Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Durván jól jártak a magyar milliárdosok az egyedi kormánydöntésekkel

Durván jól jártak a magyar milliárdosok az egyedi kormánydöntésekkel

„Ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet” – mondta csaknem húsz évvel ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök a tokaji támogatások elosztásánál az Élet és Irodalom jegyzőkönyvekre épített riportsorozata szerint. Úgy fest, ez a fajta „mértékletesség” az elmúlt években már egyre kevésbé fontos az Orbán Viktor által gründolt rendszer, a NER milliárdosainak, tavaly mégis előfordult, hogy a miniszterelnök hű szövetségese, Mészáros Lőrinc felcsúti vállalkozó megfogadta „mentora” korabeli tanácsát: legalábbis sikerült találnunk egy olyan listát, amelyen nem az érdekeltségébe tartozó cég kapta a legtöbb támogatást. Jóllehet sokáig úgy tetszett, így lesz.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium nyilvánosságra hozta az egyedi kormányzati döntések listáját, amelyből kiderül: csak tavaly 33 beruházást összesen 60,44 milliárd forinttal támogattak az adófizetők a kormányon keresztül. A szubvenciók 411 milliótól 7 milliárd forint között szóródtak, és összesen 6760 munkahely létrehozását eredményezték. Így egy munkahelyhez a kormány átlagosan 9 millió forinttal járult hozzá. Ám itt is hatalmas szórásokat láthatunk: volt olyan cég (az Alföldi Tej Kft.), amely egy munkahelyre 26,61 millió forintot kapott, míg a legkevesebbet a Telekom-csoporthoz tartozó IT Sevices Kft.; ott munkahelyenként 1,8 millió forint jött össze.

Befőttre 7 milliárd forint a kis forgalmú cégnek

A legnagyobb támogatást, mintegy hétmilliárd forintot a Hírős-Vitál Zrt. vitte el, ami kiugró, hisz a cég 2013-as alakulás óta – 2016-ig – összesen alig tett szert egymilliárd forint árbevételre, igaz, az adózás előtti nyeresége a három év alatt megközelítette a százmillió forintot. A vállalat előélete alapján érthetetlen a hétmilliárd forintos támogatás. A társaság többségi (75 százalék feletti) tulajdonosa Bajáki Ede, míg a kisebbségi tulajdonos a PBG FMC Kockázati Tőkealap. A Hírős-Vital az elmúlt években az ásványvíz piacon utazott, a megítélt 7 milliárd forintos támogatást is

palackozásra, illetve lekvárok, befőttek gyártására,

vagyis konzervipari tevékenységre kapták. A külügy adatai szerint a beruházással 650 új munkahelyet teremtenek, ami foglalkoztatási szempontból a legnagyobb volumenű dotáció a tavaly megítélt támogatások között; gyakorlatilag az ígért munkahelyek 10 százalékát ez az egy beruházás adná. A Zoom.hu kereste az ügyben érintett céget, amint válaszolnak, bővítjük cikkünket.

A második legnagyobb, 6,2 milliárd forintos szubvenciót régi ismerős, Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos kapta a Visonta Projekt Kft.-hez. Társasága 250 ember foglakoztatást vállalta ennyi pénzért, így egy munkahelyre 25 millió forintos állami támogatást vett fel a milliárdos; ebből a szempontból is ez második legdrágább beruházás az adófizetőknek.

A Visonta Projekt erős kormányzati hátszelet élvez.

A Heves megyei Visonta Projekt Kft. 30 milliárd forintos beruházás keretében keményítőgyárát épít, búzából étkezési keményítőt gyárt. A projektet az állami tulajdonú Eximbank és a Mészáros Lőrinc ellenőrzése alatt álló MKB Bank 10 milliárd forintot meghaladó hitellel is segítette. A fejlesztés alapkövét többek között Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tette le (lásd borítóképünkön).

Túl sok tej maradt a nyakukon: sajtot gyártanak belőle

A harmadik legnagyobb támogatást az Alföldi Tej Kft. kapta, összesen 4,8 milliárd forint értékben sajt- és tejporgyártásra. A tervek szerint a debreceni beruházás 181 új munkahelyet hoz létre, így az egy új állásra jutó állami segítség mértéke 26,6 millió forint, ami a legmagasabb a vonatkozó tavalyi döntések sorában.

A teljes beruházás 12 milliárd forintba kerül – írta az MTI Mélykuti Tibor, az Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatójának sajtótájékoztatójára hivatkozva tavaly februárban, a döntés bejelentésekor. Az igazgató szerint a beruházásra azért van szükség, mert a cég nem tudja feldolgozni az általuk termelt nyers tejet, ezért azt veszteséggel alapanyagként értékesítik. A komolyabb támogatást nyert cégek közül az Alföldi Tej az egyik, amely nem köthető néhány tulajdonoshoz, ugyanis az több tucat mezőgazdasági termelő birtokában van.

Milliárdok a milliárdosoknak

A Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Kft. két magánszemély, Kiss István és Balogh Zoltán közvetett és közvetlen ellenőrzése alatt áll. A vállalatban jelen van a Magyar Fejlesztési Bank Fejlesztési Tőkealapja. A társaság 2016-os árbevétele 8,4 milliárd forint volt, az üzemi eredmény ehhez képest szerény összeget, 152 milliót mutat. A külügy 2017-ben a céget 4,4 milliárd forintos támogatásban részesítette. A baon.hu tudósítása szerint Weiss Kurt, a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. vezérigazgatója a mélykúti beruházásról kijelentette: a mintegy 8,8 hektáros telken a beépített terület nagyjából 18 ezer négyzetméter lesz. Az első ütemben, várhatóan 2018 októberéig felépítenek egy-egy víziszárnyas vágóhidat, feldolgozó üzemet, hűtő- és fagyasztóházat, valamint szennyvíztelepet. A beruházás második üteme várhatóan 2019 év végére fejeződik be. A vágási kapacitásról elmondta: az üzem egy tízórás műszakban 50 ezer kacsa vagy 25 ezer húsliba feldolgozására lesz alkalmas.

A Lantos Csaba, valamint Hernádi Zsolt MOL-vezér által jegyzett miskolci Spinto Hungária Kft. 2,44 milliárd forintot kapott. A céget a két magyar milliárdos vagyonkezelő cégeiken keresztül ellenőrzi, de biztos, ami, biztos alapon

az állami MFB Invest is beszállt az üzletbe.

A Spinto célja egyedülálló precíziós szerszámgyártóüzem felállítása és üzemeltetése, méghozzá „a kelet-közép-európai autóipar növekedésére és a kiemelkedő színvonalú magyar mérnöki tudásbázisra alapozva. A számos új munkahelyet teremtő innovatív projektet az elmaradottnak számító észak-magyarországi régióban, Miskolc térségében valósítanak meg” – olvasható Gran Private Equity honlapján.

Kaptak külföldi cégek is

A lista élén szereplő cégek többsége magyar magánszemélyek tulajdonában van, a legkomolyabb külföldi befektető az egyesült államokbeli Dana Hungary Kft., amely járműalkatrész gyártására kapott 2,9 milliárd forintot. A társaság Győrben 14,5 milliárd forintos beruházás keretében fogaskerekeket gyárt, a mostani beruházás már a negyedik gyáruk a városban; ezzel a térség második legnagyobb foglalkoztatójának számítanak. Szintén jelentős, 3,1 milliárd forintos támogatást kapott a német tulajdonban lévő FAG Magyarország Kft. A német Schaeffler-csoporthoz tartozó társaság, a debreceni telephelyén egy 25 milliárd forintos beruházásba kezdett: ehhez járt az állami segítség.