Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Jimmy-musical: a szőke görög isten a vászonra vetített bárányfelhős égbe megy

Jimmy-musical: a szőke görög isten a vászonra vetített bárányfelhős égbe megy

Ennek az írásnak a témája nem Zámbó Jimmy, még kevésbé az ő énekesi kvalitása, és legkevésbé az ő munkássága.

Ez az írás arról a musicalnek álcázott, színpadon elkövetett merényletről szól, amit szombaton este mutatnak be a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban, és amihez felhasználják Zámbó Jimmy nevét, életútját és dalait. Szpojleres rész is van, azt a cikk végi keretben kell keresni.

Onnan indulunk, hogy igazából nem tudni pontosan az előadás címét.

Van, ahol

Jimmy – a király legenda,

és van, ahol

Jimmy musical – Még élni akarok!

címen lehet szembetalálkozni vele. Persze aki nagyon akarta, megtalálhatta magának a programot minden gond nélkül, hiszen a szombati bemutatón felül a vasárnapi előadásra is elkelt már minden jegy. Egyelőre erről a két alkalomról lehet tudni.

Pintér Tibor Zámbó Jimmy szerepében – a cikk képeire kattintva galéria nyílik / Fotó: Halász Nóra

A musicalt Pintér Tibor írta és rendezte, valamint ő játssza Jimmy szerepét is. Pintér leginkább onnan lehet ismerős, hogy ő az a csávó, aki izmos felsőtestét közszemlére téve és hosszú szőke haját lobogtatva a szélben játszik lovasszínházasdit, valamint onnan, hogy szerinte minden 43 éves pasi 20 éves lányokra vágyik. És úgy volt, hogy Tóth Andi színész-énekesnő, az X-Faktor ötödik szériájának győztese is ott áll majd mellette a színpadon, de Pintér Tibor ezt csak szerette volna, mert lehet, hogy nem csak ezt szerette volna.

Tóth Andi helyett ugyanis egy másik X-faktoros, Ilyés Jenifer alakítja Jimmy szerelmét, Angelt. Mellettük még Mohácsi Márkot (Chesariel), Pápai Kírát (Diane), Bencze Sándort (Raphael, rendőr, kiadó) és Lőrincz Andreát (Anael) kell megemlíteni, akik a Pintér Tibor vezette Nemzeti Lovas Színház, valamint a Szigetszentmiklósi Sziget Színház tagjai, mindegyikük mindkettőnek egyszerre.

És akkor csapjunk bele.

Fotó: Halász Nóra

Csütörtökön láttam az előadás egyik főpróbáját, sosem fogom elfelejteni. Szerény számításaim szerint sikerült

92,7 százalékban playbackről énekelniük a színjátszóknak,

ami ahhoz képest, hogy egy musicalről van szó, igazán szép teljesítmény. Pintér Tibor ki is sétált az előadás után a színpadra, hogy közölje a jelenlévőkkel: annak, hogy ő nagyrészt playbackelt, az volt az oka, hogy torokgyulladást kapott, és szeretné, ha a szombati ősbemutatóra rendbe jönne a hangja.

Arról azonban nem beszélt,
hogy a többiek miért playbackeltek.

Jimmy dalait nehéz elénekelni, és hogy szó ne érje a ház elejét, stúdióban rögzítve, egy kis auto-tune-nal spékelve egészen jól sikerült őket beadni a hangfalakba. Az viszont zavaró tud lenni, ha egyszerre hallom a stúdiófelvételt és a színpadról az élőt, főleg ha utóbbi hamis, és néhány ütemmel még csúszik is.

Fotó: Halász Nóra

A színészi játékban a grandiózus teatralitás kap teret, amelyből az Angel nevű angyal Ilyés Jenifer alakításában kissé kilóg, színpadi jelenlétének legnagyobb részében szemben áll a közönséggel, és

  • néz,
  • néz és beszél,
  • néz és énekel.

Pápai Kíra magyar gyökerekkel rendelkező amerikai Diane-je és Mohácsi Márk Angelhöz hasonlóan angyal Chesarielje a grandiózus teatralitáson felül magán hordozza a gyermeki naivitást is.

Pintér Tibor Jimmyje szőke görög isten, igazán érzékeny férfi. Figuráját egy angyali tünemény szerelmének lehetősége, valamint a popkarrier csillogásának ígérete mozgatja, gyermekének éhezése, valamint feleségének azon vágya, hogy több időt töltsön a családjával, inkább hátráltatja ezen az úton. Az pedig, hogy ezzel meg kell küzdenie, az angyali tünemény szemei előtt elhullajtott férfikönnyekben nyeri el csúcspontját.

„Soha nem láttam még ilyet!”

– mondja az angyali tünemény.

Fotó: Halász Nóra

A szőke görög isten szerepe szerint számos alkalommal szabadul meg felsőruházatától, ami akkor a leghangsúlyosabb, amikor angyalok karának kíséretében indul el a vászonra vetített, bárányfelhőkkel tarkított kék égbe, mintegy a mennyek országába, egy lépcsőn föl.

Tragédiája kettős: miután elszakad családjától, az angyali szerelem ígérete sem válik valóra.

A tragédia feloldásaként a musical egyik tetőpontján (több ilyenje is van neki), Jimmy mennybemeneteléhez kapcsolódva élőben, teljes életnagyságban megjelenik a színpadon Zámbó Krisztián, és apja, vagyis az igazi Zámbó Jimmy hatalmas fotója előtt énekelni kezd.

Az előadás hazug giccse elviselhetetlen, és erre a látvány is rátesz egy lapáttal. A díszlet négy mozgatható állványból (sok néző fog szembesülni azzal, hogy nem látja az állványoktól a színészt) és egy lépcsőből áll, amit a szivárvány minden színe megvilágít, valamint egy vetítővászonból, amire szép nagy méretben lehet például egy utasszállító repülőgép állóképét kivetíteni, akár még JPEG formátumban is. A színpadtechnika akkor találkozik a 21. századdal, amikor „a föld fölött lebegve közlekednek” az angyalok, vagyis leplükkel eltakart segway-en köröznek a talpig érő füstben.

A jelmezeket pedig néha egy szexifehérnemű-webáruház
raktárosa is megirigyelné.

Fotó: Halász Nóra Zámbó Krisztián

Egyébként Jimmy legnagyobb slágerei egytől egyig elhangzanak a kétfelvonásos előadásban, szóval aki azért megy, hogy ezeket a dalokat meghallgassa, akkor csak abban az esetben érheti csalódás, ha a megérzéseimmel ellentétben playback helyett élőben hangzanak majd el.

Aki pedig lovakra számít a Stefánia Palota színpadán, az csalódni fog, mert ebben az előadásban sajnos nincsenek lovak.

Jimmy – a király legenda vagy Jimmy musical – Még élni akarok!

Pintér Tibor nem másra vállalkozott, mint hogy lenyúlja a Wim Wenders Berlin felett az ég című filmjéből lenyúlt Angyalok városát, és Zámbó Jimmy életére adaptálja. Vagyis a musical, miközben nagyjából végigköveti az idén 60 éve született popsztár életét, egyszerre sokkal több és kevesebb, mint egy életrajz.

Jimmy ugyanis a darabban egy Angel nevű angyalba szeret bele, akinek emberré kell válnia ahhoz, hogy viszonozni tudja ezt a szerelmet. Amikor azonban Angel emberré válik, Jimmy meghal, és a mennybe megy.

Illetve Jimmy már a darab elején meghal, csak a mennybemenetel van a végén.

Meg a nagy közös éneklés.

Ősbemutató: Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ, 2018. február 3.

Rendezte: Pintér Tibor
Írta: Pintér Tibor

Szereposztás:

Jimmy: Pintér Tibor
Angel: Ilyés Jenifer
Chesariel: Mohácsi Márk
Diane: Pápai Kíra
Raphael, rendőr, kiadó: Bencze Sándor
Anael: Lőrincz Andrea