Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A drónhadviselés nem csak a rosszfiúk magasból levadászására alkalmas

A drónhadviselés nem csak a rosszfiúk magasból levadászására alkalmas

A Drónharcos című könyv egy olyan katona beszámolója, aki több mint tíz évig vezetett pilóta nélküli repülőgépeket. Azon túl, hogy egy jó áttekintés, a drónok miként változtatták meg a hadipart, remek személyes élményanyag is.

Brett Velicovich – Christopher S. Stewart: Drónharcos. Egy elitkatona beszámolója a 21. század legmodernebb terrorelhárító gépéről

Első mondat:

“Pörögtem az energiaitaloktól, kalapált a szívem, és üveges szemmel tapadtam a fényes képernyőkre, így követtem mérföldeken át a fehér kisteherautót, amint délnek haladva felkavarta a szíriai határvidék sivatagi homoktengerét.”

Miről szól: Brett Velicovich csaknem egy évtizeden át központi szerepet játszott az új típusú hadviselésben: pilóta nélküli légi járműveket, drónokat használt arra, hogy levadássza a világ legveszélyesebb terroristáit. Elit harcosként célpontokat választhatott, halálos ítéleteket hozhatott, miközben összehangolt együttműködést folytatott a teljes amerikai hírszerzéssel – kémekkel, elemzőkkel, informátorokkal –, hogy a segítségükkel kivonhassa a forgalomból az al-Káida és az ISIS magas rangú tagjait. Ebben a könyvben részletesen feleleveníti bevetéseit és szigorúan titkos küldetéseit, amik nemcsak a legveszélyesebb háborús gócpontokban, hanem Amerika biztonságosnak hitt nagyvárosaiban történtek.

Ki írta: Brett Velicovich több mint tíz évig dolgozott a globális terrorelhárítás és hírszerzés területén. Mint az amerikai hadsereg elitalakulatának, a 1. különleges erők delta hadműveleti különítményének hírszerzési elemzője, számos terroristavezér kiiktatása fűződik a nevéhez. Öt alkalommal szerződött Irakba és Afganisztánba, dolgozott Szomáliában. Elismert drónszakértő, aki leszerelése után a Duke Egyetemen szerzett MBA képesítést, és segített életre hívni egy új kezdeményezést, amely pilóta nélküli repülőgépek segítségével a kelet-afrikai rezervátumok vadállományát védi. Christopher S. Stewart A Wall Street Journal oknyomozó riportere, aki 2015-ben megosztott Pulitzer-díjat kapott munkásságáért.

Kinek ajánljuk: Azon túl, hogy egy jó áttekintés, a drónok miként változtatták meg a hadipart, remek személyes élményanyag is. A légierő szerepe ugyanis korábban a támogatásra és bombázásra korlátozódott. A gyalogosalakulatok jószerével vakon meneteltek a végzetükbe, és csak remélhették, hogy a légierő megpuhította az ellenséget. Városi hadviselés esetén nem sejthették, hogy ki leselkedik rájuk a következő sarkon túl, az ajtókban és ablakokban. Manapság viszont már egyetlen akció sem zajlik le drónok nélkül, főként nem vetnek be különleges alakulatokat ezek híján.

Vagyis ha bevetések képeit nézzük a híradóban, legyen az egy SEAL-rajtaütést Jemenben, egy túszmentés Szíriában vagy egy terrorista elfogása Szomáliában, biztosak lehetünk benne, hogy valamennyi esetben használtak az akciót megelőzően drónokat.

A drónhadviselés viszont nemcsak a rosszfiúk kiiktatásáról szól, hanem egyszerűen hírszerző feladatokat látnak el.

Miért olvassam el: A kötet nagy előnye, hogy a szerző nem próbálja mentegetni magát háborús tettei miatt, sőt, hősként sem állítja be magát, hanem egyszerűen betekintést nyújt abba, hogy milyen a háború természete a 21. században.

A könyvben egyébként leszámítva az állami tisztségviselőket, a jól ismert közszereplőket és hírességeket, minden személy nevét megváltoztatta a szerző, hogy védje azok személyazonosságát, de így tett a megemlített terroristákkal is, leszámítva a mindenki által jól ismert figurákat. A jelenleg is alkalmazott taktikák, technikák és eljárások titkosságának védelmében a terroristák felkutatása során használt módszertanon is változtatott.

A történések viszont pont annyira vannak túlszínezve, amennyire szükséges, feltűnik benne az örök kétely, ami egy hasonló kötetben is szükségszerű, vagyis egy-egy bevetés során biztosan a rosszfiúk lakolnak-e meg, és ártatlanok nem sérülnek? Ennél azonban sokkal izgalmasabbak azok a részek, amelyek például a Delta Kommandóról szólnak, amiről a legtöbben csak onnan tudnak, hogy látták az ide vonatkozó Chuck Norris-filmet; kiderül, hogyan terveznek meg egy túszmentést; vagy éppen mi történik azokkal a drónokkal, amiket lelőnek.

Olvass bele.

Terjedelem: 296 oldal
Méret: 125 x 200 mm
Kötés: kartonált
Ár: 3499 Ft
Kiadó: Athenaeum Kiadó

 

Kiemelt kép: John Moore/Getty Images