Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Fodor Gábornak van „B” terve az MSZP elutasítása után

Fodor Gábornak van „B” terve az MSZP elutasítása után

A Magyar Liberális Párt (MLP) még nem egyeztetett és nem is kapott hivatalos értesítést arról, hogy a Változás Szövetségének listája milyen sorrend szerint áll fel, a tárgyalások tehát jelenleg is folynak, így nincs hivatalos és végleges döntés arról, kinek mi lesz a feladata vagy hogy ki hányadik helyen, és hol indul majd – közölte a Zoom.hu kérdésére a Liberálisok elnöke, Fodor Gábor.

Karácsony előtt – itt még egyetértésben Karácsony Gergely, Molnár Gyula és Fodor Gábor Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

A pártelnök azután nyilatkozott erről, hogy kiszivárgott az MSZP hétfői elnökségi ülésén hozott döntés, amely szerint az MSZP-Párbeszéd listáján nem kívánnak befutó helyet adni a szocialisták Fodornak és párttársainak. Az atv.hu írta meg, hogy a Fodor befutó helyen szerepeltetésének ötletét bedobó Molnár Gyula pártelnök javaslatát 12:1 arányban leszavazta az elnökség.

Döntöttek is meg nem is

A Zoom.hu-nak a hétfői elnökségi ülésen résztvevők úgy pontosították az elsődleges hírekben ismertetett számot, hogy egyhangú, 12 nem volt a szavazás eredménye, mert a javaslattevő Molnár Gyula nem is szavazott. Budai Bernadett MSZP-szóvivő viszont azt mondta az Indexnek, hogy nem is volt szavazás erről. Azt is mondta, hogy a végső döntést ilyen kérdésekben amúgy sem az elnökség, hanem, a pénteken ülésező választmány, majd a szombatra összehívott kongresszus mondja ki. Ezt mondták a Zoom.hu forrásai is, hozzátéve: egy ilyen egyhangú, elutasító elnökségi álláspont után aligha dönt másként a két testület, főleg, hogy szombaton a küldöttek között ott lesznek a megyei pártszervezetek képviselői is, márpedig számos megyei szervezet jelezte: nem támogatják Fodor vagy más liberális politikus szerepeltetését az országos listán.

Fodor még bízik a közös sikerben

Fodor a Zoom.hu-nak adott válaszából arra lehet következtetni, hogy nem adta fel a reményt. Legalábbis azt mondta: „Továbbra is azt gondoljuk, hogy a lehető legszélesebb körű szövetségre van szükség a kormányváltás érdekében: közös programra, közös miniszterelnök-jelöltre, közös listára és közös egyéni jelöltekre van szükség a kormányváltáshoz.” Hozzátette,

a legkisebb párttól a legnagyobbig mindenkire szükség lesz a győzelemhez, és ezt mindenki tudja.

Fodor megjegyezte, hogy pártja „továbbra is hisz a Változás Szövetségében, és mindent meg fog tenni, hogy a lehető legszélesebb körű együttműködés jöjjön létre”. Ám utalt arra is, hogy van „B” terve: „Ha az erre való törekvésünk elbukna, készek vagyunk országos listával önállóan is megmérettetni magunkat.”

Nem vele van a baj, hanem a pártjával

A Zoom.hu szocialista forrásai azt is fontosnak tartották rögzíteni, hogy az MSZP-nek nem Fodor Gábor személyével van baja. Olyannyira nem, hogy ha egyéni körzetben indulna el Fodor a választáson, mondjuk Gyöngyösön, ahol korábban már nyert egyéniben, akkor a szocialisták azzal tudnák támogatni, hogy nem indítanak ellene saját jelöltet.

E logika alapján tehát Fodor Heves megye 2-es, Gyöngyös központú körzetében indulhatna, ahol ismert, hiszen odavalósi. Itt az MSZP és a DK között még decemberben a 106 egyéni körzet felosztásáról létrejött megállapodás alapján az MSZP indítana jelöltet a DK támogatásával, a szocialisták embere pedig itt jelenleg Hiesz György gyöngyösi polgármester – neki kellene visszalépnie. (És ezt meg is tette, lásd keretesünket.)

Vissza- és kilépett Hiesz György

Eközben Hiesz György Gyöngyös polgármestere sajtótájékoztatón jelentette be, hogy visszalépett az országgyűlési képviselői jelöléstől, nem indul a körzetben. A város első embere könnyeivel küszködve jelentette be: kilép az MSZP-ből is – írja a heol.hu. Ez az esemény alátámasztja, hogy úgyis visszaléptette volna pártja Fodort támogatandó. Hiesz függetlenként indul a jövőben a polgármesteri posztért. Az MSZP szűkszavú közleményben reagált Hiesz lemondására. Azt írták: “Hiesz György váratlan bejelentését sajnálattal, de tudomásul vettük. Polgármester úrnak városvezetői munkájához sikereket, magánéletében pedig sok boldogságot, és jó egészséget kívánunk!”

Kampány a kvótanépszavazás előtt MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Szocialista forrásaink szerint egyébként azért utasítják el az MSZP-ben Fodorék jelenlétét az egységes politikai irányt jelző országos listán, mert

„a liberálisoknak van egy sor olyan programpontja, illetve álláspontja, amely összeegyeztethetetlen nem csak az MSZP programjával, hanem a választók többségének véleményével is.”

Példaként hozták, hogy Fodorék voltak az egyetlen ellenzéki párt, amely a 2016-os kvótanépszavazáson az „igen” mellett voksoltak, továbbá a marihuána legalizációját támogató programjuk sem „passzol” a baloldali szavazók többségének véleményével. Ráadásul az is nyomhatott a latban, hogy az MSZP-Párbeszéd listájának parlamenti mandátumot hozó “biztos befutó” helyeiből kellett volna – a Párbeszéd politikusainak fenntartottak mellett – még egyet-kettőt átengedni valamelyik szocialista politikusnak Fodorék javára, ami bizonyára nem könnyű döntés.

Saját lista, egyéniben támogatva?

Erősen kérdéses a Magyar Liberális Párt és elnöke, Fodor Gábor jövőbeni szerepe az új parlamentben – értékelte a Zoom.hu kérdésére Krausz Péter, a Policy Agenda elemzője a helyzetet, hangsúlyozva, hogy nem tudni biztosat, hiszen az MSZP hivatalosan cáfolja a hétfői szavazás tényét. Ha mégis ez lesz a helyzet, szerinte akkor a Liberálisoknak már biztos, hogy önálló országos listát kell állítaniuk, ám – tette hozzá Krausz – a

saját listánál a parlamentbe jutási küszöb 5 százalék, míg Fodor pártját a kutatások mindössze egy százalék körüli értékre mérik.

„Ez alapján jelenleg nehezen képzelhető el, hogy a Liberálisok önálló frakciót alakíthatnak majd” – állapította meg az elemző, felhívva a figyelmet arra, hogy az 1 százaléknyi listás eredményt viszont el kell érniük, különben a pártnak vissza kell fizetni az államtól kapott kampánytámogatást.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke MTI Fotó: Marjai János

Az tehát világos, hogy nem valószínű: Fodor vagy a Liberálisok más politikusa listáról szerezzen mandátumot, viszont egyéniben megméretve magukat ez még sikerülhet. Attól az MSZP sem zárkózott el, hogy saját jelöltje visszaléptetésével segítse egy egyéni körzetben Fodort vagy más liberális politikust, ám az eredményesség érdekében ehhez még az MSZP-Párbeszéd szövetség másik tagját, a Párbeszédet és más ellenzéki pártokat, például a Demokratikus Koalíciót és az LMP-t is meg kell győznie Fodoréknak, viszont még ez sem garantálja a sikert – magyarázta az elemző.