Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Lázár földeket vett és egy új terepjárót, adóssága már 87 millió

Lázár földeket vett és egy új terepjárót, adóssága már 87 millió

A legutóbb a közmunka előnyös, „lopásgátló” hatásairól szóló kijelentése miatt feljelentett, majd magyarázkodni kényszerült miniszterről sokaknak még mindig évekkel ezelőtti, elhíresült mondata ugrik be: akinek „nincs semmije, annyit is ér”. Vagyonnyilatkozatát fellapozva Lázár – saját mércéje szerint – büszke lehet.

A hozzá köthető ingatlanokat csak kilenc pótlap közbeiktatásával tudta felsorolni.

A lista tavaly óta ráadásul még bővült is: Lázár (rész)tulajdonában illetve haszonélvezetében addig 24 különböző ingatlan volt főleg választókörzete és egyben lakhelye, Hódmezővásárhely környékén (köztük számos szántó, erdő- és legelőterület), azóta ez a szám már 26, mivel Hódmezővásárhelyen vett egy újabb szántót, Mádon pedig egy szőlőt. Valamivel ezeket a birtokokat meg is kell közelíteni, így gépjármű-flottája is bővült: eddig egy 2016-ben vásárolt Mercedese volt, tavaly vett mellé egy Land Rover Defender terepjárót. Megőrizte műtárgy-gyűjteményét is, ami kéziratokból és gróf Széchenyi Zsigmond karosszékéből áll.

Tartozása 12 millióval, 87 millióra nőtt

Lázár János a vagyonnyilatkozatban feltüntetett megtakarításai nagy részét kötvényben (változatlanul 30 millió) és készpénzben (a korábbi 14,2 millió helyett már csak 12 millió) tartja, emellett életbiztosításban változatlanul 6,8 milliója, részvényekben további 6 milliója van.

MTI Fotó: Marjai János

Friss vagyonnyilatkozata szerint ugyanakkor Lázár havi bruttó 1,1 milliós miniszteri fizetése és földjei után, illetve erdőgazdálkodásból befolyt összesen 13 millió forintnyi bevétele ellenére sem tud megbirkózni hatalmas adósságával. Egy éve még magánszemélyeknek 40 millióval, bankoknak pedig további 35 millióval tartozott, ez az összesen 75 milliónyi tartozás pedig azóta sem csökkent, hanem nőtt: friss vagyonnyilatkozata szerint már 87 millió.

Magánszemélyeknek 8 milliót ugyan visszafizetett, ám banki tartozását 20 millióval növelte

– utóbbi oka a terepjáró vásárlás is lehet. Az elmúlt egy évben nem változtak Lázár céges érdekeltségei: továbbra is 2 százalékban részvényese, tulajdonosa a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-nek, és megvan a kizárólagos tulajdonában álló, Romániában működő ERD Conditor SRL nevű, erdőgazdálkodással foglalkozó vállalkozás is.