Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szándékosan beszélhet ufókról a körúti robbantó

Szándékosan beszélhet ufókról a körúti robbantó

Vajon azért mutatja magát elmeháborodottnak, hogy kényszergyógykezelésre ítéljék és megússza az életfogytot? Bilkei Pál és Végh József szerint korántsem kizárt, hogy P. László csak játszik az igazságszolgáltatással.

Lehetséges, hogy súlyosan paranoid, ezért beszél ufókról, az apja megbízásából őt figyelő rendőrökről és az agyába ültetett chipről, de azt sem lehet kizárni: csak a védekezésének része, hogy „nem teljesen épelméjűnek” mutatja magát – mondták egybehangzóan a Zoom.hu által megkeresett pszichológusok és az ügyet ismerő nyomozók.

Forrásaink amondók: noha az eljárás kezdetén az igazságügyi elmemegfigyelőben nem találtak büntethetőséget kizáró elmebetegséget vagy arra utaló jeleket P. Lászlónál, a gyanúsított

megpróbálhatja eljátszani, hogy az előzetes letartóztatásban töltött másfél év alatt megháborodott.

Ezt követően pedig megkísérelheti bebizonyítani, hogy már tette elkövetésekor sem volt minden rendben a fejében. Több, az ügyet ismerő szakértő és ügyész szerint erre utalnak a védői indítványok.

P. László jelenlegi védője (ő már a negyedik az eljárás kezdete óta) ismételt igazságügyi elmeorvosi vizsgálatot kért, ami ellen az ügyészség a hétfői tárgyaláson nem emelt kifogást. P. László azonban igen. Szerinte neki ügyvéd sem kell, mert az ügyvédeit az apja bérelte fel, és ki vannak képezve ellene.

Kétségtelen, P. László viselkedése a hétfői tárgyaláson nem tetszett szokványosnak. Amikor a bíró kérdezte, P. László az emelvényre könyökölve, vállvonogatva mondta, hogy nem kíván semmilyen vallomást tenni, és a korábbi vallomásait is mind visszavonja. A bíró által felolvasott vallomásaiból, amelyeket még a nyomozás alatt tett, kiderült, hogy akkor sem volt túl együttműködő. Egy alkalommal

közölte az ügyészekkel, hogy „elege van ebből az egészből”, és azt szeretné, ha végre hazamehetne; azért, hogy sok pénze legyen, ne figyeljék meg és ha majd eljön az ideje, fájdalommentesen halhasson meg.

Máskor viszont bombakészítés-oktatókat megszégyenítő részletességgel adta elő, hogyan állította össze az első pokolgépét, majd fejlesztette a szerkezetet, amíg kellően nagy erejű bombát nem sikerült előállítania.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Végh József kriminálpszichológus szerint nincs ellentmondás P. paranoid viselkedése és aközött, hogy önképzéssel megtanult robbanóanyagot, majd távirányítású bombát készíteni, aztán láthatóan nagy körültekintéssel kiválasztotta a legalkalmasabbnak látszó helyszínt a bevetésére.

Attól még, hogy valaki paranoid, lehet intelligens és szervezett

– mondta Végh. Az ismert kriminálpszichológus és túsztárgyaló sem akarta azonban ennél részletesebben elemezni P. tárgyalótermi és az azt megelőző viselkedését. Ő is azok közé tartozik, aki nem akar tippeket adni a vádlottnak a védekezéséhez.

P. László szinte minden vallomásában arról beszélt, hogy azért robbantott, mert titokban megfigyelték, és ennek egyszer s mindenkorra véget akart vetni. Ezért akarta megszerezni a rendőrök fegyverét. (Más kérdés, hogy az egyik vallomásában azt is elismerte: miközben a bombákkal kísérletezgetett, felvetődött benne, hogy „ebből akár pénzt is lehetne csinálni”.)

Teréz körúti robbantó: chipet építhettek a fejembe

Teréz körúti robbantó: chipet építhettek a fejembe Pécsen is keresett célpontot magának P. László, aki manipuláltnak tartja a térfigyelő kameráknak a merényletről készült felvételeit, bár azt elismeri, hogy ő látható a képeken. Nem kívánt vallomást tenni a Fővárosi Törvényszék előtt P. László, a korúti robbantó.

Később – vélhetően ennek a felismerésnek a hatására – írta meg azt a levelet, amelyben egymillió eurót követelt (volna) a Belügyminisztériumtól a további robbantások elkerülésére. A levélnek végül csak a rövidített változatát küldte el a címzettnek. Abban leírta, hogy hogyan készítette a bombát, egyúttal jelezte, hogy majd lesznek konkrét követelései is. Hamarabb elfogták azonban, mint ahogyan a követeléseivel előállhatott volna.

Bilkei Pál pszichológus szerint sem zárható ki, hogy P. a védekezéshez betanult szerepet játszik a tárgyalóteremben. Ezzel együtt a szakember úgy véli: a vádlottat az egoizmusa vezette, amikor pokolgépet készített, majd hosszas – és láthatóan körültekintő előkészítés – után felrobbantotta a két fiatal rendőrjárőrt. Bilkei szerint tettével

azt üzente a világnak, hogy „majd én megmutatom mire vagyok képes”; „én ezt is meg tudom csinálni”.

De vajon egy épelméjű ember így bizonyítja a képességeit? Bilkei szerint nem, de köznapi értelemben nem is épelméjű az, aki bombát készít otthon és egy nagyvárosban robbantgat.