Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Budapest újabb olimpiáról maradt le

Budapest újabb olimpiáról maradt le

Korábban felmerült, hogy Budapest a visszamondott 2024-es olimpia pályázata után újabb esélyt kap a NOB-tól és 2022-ben vagy 2023-ban ifjúsági olimpiát rendezhet.

Azonban szerdán eldőlt, négy év múlva első alkalommal rendeznek olimpiát Afrikában. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ugyanis úgy döntött, hogy a 2022-es nyári ifjúsági olimpiának a kontinens adhat otthont. A pénteken kezdődő pjongcsangi téli olimpia helyszínén zajló NOB-ülésen egyhangúlag szavazták meg ezt a tagok. A házigazda szerepre a hírek szerint Szenegál a legesélyesebb.

“Eljött Afrika ideje” – mondta Thomas Bach, a NOB elnöke.

Idén ősszel Buenos Aires ad otthont a nyári ifjúsági játékoknak. Korábban Szingapúr (2010) és a kínai Nanking (2014) volt rendező.

Az olimpiával foglalkozó Inside the Games oldal tavaly szeptemberben azt állította, hogy a NOB és „budapesti vezetők” között már előzetes tárgyalások is zajlottak az esetleges rendezésről. Az oldal megszólaltatta a NOB ügyvezető igazgatóját, Christophe Dubit, aki azt mondta, valóban zajlottak már konzultációk városokkal, és még fognak is. Dubi dicsérte a 2024-es budapesti pályázatot és azt mondta, a magyar főváros képes lenne olimpiát rendezni. Azt is hozzá tette, az ifjúsági olimpia és különösen annak pályázati szakasza kisebb városokat céloz meg.

(MTI)