Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Elon Musk megcsinálta: kilőtte a Tesláját a világűrbe

Elon Musk megcsinálta: kilőtte a Tesláját a világűrbe

Útnak indították kedden a délután az Egyesült Államokból, a floridai Cape Canaveralban a SpaceX vállalat új, óriás rakétáját, amely kísérleti repülésére egy Tesla típusú elektromos autót is magával vitt.

Korunk egyik nagy újítója, Elon Musk cége alkotta meg a Falcon Heavy nevű rakétát, amely a jelenlegi legerősebb űreszköz, és korábban is csak a Holdra szálláshoz használt Saturn V típus múlta felül. Az indulását óriási érdeklődés kísérte a helyszínen és világszerte egyaránt.

A Falcon Heavy felépítése egyszerű: egy korábban már kipróbált rakétatípusból (Falcon 9) hármat kapcsoltak egybe. A nagy kérdés, hogy a három egység miként tud majd együttműködni repülés közben.

A küldetés még különlegesebb lett azáltal, hogy magával vitt, majd Nap körüli pályára állította Elon Musk egyik saját Tesláját.

Minden bizonnyal ikonikus kép, instant klasszikus lett az első pillanatban az űrben lebegő Tesla, amelyben egy űrruhába öltöztetett, Starman névre hallgató bábu ült kapta, a műszerfalon pedig a Don’t panic! (ne pánikolj!) felirat virít.

Korábban maga Musk, a SpaceX és a Tesla tulajdonosa sem zárta ki a kudarc lehetőségét. Hétfőn azt mondta, hogy a mérnökök mindent megtettek a siker érdekében, és ő belenyugszik, bármi is történjék.

A Falcon Heavy három gyorsító rakéta összesen 27 hajtóművének segítségével emelkedett a magasba. A majdnem 70 méter magas űreszköz, ha beválik, a jövőben képes lesz majd 70 tonna hasznos terhet Föld körüli pályára állítani, míg a magasabb, geostacionárius pályára 22,2 tonna tömegű terhet vihet magával.

A két kisegítő rakéta levált két és fél perccel az indulás után, és visszaereszkedett a Cape Canaveral-i Kennedy űrközpont közelében lévő légitámaszpontra. A fő rakéta feljebb emelkedik, és – miután teherkapszulájával pályára állította a meggyszínű Tesla Roadster – szintén visszatér. Az óceánon lévő egyik platformon landolt volna, ez azonban nem sikerült, a rakéta 450 kilométeres óránkénti sebességgel csapódott a tengerbe a platform közelében, és utóbbi is megsérült.

A Falcon Heavy lett ezzel a történelem második legerősebb űrrakétája (az első hely a Saturn V-é, amivel a NASA az Apollo-missziókat is indította a Holdra), és a legerősebb szolgálatban álló rakéta (a Saturn V-ösöket már évtizedek óta nem használják). A rakéta indításkor akkora tolóerőt tud kifejteni, mint 18 darab Boeing 747-es együtt, és (elvileg) képes egy utasokkal megpakolt Boeing 737-es súlyának megfelelő hasznos terhet alacsony Föld körüli pályára juttatni. A Falcon Heavyvel elérhető nemcsak a Hold, hanem a Mars is.

Elon Musk Teslája nem céltalanul fog lebegni az űrben: Nap körüli pályáján egyszer keresztezni fogja a tervek szerint a Marsot is amivel azt szeretnék bizonyítani, hogy nemcsak a Hold, hanem a Mars is elérhető.

A SpaceX célja ugyanis a Holdra utazás, a Hold kolonializációja, és a Mars elérése.

A mostani kilövés jelentősége az is, hogy az újrahasznosított részeknek köszönhetően jóval olcsóbb, 90 millió dollár egy kilövés költsége. (CNN, MTI, Zoom.hu)