Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

ENSZ-tárgyalások: a magyar kormány az ellen tiltakozik, amit egyszer már aláírt

ENSZ-tárgyalások: a magyar kormány az ellen tiltakozik, amit egyszer már aláírt

Belpolitikai hasznon kívül sok értelme nincs a magyar kormány döntésének arról, hogy hazánk kilépne az ENSZ globális migrációs csomagjából. Már csak azért sem, mert a New York-i nyilatkozatot, amelyre az egész dokumentum épül, 2016. október 3-án az ENSZ teljes közgyűlése elfogadta – azaz Magyarország is.

„Elismertük a menekültek pozitív hozzájárulását a fenntartható és inkluzív növekedéshez, ami jobbá tette a világot”

„A menekülteknek és migránsoknak ugyanolyan egyetemes emberi és szabadságjogaik vannak, mint bárki másnak.”

„Nyilvánvaló szolidaritásunkat és támogatásunkat fejezzük ki annak a több millió embernek a világ különböző részein, akik önhibájukon kívül arra kényszerülnek, hogy családjukkal együtt elhagyják az otthonaikat”

Olaszországba indult illegális bevándorlók a líbiai partok előtt, a Tripolitól keletre fekvő Guarabuli térségében Fotó: MTI/EPA

A fenti csak három idézet az Egyesült Nemzetek Szervezetének 2016. október 3-án elfogadott New York-i nyilatkozatából, melyet az összes tagállam, köztük Magyarország is aláírt. A 24 oldalas dokumentum tulajdonképpen nem más, mint egy politikai nyilatkozattétel, amelynek aláírói kijelentik, hogy

közösen állnak ki a menekültek és migránsok jogainak védelme mellett.

Sőt, kinyilvánítja azt is, hogy a világ gazdagabb országainak a legnagyobb a felelőssége a helyzet megoldásában, és még több menekültet kell befogadniuk.

És pontosan ez a nyilatkozat az, ami a legnagyobb alapját fogja képezni annak a globális migrációs csomagnak, amelynek tárgyalásaiból ki akar lépni a magyar kormány.

Szijjártó figyelmeztetett

A New York-i közgyűlésen persze már voltak annak jelei, hogy Magyarország nem teljesen ért egyet a dokumentumban leírtakkal. A találkozón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is felszólalt, aki beszédében globális biztonsági kockázatnak nevezte a migrációt, és kijelentette azt is, hogy nem szabad biztatni 30-35 millió embert az indulásra. Beszéde ellenére azonban szó sem volt arról, hogy ne fogadnánk el az akkori magyar kormánypropagandával teljesen ellentétes nyilatkozatot.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is felszólalt a migrációról rendezett plenáris vitán MTI Fotó: KKM

A kérdés nem véletlenül került elő újra. A választások előtt a magyar kormánynak kapóra jött, hogy az ENSZ a nyilatkozatban konkrét lépéseket is meghatározott arról, hogyan javítsanak a menekültek helyzetén, és ezek alapján egy „globális migrációs csomagot” hozna létre, amit egy hosszú tárgyalássorozat végén, még idén szeretne elfogadtatni.

A tervezetet ugyan teljes egészében csak február 5-én fogják nyilvánosságra hozni, de először Kovács Zoltán kormányszóvivő és Szijjártó Péter, majd maga Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt arról, hogy jelent formájában elfogadhatatlannak tartják a dokumentumot. A miniszterelnök ugyan hangsúlyozta, hogy „alapos, higgadt, elemző munka után hoz döntést a kormány” arról, hogy kilépjünk-e a tárgyalásokból, de nem sok jóra utal, hogy úgy fogalmazott:

a dokumentum bizonyos részei olyanok, mintha Soros tervéből másolták volna ki.

Orbán Viktor szerint nincs szó arról, hogy kilépnénk az ENSZ-ből. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Nincs semmi következménye

Azt, hogy mit tartalmaz a migrációs csomag, maga az ENSZ főtitkára, António Guterres fogalmazta meg cikkében. Ebben három alapvető célt ír le, amit figyelembe kell venni a csomag elkészítésénél:

  • a migráció pozitív hatásainak elismerése
  • tagállami együttműködés a menekültek segítségét előíró törvények kidolgozásában
  • és nagyobb nemzetközi kooperáció a menekültek védelméért.

Guterres ugyanakkor rögtön cikke elején kihangsúlyozza azt is: a globális migrációs csomag

nem formális szerződés és semmi jogi kötelességet nem ró a tagállamokra.

Más szóval: attól, hogy valaki aláírja, csak az általános emberi jogok mellett áll ki, nem kell semmilyen intézkedést bevezetnie.

António Guterres, az ENSZ portugál főtitkára. Forrás: MTI/EPA/Peter Schneider

Ettől függetlenül nem Magyarország az egyetlen, amely belpolitikai célokra használja fel a nyilatkozat elleni harcot. Az Egyesült Államok tavaly decemberben jelentette be, hogy kilép a tárgyalásokból, mert az „beavatkozik az amerikai szuverenitásba és ellentétes az USA migrációs politikájával”.

Az, hogy hazánk végül kilép-e, csak február elején fog kiderülni, de elemzők már most biztosak abban, hogy a döntésnek köze lesz a választási kampányhoz.

„Az ENSZ-ellenes kijelentések részei Orbán Viktor belpolitikai kampányának, és tökéletesen beleillik a Brüsszel ellen folytatott harcába” – elemezte a helyzetet a Reuters hírügynökségnek Krekó Péter, a Political Capital elemzője.