Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kezdődik a körúti robbantó pere: életfogytiglanit is kaphat

Kezdődik a körúti robbantó pere: életfogytiglanit is kaphat

Szerdán kezdődik P. László, a körúti robbantó pere a Fővárosi Törvényszéken. P. a vád szerint másfél éve azért robbantott bombát két rendőr mellett, hogy megszerezze a fegyverüket. 

Az ügyészség előre kitervelten, aljas indokból, több ember és hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérletével és más bűncselekményekért emelt vádat P. László ellen. P. 2016 szeptember 24-én este a forgalmas Teréz körúton, a Király utca közelében saját készítésű, szögekkel telepakolt hátizsákba rejtett pokolgépével súlyosan megsebesített kér arra járőröző, fiatal rendőrt.

Tettéért életfogytig tartó fegyházbüntetést is kiszabhat a bíróság.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

A robbantás ereje akkora volt, hogy néhány szeget közel kétszáz méterre repített. A csodával határos módon a két rendőrön kívül, akiktől mindössze pár lépésnyire robbant a pokolgép, csak egy taxisofőr sérült meg (könnyebben).

A vádhatóság szerint P. azért támadt a rendőrökre, hogy megszerezze azok fegyverét. A merényletről több térfigyelő kamera is felvételt készített, amelyeken az látható, hogy P. közvetlenül a robbanás után előlép az addig fedezékéül szolgáló kapualjból, megáll a földön fekvő rendőrök mellett, lehajol, majd egyikükön átlépve továbbsétál. Meg sem kísérelte magához venni a fegyvereiket.

P. vallomásaiból – tudomásunk szerint – az derül ki, hogy

őt magát is megrémítette a robbanás hatalmas ereje, és ezért állt el a tervétől,

s hagyta a helyszínen a sérült rendőrök pisztolyait.

MTI Fotó: Lakatos Péter

Egy nappal a merénylet után P. László e-mailt küldött a Belügyminisztériumnak, amelyben leírta a bombája pontos összetételét, hogy miképpen állította össze a pokolgépet és miként hozta működésbe. Egyúttal jelezte: a későbbiekben konkrét követelésekkel áll elő. Ám a második e-mailt, amelyben egymillió eurót követelt volna azért, hogy ne folytassa a robbantásokat, már nem volt ideje elküldeni.

A nyomozók a beígért „konkrét követelésre” P. elfogása után a számítógépén találtak rá.

Az ügyészség szerint P. László be tudta volna váltani a fenyegetését, képes volt olyan saját gyártású robbanóanyaggal töltött pokolgépet készíteni, amellyel sok ember életét is kiolthatta volna.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

P. Lászlót kevesebb, mint egy hónappal a Teréz körúti robbantás után fogta el a Terrorelhárítási Központ egy Keszthely határán lévő parkolóban. Hivatalosan meg nem erősített értesülésünk szerint

nagy összegű készpénz volt nála, és az őt figyelő rendőrök úgy vélték, vár valakit.

Biztonsági okokból a bevetés parancsnoka azonban nem akarta megvárni, hogy kiderüljön, kire vagy mire vár. Volt nála egy táska, amiről távolról nem lehetett eldönteni, hogy esetleg nem rejt-e benne bombát.

Elfogása után P. számos kihallgatáson és még több orvosi vizsgálaton esett át, utóbbiakat ő maga zaklatásként értékelte. Végül a szakértők nem látták okát, hogy ne lehessen bíróság elé állítani.