Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ahmed H. beperelte Rogánékat

Ahmed H. beperelte Rogánékat

A Soros-tervről szóló nemzeti konzultáció rá vonatkozó pontját bírósági úton támadta meg Ahmed H. A Magyar Idők információi szerint a keresetet elutasították. A több bűncselekménnyel megvádolt férfi a Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen nyújtott be keresetet a Fővárosi Törvényszékhez még 2017. december 28-án. Ahmed H. a jó hírnév megsértésének megállapítását kérte a Soros-tervről szóló nemzeti konzultáció 5. kérdésének 4. mondata miatt – tudta meg a Magyar Idők.

Visszadobták

A kormánypárti napilap információi szerint a sérelmezett mondat az alábbi: „Egy másik Soros-szervezet, az Amnesty International többször is követelte annak az Ahmed H.-nak a szabadon bocsátását, aki kövekkel támadt a határt védő magyar rendőrökre, és ezért elítélték.” A keresetben a férfi azt kifogásolja, hogy ügyében jogerős ítélet ez idáig nem született, tekintettel arra, hogy a Szegedi Ítélőtábla megismételt elsőfokú eljárást rendelt el 2017. június 15. napján. Az első fokú ítélet szerint Ahmed H. terrorcselekményt követett el, emiatt tíz év fegyházra ítélték.)

Szeged, 2018. január 12.
Kóbor Jenő tanácsvezető bíró (b) kérdezi Ahmed H. Cipruson élő szír férfit (k) az ellene zajló megismételt elsőfokú eljárás tárgyalásán a Szegedi Törvényszéken 2018. január 12-én. A férfit tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettével vádolják.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A Magyar Idők információ arról szólnak, hogy a felperes keresetét a bíróság idézés nélkül utasította január 22-én, tekintettel arra, hogy a keresetlevél nem tartalmazta a felperes lakóhelyét, sem a bírósághoz intézett határozott kereseti kérelmet.

Ahmed H.-t azzal vádolták, hogy 2015. szeptember 16-án, Röszkén a kerítést felfeszítő tömeget irányította, a határt védő rendőröket kővel do­bálta meg, valamint ultimátumot adott a magyar hatóságoknak és a határzár megnyitását követelte.

Kúria: új eljárást

Az elsőfokú ítélet szerint Ahmed H. a kordon bedöntésével, az egyenruhások megtámadásával fenyegetőzött. A vádlott többször is megafonnal beszélt a tömeghez, három alkalommal maga is dobált a rendőrök felé, majd az átkelőt lezáró kapu kinyitása után illegálisan magyar területre lépett. A férfi röviddel később visszatért a szerb oldalra, és csak három nappal később tudták őrizetbe venni.

A másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla szerint az első fokon eljáró, Ahmed H-t tíz év fegyházra elítélő, és Magyarországról kitiltó Szegedi Törvényszék az indoklásból kihagyta, milyen alapon válogatott az ellentmondásos bizonyítékok között, miért fogadta el azokat, amelyek a vádlott bűnösségét támasztották alá, és miért vetett el más, mellette szóló bizonyítékokat.

Az ítélőtábla ezért megalapozatlannak találta az ítéletet. Tavaly novemberben ugyanakkor a Kúria jogerős ítélet helyett új eljárásra kötelezte a másod fokú bíróság Ahmed H ügyében.