 magyar nagyjátékfilmből ezt nézte meg a második legkevesebb néző, összesen 2474 fő). A Kojot kis elérése ellenére remek alkotás volt, múlt héten a MÚOSZ Film- és Tévékritikus szakosztálya a rendes évi filmkritikusi díjak közül kettőt is odaítélt neki (legjobb elsőfilm és legjobb férfi epizódalakítás), sőt a Zoom.hu is beválasztotta 2017. évi jófilmlistájára.

Sok más 2017-es magyar alkotással ellentétben azonban ez a film nem lesz ott a február 8. és február 11. között megrendezett 4. Magyar Filmhéten, amely eleve azt hivatott szolgálni, hogy az előző évben elkészült alkotásokat megmutassa a szakmai és nagyközönségnek.

Maga a rendező, Kostyál Márk írta ki Facebook-oldalára:

„…van egy Filmhét ahol a KOJOT nem szerepelhet, mert nem engedi a gyártó s ezt minden magyar intézmény, aminek film van a nevében, hagyja. Éljen a magyar néző, éljen a magyar film!”

Megkerestük a rendezőt, hogy a gyártó Megafilm miért vonhatta vissza a filmet, viszont erre Kostyál Márk sem tudja a választ:

„Nem tudom mi lehet az oka ennek a teljesen irracionális döntésnek. A Filmakadémia elnökével, Novák Emillel beszélve tudtam meg, hogy Helmeczy Dorottya társproducer és a Megafilm visszavonta a Kojot nevezését a Filmhétről. Nem tudom, milyen indokokra hivatkozva, de volt egy nagyon hosszú emailezésük a Filmakadémiával.”

Kostyál Márk a Kojot forgatásan. Fotó: MNF

A Kojot Filmhéttől való távolmaradása más filmesek nemtetszését is kivívta, Kovács Gábor producer is reagált az esetre a Facebookon:

„Ma az egyik legnagyobb filmes tekintélyünkkel továbbra is azon hüledeztünk, hogy a KOJOT szintű nagyszerű filmet a producere visszavonhatja a Filmhétről és ez senkinek nem tűnik fel!? Nem azért költenek sok százmillió közpénzt, hogy sok ember megnézze és sok tizmillió közpénzt egy ilyen eseményre, hogy ezeket be is mutassák? Ez valóban egy a produkcióhoz hozzá nem tett, de belőle már közpénzből jóllakott producer egyszemélyi döntése?? Ezt valaki magyarázza meg nekem…”

A poszthoz sokan kommenteltek, többek között az Oscar-díjas Deák Kristóf, az Arany Medve-díjas Enyedi Ildikó, az operatőr Ragályi Elemér és Verebes István, utóbbi például azt firtatta, lehet, hogy aktuálpolitikai áthallása miatt kerülhetett a film ennyire körön kívülre. Ezeket az utalásokat nem nehéz észrevenni, hiszen a történet szerint a filmbéli település, Tűzkő nagybirtokosát,

Sztojka Pált lehet egyfajta helyi Döbrögiként is értelmezni, de ha kortárs színezetet kívánunk neki adni, könnyen felsejlik egy mészároslőrinci alak, aki számos befektetés, cég és termőföld tulajdonosa lesz.

Kovács Gábor posztja alatt Verebes István azt fejtegette, Kálomista Gábor egyszerűen nem értette a film üzenetét, csak később, amikor elkészült:

„Szerintem valamit félreértett a forgatókönyvben, és csak a vágott anyagnál jött rá, hogy MIRŐL SZÓL a film. Ezt egyszer már eljátszotta a Tháliában is, amikor Bernedek Micuval rendeztetett egy kabarét, és a harmadik előadás után azt mondta, leveszi a műsorról, mert nincs rá közönség. Az intellektusa még nem érte utol az önbizalmát.”

Megkerestük a poszt íróját, Kovács Gábor producert is, aki azonban visszautasította ezeket a párhuzamokat:

„Az utóbbi évek egyik legizgalmasabb és legjobb filmjének tartom a Kojotot a maga műfaján belül. Ez a film lényegében nem volt forgalmazva, még a sanszot sem kapta meg, hogy eljusson az emberekig, pedig aki látta, oda volt érte, így elsősorban a kevés szájhagyománynak köszönheti, hogy valamennyire is láthatták a nézők. Nehezen értelmezhető, hogy egy producer megengedheti magának, hogy alig forgalmaz egy filmet. Hihetetlen, hogy egy producer, aki lényegeben nem csinált semmit a film érdekében, csak keresztbe tett neki forgamazásilag, most visszavonhatja és több száz ember munkáját csorbíthatja! És mindezt a Filmakadémia elnézi. Sok mindent bele lehet magyarázni a Kojotba, de semmi politikai provokációt nem érzek benne. Viszont az is gyanús, hogy Kálomista Gábor már tönkretett egy Veszetteket is, pedig az végképp nem volt nonkonform. Azt gondolom, hogy meg van sertődve , amit már akkor elkezdett, amikor támadták a forgalmazás miatt. Tényleg nem érzem a politikai kifogásolhatóságot, csak sunyi pitiánerséget.”

A Kojot tényleg nem kapta meg azt a figyelmet, amit megérdemelt volna. A film kicsit „el lett dugva”: kevés támogatást kapott, hiszen a webes promók mellett alig lehetett találkozni a film nevével. Ahogy Kostyál elmondta:

„Érthetetlen számomra, hogy kitörik egy versenylovuk lábát. De nem ismerem az okokat, erről Helmeczy Dorottyát kell megkérdezni.”

A Megafilm line producerét meg is kerestük emailben, de levelünkre cikkünk megjelenéséig nem válaszolt. A 24.hu-nak reagált, bár érdemi választ ők sem kaptak tőle, csak annyit a Filmalaphoz forduljanak, ott megtudják, mi a film mellőzésének az oka. Helmeczy ezenkívül hozzátette, nem igaz, hogy leállíttatták a film forgalmazását. A lapnak reagált a Filmalap sajtóosztálya, amely vissza is dobta a labdát a gyártócég felé:

„A Filmalap a Magyar Filmhét támogatója, nem szervezője. A Magyar Filmhétre az alkotások gyártói nevezhetik be azokat a filmeket, melyek nevezésére jogosultak, a Filmhét nevezési szabályzata nyilvános.”

– írták a 24.hu-nak megküldött levelükben.

Az ügyben aztán csütörtök koradélután érkezett a Filmhét hivatalos állásfoglalása is:

„A 4. Magyar Filmhétre a filmalkotásaikat a filmelőállítók vagy a filmalkotók regisztrálhatták. A Kojot című alkotás előállítója, a Megafilm visszavonta a nevezését. Ezt a döntést a Magyar Filmakadémia tiszteletben tartja.”

Nehéz kibogozni az okokat, hisz mint látható, a Megafilm nem nyilatkozik az ügyben, ezért Kostyál Márk, ha tehetné, legszívesebben alternatív módokat találna ki, hogy a közönséghez eljuttassa a filmjét:

„Rossz, hogy ma Magyarországon nincs olyan filmjogi szervezet, amely ilyenkor az alkotó pártjára kelhetne, viszont jól esik, hogy sok nagyra becsült kolléga is megszólalt. Háborúzni nem fogok a Megafilmmel, mert szinte már most is azt csinálom és nagyon unom. Szeretnék alternatív vetítéseket szervezni a filmnek a Filmhét alatt, de ezzel az a baj, hogy nincs jogom a vetítéshez. Mert hiába állt mellém egy mozi, amely ingyen és bérmentve vetítené a Kojotot, nem tehetem, mert azonnal atrocitás lenne ebből. Nonszensz, hogy készítesz egy filmet és nincs semmihez jogod.”

Kovács Gábor mindenesetre bátorítja az alkotót. Ahogy Facebook-posztja alatt írta:

„Az alternatív vetítés jó ötlet, nem kell KG engedély, még akkor sem ha a szerződésben az van..a szakma melletted lesz!”

Cikkünk megjelenéséig nem értünk el senkit a Megafilmtől, amint ez megtörténik, írásunkat frissítjük.