Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Fogy a levegő az MSZP elnöke körül, de őrültség lenne leváltani

Fogy a levegő az MSZP elnöke körül, de őrültség lenne leváltani

Nagy a kavarodás az MSZP-ben, a jelek szerint fogy a levegő Molnár Gyula pártelnök körül. Hétfőn az elnökségi ülésen a hivatalosan cáfolt, de a Zoom.hu-nak szocialista források által megerősített hírek szerint szinte fellázadt az elnökség Molnár ellen, elvetve javaslatát, hogy Fodor Gábornak, a Liberálisok elnökének befutó helye legyen az MSZP-Párbeszéd listáján. Erről és Fodor további terveiről, listás, illetve az MSZP által támogatott egyéni indulásáról itt írtunk:

Fodor Gábornak van „B” terve az MSZP elutasítása után

Fodor Gábornak van „B” terve az MSZP elutasítása után A Magyar Liberális Párt (MLP) még nem egyeztetett és nem is kapott hivatalos értesítést arról, hogy a Változás Szövetségének listája milyen sorrend szerint áll fel, a tárgyalások tehát jelenleg is folynak, így nincs hivatalos és végleges döntés arról, kinek mi lesz a feladata vagy hogy ki hányadik helyen, és hol indul majd – közölte a Zoom.hu kérdésére a Liberálisok elnöke, Fodor Gábor.

Nem ez az első eset, hogy Molnár konfliktusba keveredik saját pártján belül:

  • Tavaly november elején írt kemény hangú levelet Velez Árpád frakcióigazgató az elnöknek: „A pártelnöki ígéreteidhez képest nem mentünk előrébb, sőt az MSZP társadalmi megítélésében, a kutatások számaiban, valamint a párttagok és aktivistáink hangulatában is nagy zuhanás következett be.”
  • Ugyancsak tavaly novemberben – miközben a párt megyei elnökei közül többen fogalmaztak úgy: „Gyula körül elfogyott a levegő” – az MSZP budapesti párttanácsa írt ultimátumszerű javaslatot az elnöknek, mert elegük lett a vég nélküli egyeztetésekből a többi ellenzéki párttal. Azt kérték, a december 9-i kongresszuson közös miniszterelnök-jelöltet és közös ellenzéki listát is fogadjanak el. Ebből végül csak előbbi teljesült.
  • Molnár Gyula elnöksége idején többen is elhagyták a pártot: elsőként az azóta az LMP-ben politizáló Demeter Márta. A politikus MSZP-ből kilépése indokaként azt hozta fel, hogy a szocialista vezetők tettei „megkérdőjelezik a párt hitelességét, illetve elkötelezettségét a kormányváltásra”.
  • Azóta többen követték Demeter példáját – nem függetlenül az egyéni jelöltek névsorának és az országos pártlistának az alakulásától. Horváth Imre is kilépett, őt a DK-ba átlépő féltucat újpesti MSZP-s követte, aztán Bárándy Gergely adta fel a politikai pályát, legutóbb pedig a gyöngyösi polgármester, Hiesz György távozott.

Mindezek a történések gyengítették Molnár Gyula párton belüli pozícióit, még akkor is, ha minden egyes esetért nem tehető felelőssé. Ami a jövőjét illeti, nemrég bejelentette: lemond pártelnöki tisztségéről Molnár Gyula, ha az áprilisi országgyűlési választásokon nem nyer az MSZP-Párbeszéd szövetség.

Úgyis lemond, nincs jelentősége

Ha igaznak bizonyulnak a hírek, amelyek szerint az MSZP elnöksége egyhangúan utasította el Molnár Gyula pártelnök javaslatát Fodor Gábor befutó helyen történő szerepeltetésére az országos listán, az nem sok jót jelent az álmoskönyv szerint – mondta kérdésünkre a Policy Agenda elemzője. Krausz Péter jelezte: miután azonban – kissé szokatlan módon, jóval a választás előtt – Molnár már jelezte, hogy lemond, ha pártja nem tud győzni tavasszal, a belső támogatottság hiányának igazából sok jelentősége nincs a végeredmény szempontjából.

Molnár Gyula 2016 júniusától vezeti az MSZP-t Fotó: Halász Nóra

Akárhogy is megrendült a pártban az elnök iránti bizalom a jelek szerint, Krausz úgy véli,

nem állhat elő olyan helyzet, hogy a kampány hajrájában lecserélik a pártelnököt.

„Botka László miniszterelnök-jelölt lemondása, és Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltté válásának amúgy sem egyszerű folyamata után most elnököt cserélni önsorsrontó lenne” – állapította meg. Krausz hozzátette: a belső állapotokat illetően viszont jelzésértékű Molnár helyzete.

„Olvadó jéghegy kapitánya” Molnár

Hasonlóan vélekedik Kiszelly Zoltán is, aki szerint két hónappal a választás előtt rossz ötlet lecserélni egy párt elnökét, főleg úgy, hogy szerinte nincs jobb jelölt a posztra. A politológus a Zoom.hu-nak úgy jellemezte Molnárt, mint „olvadó jéghegy kapitányát”. Emlékeztetett,

8 éve, Mesterházy Attila elnöksége idején még 20 százalékos népszerűség közelében volt a párt, most 10 százalékon áll.

Szerinte Molnár szempontjából sorsfordító lesz az MSZP szombati kongresszusa, amikor is kiderül, hogy „biztonsági játékot játszik-e” a párt és úgy dönt, hogy csak MSZP-s országos listát állít, rajta néhány párbeszédes politikussal, vagy közös MSZP–Párbeszéd-listáról döntenek, ez esetben ugyanis nem 5, hanem 10 százalékot kell elérni a parlamentbe jutáshoz. Előbbi forgatókönyv szerinte Molnárt gyengíti.

Kérdéses, mi lesz a választás után Fotó: Halász Nóra

Ami pedig a választás utáni időszakot illeti, Kiszelly úgy vélte, bár Molnár egy vereség esetén bejelentette lemondását, de talán abban bízik, hogy újraválasztják elnöknek. Ezt a számítását azonban keresztülhúzhatják a pozíciójukat vesztett vagy ambiciózus párttársai, akik úgy is revánsot próbálhatnak rajta venni, hogy elmozdítják, helyet csinálva maguknak az elnöki poszton, illetve az elnökségben.