Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A fideszesek többsége is szavazna női miniszterelnök-jelöltre

A fideszesek többsége is szavazna női miniszterelnök-jelöltre

Sőt, a magyarok szerint öt éven belül lehet női kormányfője Magyarországnak. A Zoom.hu megbízásából készült Policy Agenda-közvéleménykutatásból az is kiderül, hogy több női kormánytagot szeretnénk.

Ismert, hogy az Európai Unión belül Magyarországon az egyik legalacsonyabb a női képviselők parlamenti aránya, és a rendszerváltás óta nem is nagyon mozdult el ez az arány a 10 százalék körüli szintről, miközben a női politikusok száma a legtöbb tagállamban növekvő tendenciát mutat.

A női kvóták esetleges bevezetése körüli vita újra és újra fellángol a hazai közéletben, legutóbb a Közös Ország Mozgalom szorgalmazott lépéseket ebben az ügyben, míg a parlamenti pártok közül korábban az LMP állt ki azért, hogy több nő kerüljön a magyar Országgyűlésbe (a párt miniszterelnök-jelöltje Szél Bernadett).

Mikor jöhet az első női kormányfő?

A közelgő országgyűlési választások kapcsán többször felvetődött az ellenzéki pártok berkeiben, hogy egyfajta megoldás lehetne a Fidesszel szemben, ha női miniszterelnök-jelöltet állítanának.

A korábbi Policy Agenda–Zoom.hu-kutatások is azt támasztják alá, hogy nagyon durva, sokszor szélsőséges a politikai közélet Magyarországon, ugyanakkor ezzel a választók többsége nem szimpatizál.

A női politikusoktól viszont mérsékeltebb, konszenzuskeresőbb stílust remélnek,

ezért is aktuális és érdekes a felvetés.

Arra a kérdésre, „Elképzelhetőnek tartja, hogy a következő 5 évben női miniszterelnöke legyen Magyarországnak?”, a válaszadók 47 százaléka igennel, 44 százaléka nemmel válaszolt. Vagyis a határozott állásponttal rendelkezők többsége elképzelhetőnek tartja, hogy öt éven belül nő lesz Magyarország miniszterelnöke.

A kutatásból – amely ezer fős reprezentatív mintán, január 16. és 23. között készült – az is kiderült, hogy sokkal nagyobb a női miniszterelnököt támogatók aránya, ha az nézzük, kik szavaznának rá. Ebben az esetben 65 százalékos arányt kapunk, amely egyértelműen azt mutatja,

nincsen abszolút elutasítás egy női politikai vezetővel szemben.

Nem meglepő, hogy ebben a kérdésben van valamekkora különbség a női és férfi választók között. Miközben a férfiak 28 százaléka zárkózik el attól, hogy női miniszterelnök-jelöltre adja a voksát, addig a nőknél ez az arány 24 százalék.

Nem is annyira „macsók” a pártok

A pártok szavazótábora alapján nézve a Fidesz-szimpatizánsok gondolkodása e kérdésben meglepetést jelenthet azok számára, akik a kormánypárti szavazókat homogén Orbán-rajongótábornak tartják. A Fidesz-szavazóinak 58 százaléka szavazna egy női miniszterelnök-jelöltre, csupán 34 százalékuk zárkózik el ettől.

A baloldali-liberális tábor a legnyitottabb a kérdésben, 78 százalékuk adná a szavazatát női miniszterelnök-jelöltre, míg a bizonytalanoknak is 71 százalékuk gondolkodik így. Korábbi vélekedésekkel szemben a Jobbik szavazói sem egy „macsó-párt” jeleit mutatják, hiszen kétharmaduk nekik is szavazna egy női jelöltre.

Településtípus alapján nézve a Budapesten élő választók 76 százaléka támogatna egy női miniszterelnök-jelöltet, míg a falvakban élőknek 60 százaléja van ezen a véleményen.

Férfi vagy nő?

Arra a kérdésre, hogy fontos-e a jelölt neme, a többség egyértelműen azzal válaszolt: nem. A PA kutatói kiemelték, hogy ebben a kérdésben a választó szerinti társadalmi előítéletet vizsgálták, azaz nem azt, hogy ő maga például kevésbé tartja alkalmasnak egy politikusi pályára a nőket vagy sem. Érdekes módon a bizonytalan szavazók vélekedtek a legnagyobb arányban úgy, hogy nem fontos szempont a jelölt neme.

Amennyiben a választók neme alapján nézzük a válaszokat, akkor a női szavazók hátrányban gondolják saját magukat. Az ő esetükben 53 százalék mondta csak azt, hogy ez nem fontos szempont, miközben a férfiaknak 62 százaléka. Településtípus alapján a „legmacsóbbnak” a magyar társadalmat a fővárosi szavazók és a nagyvárosokban élők tartják. Ott ugyanis 41, illetve 47 százalék mondta azt, hogy egy férfinek előnye van a nőkkel szemben a politikában.

Kormánytagból is kevés a nő

Az adatokból kiderül, hogy a választók több női kormánytagot szeretnének. A válaszadók 63 százaléka egyetértene azzal, hogy a következő kormány negyede nő legyen, 30 százalék elutasította ezt, és mindössze 7 százaléknak nem volt álláspontja e felvetés kapcsán. Ebben a tekintetben erős választóvonal van a baloldali/liberális szavazók, valamint a kormánypárti és jobbikos szavazók között.

Mindegyik választói tömbben az

abszolút többségben azok vannak, akik szerint több nő kell a kormányba.

Ugyanakkor a Fidesz-szavazók már csak 53 százalékban támogatják ezt, miközben a baloldaliak 80 százalékban. Érdekes módon a Jobbik szavazói nagyon hasonlóan gondolkodnak e kérdésben a kormánypárti választókkal.