Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Házi őrizetben Habony lovagkereszttel kitüntetett volt ügyvédje, Busch Béla

Házi őrizetben Habony lovagkereszttel kitüntetett volt ügyvédje, Busch Béla

Ügyvédi visszaélésért, továbbá félmilliárdos csalás és sikkasztás gyanújával nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség Busch Béla korábbi ügyvéd, bíró és egyetemi oktató ellen.

Nyomkövetőt kell viselnie Busch Bélának, a neves ügyvédnek, miután a Budai Központi Kerületi Bíróság (az ügyészi indítvánnyal egyezően) elrendelte a házi őrizetét. Busch ellen csalás, sikkasztás és ügyvédi visszaélés miatt nyomoz a Központi Nyomozó Ügyészség, bár ezt a tényt kérdésünkre hivatalosan még akkor sem erősítette meg a főügyészség szóvivője (igaz, nem is cáfolta), amikor már javában tartott Busch bírósági meghallgatása.

Őrizetbe vették, majd elengedték

A gyanúsítás szerint kézen-közön

eltűnt tízmillió forint, amit ügyvédi letétként helyezett el Busch Bélánál.

Busch több mint félmilliárdos kárt okozott – csalással és sikkasztással – több ügyfelének és magánhitelezőnek, amely összegnek az elmúlt évek során csak a töredékét (kevesebb, mint a tizedét) térítette meg.

Busch Bélát kedden vette őrizetbe az ügyészség. Kihallgatták, de szerda délután már haza is engedték. Az ügyészség – információink szerint – nem is tervezte az előzetes letartóztatását. Az ügyészi indítvány eleve házi őrizetre vonatkozott, amit a bíróság 30 napra el is rendelt.

Úgy tudjuk, a most Busch terhére rótt bűncselekményekről részben a károsultak feljelentéseiből szerzett tudomást a Központi Nyomozó Főügyészség, részben pedig egy 70 milliós csalási büntetőügy nyomozásakor került felszínre, amelyben Busch is vádlott, és amelyben hamarosan ítélet várható.

Ügyvédi körökben már régóta rebesgették, hogy a vádhatóság minden bizonnyal a bulvársajtóban csak

az Oszter-perként emlegetett ügy finisére időzíti a Busch Béla elleni újabb eljárást.

Igazuk lett azoknak, akik ezt feltételezték. És vélhetően az újabb gyanúsítás nem könnyíti meg Busch helyzetét a már bíróságon lévő ügyben.

Busch Béla ellen még 2016 végén emeltek vádat hosszú nyomozás végén egy több tízmilliós csalási ügyben. A vádirat szerint társaival még 2013 októberében elhitették V. Tamás vállalkozóval, egy 50 milliós adócsalás vádlottjával, hogy Busch kapcsolatain keresztül el tudják intézni, hogy ne kelljen börtönbe mennie akkor se, ha az adócsalási ügyben a bíróság bűnösnek találja és elítéli. Ehhez persze pénz kell, mondták neki, nem is kevés.

Meg van beszélve a bíróval

Akik ismerték, tudták Busch Béláról, hogy kiterjedt kapcsolatai vannak az igazságszolgáltatásban és a politikában egyaránt. Egykor bíró volt, évtizedek óta tanított több egyetemen jogi karán,

tanszékvezető az ELTE jogi karán, és oktatótársa volt a Legfőbb Ügyészség szinte valamennyi csúcsvezetőjének.

Nem mellesleg lovagkereszttel is kitüntették, és egykor személyiségi jogi perekben Habony Árpádot is képviselte a magyar sajtóval szemben. Ügyvédi körökben mindezek miatt kizártnak tartották, hogy Busch Bélának – bármit is követett el – valaha is bíróság elé kelljen állnia. Nem kis meglepetést okozott, amikor ez mégis megtörtént.

Még az ELTE tanszékvezetője volt, amikor átvette a lovagkeresztet MTI Fotó: Kovács Attila

Ismerői szerint ügyvédként Busch gyakran kérkedett azzal, hogy ki mindenkit ismer, hogy majd minden bíróval jóban van és bármit meg tud beszélni, továbbá el is tud intézni az ügyfelei érdekében. És az ügyfelek hittek neki. Bíztak benne.

Egy ügyvédek körében népszerű mondás szerint: „A jó ügyvéd ismeri a jogot, a sztárügyvéd a bírót is.” Busch Béla sztárügyvéd volt. Legalábbis az elmúlt évtizedekben sikeresen elhitette magáról, hogy az. Ügyvédek mesélték, hogy olykor már a bírók panaszkodtak az ügyvédeknek, mennyire kínos nekik, hogy Busch

azzal hitegeti a védenceit: „a bíróval meg van beszélve”. Pedig nem volt.

Egy neves és befolyásos bírónő fia is Busch ügyvédjelöltje volt egy ideig, ám amikor a bírónő megtudta, mi zajlik Busch körül, s hogy Busch azzal kérkedik, „annál a bírónőnél is bármit el tudok intézni, hiszen nálam dolgozik a fia”, sietve kimenekítette gyermekét a Busch-irodából. Ennél többet azonban nem tett. Ahogy azok a bírók sem tettek semmit, akikkel kapcsolatban azt a látszatot keltette, náluk ő bármit el tud intézni.

Kiterjedt kapcsolatainak köszönhetően Busch Bélának fénykorában jelentős ügyfélköre volt. A Busch hírnevének köszönhetően megszerzett megbízások zöme azonban hamarosan egykori ügyvédjelöltjeinek az asztalán kötött ki. Busch ugyanis az utóbbi években egyfajta ügyvédiroda-hálózatot hozott lére egykori tanítványaiból, ügyvédjelöltjeiből. Busch neve hozta az ügyeket és garantálna a magas ügyvédi díjakat, egykori tanítványai pedig dolgoztak.

Zsebbe fizetett kollégáinak

Busch Béla V. Tamás ügyét egykori tanítványára, P. Bálintra bízta. P. dolgozott a Busch által kidolgozott stratégia alapján, amiért egykori mentora zsebbe fizetett neki. Ezt maga P. ismerte be a bíróság előtt, amikor azt bizonygatta, hogy ő nem is tudta, valójában mekkora összeget kért Busch Béla V. Tamástól a képviseletéért, mert a pénzügyeket mindig Busch intézte.

Ha valaki kicsit is utána nézett volna, hamar rájön, hogy Busch – már ha mind igaz a róla és kérkedéseiről szóló hírekből – inkább csak blöffölt. V. Tamás esetében például a bíróságon elhangzottak szerint azt mondta, hogy Lomnici Zoltánon (a Legfelsőbb Bíróság volt elnökén, akit Oszter Sándor igen jól ismer) keresztül majd elintézi Cserni János bírónál (ő tárgyalta V. Tamás adócsalási ügyét), hogy V. Tamásnak semmiképpen se kelljen börtönbe mennie.

Akik ismerik Lomnici és Cserni személyes viszonyát, pontosan tudják, hogy ha valaki garantáltan semmit nem tudott volna abban az időben elintézni Cserni bírónál, az éppen Lomnici Zoltán. Anno rengeteget cikkezett a sajtó szakmai vitáikról. Enyhén szólva nem igazán kedvelték egymást és nem is igen álltak szóba egymással.

V. Tamás végül tízmilliókkal többet fizetett azért, hogy elkerülje a börtönt, mint amennyibe az került volna, ha utólag befizeti az adóhatóságnak a tartozását.

Ha az adóhivatalnak fizet, az adócsalásért kiszabható büntetését a bíró korlátlanul enyhíthette volna, hiszen megtérítette az okozott kárt. Egyébként egy főrendőr is azt tanácsolta neki még 2013-ban, hogy az adóhatóságnak fizessen, ne egy sztárügyvédnek. Nem hallgatott rá.

A V. Tamástól kicsalt összegnek azonban csak egy része landolt Busch zsebében. Egy részét elnyelte az a közvetítő hálózat, amely közte és V. Tamás között működött. Ebben kulcsszerepet játszott K. Sándor Izrael, a producer, aki egy Farkas Mihályról készítendő nagyjátékfilmmel szédítette Oszter Sándort (ő lett volna a főszereplő), Busch Bélát pedig azzal nyerte meg magának, hogy részesedést ígért neki a majdani filmbevételekből a film jogi ügyeinek intézéséért.

Sok tízmillió semmiért

Végül senki sem kapta meg, amit remélt. Oszter nem forgathatta le a Farkas Mihály-filmet. Busch nem lett a film vezető jogásza és társtulajdonosa, V. Tamás pedig mintegy 70 milliót fizetett ki azért, hogy a végül ne simítsa el senki az 50 milliós adócsalási ügyét.

Busch a bíróság előtt mindvégig tagadta, hogy ő a bírók befolyásolását, pláne megvesztegetését ígérte volna bárkinek is. Oszter nem értette, hogy került ő ebbe a jogi katyvaszba, V. Tamás pedig azt nem értette, hogy mire fel fizetett ki egy halom pénzt, amikor most újra bíróság előtt kell állnia.

Kiterjedt kapcsolata és jelentős ügyfélköre dacára

Busch a bíróságon ügyvéd létére kifejezetten szegény ember benyomását igyekezett kelteni magáról.

Olyan jövedelemről számolt be és akkora vagyonról, aminél még egy közepesen rosszul fizetett szakmunkásnak is több van. És már akkor is megemlítette, hogy vannak adósságai, amiket törlesztenie kell.