Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egy érettségi nélküli, egykor focistának készülő német lehet Orbán Viktor új mumusa

Egy érettségi nélküli, egykor focistának készülő német lehet Orbán Viktor új mumusa

Valószínűleg nem bontottak pezsgőt szerdán a Külgazdasági és Külügyminisztérium Bem téri irodáiban, amikor kiderült, hogy a következő német nagykoalícióban Martin Schulz lehet a külügyminiszter. Az Európai Parlament volt elnöke régóta szálka az Orbán-kormány szemében, de a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetője sem rejti véka alá véleményét Magyarországról.

Schulz főleg menekültpolitikája miatt kritizálja Orbán Viktort, ahogy tette azt például a német Bildnek adott interjúban január elején. Akkor azt mondta, a magyar kormányfő „veszélyes logika” mentén politizál, és egyáltalán nem törődik az uniós szabályozásokkal. Attól sem riadna vissza, hogy

szankciókat vezessenek be a magyarokkal és a lengyelekkel szemben,

mivel nem szeretne olyan készülő EU-s költségvetést megszavazni, amelyben ezek a kormányok továbbra is megkapják az uniós támogatásokat.

Schulz szokatlan módon az európai nagypolitikában szerzett magának hírnevet.
(MTI/EPA/Felipe Trueba)

Brüsszelből Berlinbe

A leendő német külügyminiszter sok más politikussal ellentétben nem az országos politikában, hanem Brüsszelben alapozta meg jó hírnevét, ami szintén szúrhatja az Európai Unióval szemben szabadságharcot folytató Orbán-kormány szemét. Nem véletlenül vetették már sokszor az SPD elnökének szemére, hogy még érettségije sincs, hiszen Schulz esetében valóban ez a legnagyobb támadási felület. Csakhogy az egykori profi focistának készülő politikus (sportolói karrierjét egy sérülés miatt hagyta abba) az elmúlt évtizedekben bebizonyította, hogy végzettség nélkül is van keresnivalója a politikában.

Egészen alacsony szinten, Würselen polgármestereként kezdte 1987-ben, ahol 11 éven keresztül mindent megtanult, amire szüksége lehetett. Ezután következett az Európai Parlament, ahol 1994-ben először képviselő lett, majd meg sem állt az elnöki posztig, amit 2012 és 2017 között töltött be. Másokkal ellentétben egyáltalán nem volt szürke uniós bürokrata, már Brüsszelben is sokszor kimondta a véleményét, ezzel a szokásával pedig akkor sem hagyott fel, amikor visszatért a német nagypolitikába és Angela Merkel kihívójaként indult a választásokon.

Angela Merkel és Martin Schulz: ismét együtt Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A szociáldemokraták Schulz vezetésével végül 20 százalékot értek el a tavaly szeptemberi választásokon, ami hatalmas kudarc volt a pártnak, és elnökének is. Schulz akkor ki is jelentette: szó sem lehet egy következő nagykoalícióról, de kénytelen volt megváltoztatni álláspontját, amikor Angela Merkel koalíciós tárgyalásai a kisebb pártokkal kudarcba fulladtak. Végül az európai politikusként a szolidaritást és az együttműködést mindig előtérbe helyező Schulz is belátta: fel kell adni korábbi elveit, ha azt akarja, hogy Németország megtartsa vezető szerepét az Európai Unióban és ne süllyedjen belpolitikai káoszba. Arra viszont talán még a németek sem számítottak, hogy külügyminiszteri posztot kap majd a harmadik nagykoalícióban.

Orbán Viktor most szomorú

Különösen kellemetlen a bejelentés a magyar kormány számára, amely finoman szólva sem rajong Schulz politikájáért. Ezzel egyetért a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője is, aki egyértelműen úgy látja, hogy Martin Schulz várható külügyminiszteri kinevezése okozhat még nehézségeket az Orbán-kormány számára.

Nagy Attila Tibor ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a következő német nagykoalíció megalakulásához még szükség van az SPD párttagságának szavazataira is, és ezt az akadályt sem lesz könnyű átugrani.

Orbán Viktor valószínűleg nem teszi zsebre a kinevezést. Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images

Ha ez mégis megtörténik, és valóban Martin Schulz lesz a következő német külügyminiszter, a magyar kabinet is számíthat néhány kellemetlen helyzetre. Nem véletlenül, hiszen az elmúlt években Szijjártó Péter külügyminiszter többször is nyilvánosan bírálta Schulz nyilatkozatait, de az SPD elnöke sem fukarkodott, amikor a magyar menekültpolitikát vagy Orbán belpolitikáját kellett bírálni. Nagy Attila Tibor is úgy látja:

„Ilyen előzményekkel nem lesz könnyű jó kapcsolatot kialakítani”.

Az elemző szerint az is okozhat problémát, hogy Martin Schulznak mások az elképzelései az Európai Unió jövőjéről, mint Orbán Viktornak. Az Európai Parlament volt elnöke a mag-Európában gondolkodik, és növelné Brüsszel hatáskörét, amivel a magyar kormányfő legfeljebb csak a védelmi politika területén ért egyet. (Igaz, a német koalíciós szerződés azt is támogatja, hogy az európai polgároknak több beleszólása legyen az unió döntéseibe.)

Ráadásul a magyar kormánytagok több korábbi nyilatkozata is visszaüthet a kétoldalú kapcsolatokban. Nem volt túl szerencsés például, amikor Lázár János Schulz egyik nyilatkozatára azt mondta: „ilyen ultimátumot utoljára Adolf Hitlertől kapott Magyarország”.

Zárt ajtók mögött

Nagy Attila Tibor mégis úgy látja, hogy az eddigi nyílt konfliktusok ellenére a német diplomácia igyekszik kerülni a nyilvános éles kritika megfogalmazását Magyarországgal szemben, ha Martin Schulz kerül a külügyminisztérium élére.

Orbán Viktor és Martin Schulz már Brüsszelből ismerik egymás, ez a kép például 2013-ban készült. Fotó: MTI/Európai Parlament/Thierry Roge

„A németekre egyáltalán nem jellemzőek az olyan kurucos kiszólások, mint amiket például Szijjártó Péter enged meg magának. Nagyon meggondolják, hogy mikor bíráljanak nyilvánosan, bár azért volt már rá példa, például 2017-ben, Törökország esetében” – mondta. Éppen ezért ha lesznek is összetűzések, legfeljebb zárt ajtók mögött kerül majd rájuk sor.

Az elemző arra is rámutatott, hogy nagyon erősek a német-magyar gazdasági kapcsolatok, az itt befektető német cégek ma már alapvetően elégedettek az üzleti környezettel, sőt jók a kulturális kapcsolatok is, ezért és egészen biztos, hogy

a németek nem akarnak minden hidat felégetni.

Nagy Attila Tibor szerint bár elképzelhető, hogy Horst Seehofer esetleges belügyminiszterségével az Orbán-kormány talál egy fontos hozzá közel álló politikust a német kormányon belül, a magyar-német kapcsolatok azonban alapvetően is kancellári és külügyminiszteri szinten zajlottak, és ez a jövőben sem fog változni. A párton belüli megegyezés értelmében a bajor miniszterelnökségi posztról Seehofer távozik, de egyelőre megmarad a CSU elnökének, így a CSU és a Fidesz közötti alapvetően jó kapcsolatok folytatása várható.

Mivel pedig Angela Merkel és Orbán Viktor jó ideje nem találkoztak hivatalosan négyszemközt, Schulzcal pedig alapvetően fagyos volt a viszony, a magyar kormánynak még akkor is nehezebb időszakra kell számítania, ha az új német kormány valószínűleg csak a magyar országgyűlési választások után kezdi meg munkáját.