Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hatalmas vagyonon ülnek a magyarok – még tartanak a bankoktól

Hatalmas vagyonon ülnek a magyarok – még tartanak a bankoktól

Továbbra is óvatosak a magyar háztartások a gazdasági növekedés ellenére nem vesznek fel nyakló nélküli hiteleket, sőt a növekvő jövedelmekből inkább növelték megtakarításaikat.

Még él a lakossági pénzügyi emlékezetében a 2008-2012 devizahitel válság, annak ellenére, hogy a hitelkamatok soha nem látott mélységekbe csökkentek. Ennek ellenére a megtakarítások gyorsabban nőnek, mint a hitelek – derül ki az Magyar Nemzeti Bank (MNB) most nyilvánosságra hozott adataiból. Az elmúlt év végén a magyar háztartások teljes hitelállománya 5806,7 milliárd forintra emelkedett, ami alig 113 milliárd forintos növekedés az év eleji 5693,7 milliárd forintos nyitóállományhoz képest.

Mindeközben a háztartások betétei 7271,7 milliárd forintról 7782,9 milliárd forintra emelkedettek, ami 511 milliárd forintos növekedés egy év alatt.

Ezek alapján nem túlzó az a kijelentés, hogy hiába a tehát a kedvező gazdasági helyzet, a lakosság óvatos. Nem kezdett nyakló nélküli hitelfelvételekbe, sőt inkább a megtakarításait növelte, ráadásul a 7782 milliárd forintos betéti megtakarítás – impozáns pénzügyi vagyon.

A háztartások ezzel a viselkedésükkel ráadásul némileg szembe mennek a kormányzat és a jegybank politikájával: a kamatok történelmi mélyponton vannak és a jegybank nem is akarja emelni az alapkamatot egy darabig, ezzel a lakosságot és a cégeket is a fogyasztás és a hitelvételek növelése felé terelnék.

Így cselekedtek a magyar háztartások decemberben is: a háztartások hitelállománya 18,9 milliárd forinttal csökkent, amit az MNB azzal magyaráz, hogy a lakosság nagyobb volumenben törlesztette az egyéb hiteleit. A betétállomány 74,6 milliárd forinttal emelkedett, ezen belül a forintbetétek állománya 107 milliárddal nőtt, ám a devizabetétekből 32,7 milliárd forintot kivontak.

Nem látni a külföldön dolgozók devizautalásait

A magyar lakosság devizahitel kitettsége ma már rendkívül alacsony, hisz mindössze 39,4 milliárd forint értékű devizahitelt talált a jegybank a bankok könyveiben – ezzel szemben viszont 1191 milliárd forintnyi devizabetét állt. Annak ellenére, hogy több százezer munkavállaló dolgozik ma külföldön, illetve szerez jövedelmet – ez nem látszik meg a devizabetét-állományon: a december végi állomány ugyanis hajszálnyira megegyezik a januári nyitóálomlánnyal. Vagyis a külföldi szerzett jövedelmek vagy külföldi bankokban maradnak, vagy ha hazautalják – mégpedig évi 900 milliárd forintot hazautalnak – azt elköltik vagy jobbik esetben forintbetétekbe kerül.

Csökkennek a kamatok – túl csábítóak az éven belüli fixálású hitelek

Decemberben a nagyobb törlesztések miatt csökkent a lakossági hitelállomány annak ellenére, hogy minden hitelfajtánál csökkentek a kamatok. Az év utolsó hónapjában az új lakásokra felvett kölcsönök átlagos kamatfixálásának, átlagos hossza 4,2 év volt, ám ha nem számítjuk a kockázatosnak számító éven belüli kamatfixálású hiteleket, akkor ez az időszak 7 évre nő.

A lakáscélú forinthitelek átlagos kamatlába 4,3 százalék volt, az egy évvel korábbi 5,3 százalékkal szemben.

Élesen elkülönülnek az éven belüli és az éven túli kamatfixálású hitelek: az éven belüli kamatfixálású hitelt átlagosan 3,21 százalékon folyósították, míg az éven túli kamatfixálású kölcsönt átlagosan 5,14 százalékért adták a bankok.

Csábító a két kamat közötti különbség, de még egy 10–15 éves kamatfixálású hitel havi törlesztőrészletet szinte a futamidő végéig nem változik, addig az éves kamatfixálásúaké évente. Amíg lefele tartanak a kamatok ez nem is gond, a probléma akkor lesz, amikor az MNB elkezd kamatokat emelni. Kis túlzással az éven belüli kamatfixálású hiteleket egyesek az új devizahitelnek nevezik, annak ellenére, hogy emelkedő kamatpályán sem szállnak majd el oly mértékben a havi törlesztőrészletek, mint devizahitelek a 2008-2012 közötti pénzügyi válságban.