Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Karácsony Gergely: „A jogállamiság helyreállítását az utca népe fogja kikövetelni”

Karácsony Gergely: „A jogállamiság helyreállítását az utca népe fogja kikövetelni”
  • Ha a pártok most elbénázzák, áprilisban újabb Fidesz-kétharmad is lehet
  • Áruló, lefizetett MSZP-sekről akkor beszéljen valaki, ha bizonyítani is tudja
  • Pécsett az LMP-nek is vissza kellene lépnie Mellár érdekében – az MSZP megtette
  • Le kell állítani a Liget-projektet, ami önmagában több mint 200 milliárd forintos tétel
  • A jelenlegi kormány nem munka-, hanem a tőkealapú társadalmat építi
  • „Az egy fura elképzelés, hogy én vagyok a kormányfő-jelölt, de nem lehet rám szavazni”
  • „Szeretném beletörölni a lábam abba az Alaptörvénybe, amit maguknak készítettek”
Tíz évig volt közvélemény-kutató. Hogyan tud rezzenéstelen arccal az ellenzék győzelméről beszélni?
Úgy, hogy az ellenzék győzelemre áll. Az emberek változást akarnak, és minden közvélemény-kutatás alapján többségben vannak azok, akik szerint kormányváltás kellene. Ez négy évvel ezelőtt nem így volt. Úgy fest, egyelőre csak a pártok nem értik az idők szavát, de be fognak állni a sorba, mert a választók kikényszerítik ezt.
Azt mondta, csalódott lenne, ha húsz százalék alatt végezne az MSZP-Párbeszéd. Azt tudjuk, hogy Molnár Gyula egy vereség után lemondana, de mit tenne ön? Visszavonulna Zuglóba, és a 2019-es főpolgármester-választásra készülne?
Én miniszterelnöknek készülök. Ha az ellenzék nem szerzi meg az ehhez szükséges parlamenti többséget, akkor folytatom a munkámat polgármesterként Zuglóban. Ennél messzebbre egyelőre nem látok, és nem is erre koncentrálok.

Fotó: Halász Nóra


Érthető, hogy ezt mondja, de igaz, hogy 2019-ben közös ellenzéki főpolgármester-jelölt lehet? Ha most kikapcsolnánk a magnót, mit mondana, kizárt, hogy az legyen?
Azt mondanám, hogy most nem erre koncentrálok. Amúgy pedig semmi sem kizárt, de én már azt is politikai sikernek tekinteném, ha 2019-ben lenne olyan, hogy főpolgármester. Az a helyzet, hogy bár hiába akar az emberek többsége kormányváltást és hiába érdemes leváltásra a kormány, ha ezt a pártok elbénázzák, akkor a választási matematika miatt még akár újabb Fidesz-kétharmad is lehet. Ebben az esetben fogadni mernék arra, hogy nem lesz a jövőben Budapestnek főpolgármestere. Nekem egyébként nincs rangkórságom, számomra a zuglói polgármesterség hosszú távon is megtisztelő feladat lenne.
Botka László, az MSZP volt miniszterelnök-jelöltje még csak árulókat emlegetett, Soros György már a Fidesz által lefizetett MSZP-s vezetőkről beszélt. Találkozott a pártban árulókkal, megvett emberekkel?
Nem. Ezek annyira súlyos vádak, hogy ilyeneket akkor mondjon bárki, ha bizonyítani tudja. Én még csak ehhez hasonló hangulatot sem érzek az MSZP-ben.
Miniszterelnök-jelöltként mennyire zavaró, hogy amíg odateszi magát, mások hátat fordítanak a pártnak? Előbb Demeter Márta lépett át az LMP-be, aztán Horváth Imre lépett ki, mivel nem indítják egyéniben, őt a DK-ba átlépő féltucat újpesti MSZP-s követte, most pedig Bárándy Gergely adja fel a politikai pályát.

Az MSZP nagy párt, a listaállítás előtt felméri az ember, milyen lehetőségei vannak. Nem gondolom, hogy Demeter Márta átment volna az LMP-be, ha látja, hogy befutó helye van. Bárándy Gergely, akivel személyesen is jóban vagyok és távozása nagy veszteség az MSZP-nek, ő elegánsabban csinálta.

Hallott arról, hogy Bárándynál állítólag az döntött, hogy az MSZP-DK megállapodásban a kezdeti verzióhoz képest végül nem jutott neki egyéni hely a XVI. kerületben, aztán nem nézett ki befutó hely a listán sem, és bár próbálkozott az LMP-nél, hiába?
Méltatlan lenne, ha ennél tovább ragoznám ezt a történetet. A XVI. kerületről csak annyit, hogy a körzetet jól ismerem, voltam ott jelölt és egy része Zuglóhoz tartozik, s tény, hogy olyan környék, ahol inkább helyben politizáló jelöltnek van esélye elhozni a mandátumot, Gergő pedig – bár kiváló parlamenti politikus – nem látom, hogy nagyon keményen megdolgozta volna a kerületet.

Fotó: Halász Nóra


Számít újabb párt- és pályaelhagyókra?
Nem. Ellenkezőleg: csatlakozókra számítok, akik társulnak az általam vezetett Változás Szövetségéhez. Nem is csak politikusokra, hanem a tudásukkal, tapasztalatukkal az ügy mellé álló szakemberekre és persze választókra.
A héten indult Gulyás Mártonék Közös Ország Mozgalmának politikai tehetségkutatója, amelyben a billegő körzetek legesélyesebb ellenzéki jelöltjét keresik. Mire számít, hány helyen hozzák ki első helyen az MSZP jelöltjét, és alávetik-e a pártok magukat a kutatás eredményének?
Ezek a vitafórumok, kutatások elsősorban a későbbi koordinációt segíthetik. Sok olyan vizsgálandó körzet van, ahol erős az LMP, és joggal várhatja el a jelöltjük, hogy a többiek lépjenek vissza a javára, de ennek a gesztusnak kölcsönösnek kell lennie. Én bármit megtennék azért, hogy például Szél Bernadett egyéni körzetet nyerjen Budakeszin és szerintem ott lesz is együttműködés ennek érdekében. Pécsett viszont azt gondolom, hogy minimum az LMP-nek is vissza kellene lépnie a független Mellár Tamás érdekében, ahogyan ezt egyébként az MSZP is megtette.
Lesz egy egészen közvetlen közvélemény-kutatás is február végén, Hódmezővásárhelyen. Fogadna a szocialisták által is támogatott független jelölt, Márki-Zay Péter győzelmére?
Ott egy szoros eredmény már nagyon erős pozitív megerősítés lenne az ellenzéknek. Ne felejtsük el, Hódmezővásárhely nem a progresszió szívcsakrája, hanem hagyományosan konzervatív környék.

A kampányban a Fidesz megmutatta a legrosszabb arcát: fenyegetés, térfigyelő kamerák, a helyi plébános politikai propagandaszerepe, és ott van még a hasznos idióta független induló ellenjelölt is.

Aki azért annyira biztosan nem idióta, hogy ne kapott volna egy zsák pénzt ezért.
Az illető, Hernádi Gyula a helyi MSZP-ben politizált, majd úgy döntött, a párt döntése ellenére elindul független jelöltként. Akkor mégis vannak árulók, megvett emberek a pártban?
Ez az úr már nincs az MSZP-ben, ennyit tudunk. Kizárta őt a párt, nagyon helyesen.

Fotó: Halász Nóra

Lemegy-e a választás előtt Hódmezővásárhelyre, kiállni az MSZP által is támogatott Márki-Zay Péter mellett, miközben a Fidesz nyilván felvonul kampányolni, talán még krumplit, tojást, tejet is oszt majd?
Találkoztam a jelölttel, beszélgettünk, jeleztem is, hogy mindenben szívesen segítek, de abban már nem vagyok biztos, hogy az segít neki, ha Gyurcsány Ferenctől Vona Gáborig felvonul mögötte a helyszínen a szivárványkoalíció. Márki-Zay Péter inkább akkor tud nyerni, ha a hódmezővásárhelyiek megértik, hogy ez a választás róluk szól.
Kiszámoltuk, évi 2000 milliárd forintba kerülne az MSZP „Tegyünk igazságot!” választási programjának végrehajtása. Honnan lenne erre pénz?
A program alaptételeivel nincs vitám, különben nem lennék itt. A társadalom sok területen nagyon igazságtalan, ahol rendet kell tenni. Megjegyzem, a Párbeszéd programja néhol ennél bátrabb, például a minimálbér-emelésnél is. Látom a programjaink költségvetési vonzatát, és ez valóban azt jelenti, hogy nagyjából 2000 milliárdos összeget kellene átcsoportosítani.

A 13. havi átlagnyugdíj kifizetése és más vállalások megoldhatók pénznyomtatás nélkül, kizárólag a költségvetés átstrukturálásával.

A gazdaság növekedésének kell húznia magával a nyugdíjakat és a béreket is.
Ettől nyilván nőhet a belső fogyasztás, sőt a béreket terhelő járulékokból az állam adóbevétele is, de vajon ez elég az egészségügy vagy az oktatás rendbetételére?
Egyik napról a másikra természetesen nem lehet visszatenni az egészségügybe vagy az oktatásba azokat a pénzeket, amiket korábban kivettek, de már akkor is boldog lennék, ha rövid távon a 2010 előtti arányokat vissza tudnánk állítani a költségvetés szerkezetében. Nyilvánvalóan van egy hatalmas korrupció, amit szintén meg kell állítani, és vannak most olyan politikai prioritások a büdzsében, amelyek nekünk nem azok: stadionokra, presztízsberuházásokra, hülyeségekre költik a pénzt. Elsőként állítanám le például a Liget-projektet, ami önmagában több, mint 200 milliárdos tétel.

Fotó: Halász Nóra

Mindenki adócsökkentéssel kampányol, és az MSZP is ígéri, hogy az átlagjövedelem alatt adó-visszatérítést adna, viszont az is benne van a programjában, hogy a magasabb jövedelmek magasabb kulccsal adóznának.
Ha van egy tartós gazdasági növekedés és egy ezzel együtt járó bérnövekedés, akkor lehet változtatni az újraelosztás mértékén. Nem gondolkozom tehát adóemelésben, de adó-átrendezésben igen. Az vicc, hogy Magyarországon a legnagyobb cégek nem vagy alig fizetnek társasági adót, és így a tőke gyakorlatilag nem adózik.

A jelenlegi kormány nem munka-, hanem a tőkealapú társadalmat építi.

Ha az Audi kap egyetlen munkahely megteremtésére 32 millió forint adókedvezményt, akkor a hazai kis- és középvállalkozások miért nem? A bérek eközben agyon vannak adóztatva. Progresszív adórendszerre van szükség. A politikai cél, hogy az alacsony jövedelműek keresetét növeljük. Már csak azért is, mert ez az a pénz, amit itthon költenek el, és nem svájci bankszámlákon pihen, vagy távol-keleti utazásokon megy el.
Az ember már nem tudja követni, ki, mikor és miért bukkan fel a baloldal környékén: tanácsadók, testületek, árnyékkormány. Túlnő-e az ő jelentőségük a mozgósításon és a tévés szerepléseken?
Azért is vállaltam ezt a kihívást, a miniszterelnök-jelöltséget, mert korábban sokat korholtam a baloldalt, hogy intellektuálisan kiürült, nincsen benne vízió, gondolat. A tanácsadó testületem, amellyel éppen hétfőn tartottuk első hivatalos ülésünket, éppen azért jött létre, hogy újraértelmezze a magyar progresszív politika fogalmát, és megmutassa: lehet más a baloldal.
Ez nem egy újabb gittegylet?
Ismerem őket, egyikük sem egy gittrágós típus. Itt autonóm emberek vannak, akiknek a véleménye persze sok kérdésben ütközni fog. Én abban kértem a támogatásukat, hogy a kampányfinisben kormányprogramot tudjak hirdetni. Március 15-e után szeretnék kiállni és azt mondani: ez az én kormányprogramom, ami a pártok választási programjára épül, ehhez kérek mandátumot, és ezt lehet számon kérni rajtam. Tisztázni akarom az emberekkel, hogy Magyarországon komoly reformokat kell végrehajtani. De nem úgy, ahogy ezt eddig megszoktuk: erőszakos, felülről oktrojált, gyors eredményeket kikényszerítő folyamatként, mert így nem működik. Olyan reformot szeretnék, amellyel az adott ágazat szereplői is azonosulni tudnak. Egyik kedvenc mondásom nem csak a reformokra, hanem az egész kormányzásra igaz lenne:

ha gyorsan akarsz haladni, menj egyedül, ha messzire akarsz jutni, menj másokkal együtt!

Nyitott kormányzást szeretnék, amely nagyon következetes és radikális a célokat illetően, de mérsékelt és konszenzuskereső az eszközök tekintetében.

Fotó: Halász Nóra

Miért nincsenek fontos topikok az MSZP kommunikációjában? Miért nincsenek olyan témáik a napirenden, amelyek hasíthatnak a politikai és közéletben, miközben a sajtó hozza a leleplezéseket, például Mészáros Lőrinc dolgait, a Fidesz-propaganda pedig csúcsra járatja a sorosozást?
A tanácsadó testülettől függetlenül is gondolok néhány dolgot a világról, ezeket el is fogom mondani. Iszonyatosan sok témánk, ügyünk van: hétfőn például a sürgősségi betegellátás reformájáról, tegnap pedig az önkormányzati rendszer jövőjéről tartottunk sajtótájékoztatót. A magyar belpolitikát éppen a Fidesz és a propagandamédiája fertőzte meg azzal a betegséggel, hogy tematizálja a közvéleményt, elkedvetleníti a szavazástól az embereket a sorosozással, migránsozással és a „ki-kivel fog össze az ellenzéki oldalon” típusú témákkal. Ezekkel szemben én a kampányban inkább az egészségügyről, az oktatásról, a bérekről, a nyugdíjakról és az ezekre épülő új társadalmi modellről fogok beszélni. A politika nem a fantomok üldözéséről, ellenségképekről, lopásról és a zsarnokoskodásról, hanem az emberekről és az ő problémáikról szól. A politikát vissza kell rántani a földre.
Napokon belül kongresszust tart az MSZP, ahol a miniszterelnök-jelölt véglegesítése mellett a párt országos listájáról is döntenek. Ez lehet még MSZP-Párbeszéd-DK közös lista?
Február 10-én lesz az MSZP kongresszusa, ami kiteszi majd a pontot azoknak a mondatoknak a végére, amelyek az egész jelöltállítással összefüggtek, nevezetesen, hogy szövetséget építünk. Addig nyitva van az ajtó a közös listás indulásra, amit mind erkölcsi, mind választás-matematikai szempontból sokkal jobbnak tartok. Február 10-től március 15-ig van lehetőség a program bemutatására, utána pedig összeáll az az ajánlat, amellyel a kampányhajrában mozgósítani lehet. Ez a szociális demokrácia modellje, ami arról szól: a fideszes illiberális vagy áldemokráciának nem a 2010 előtti liberális demokrácia az ellentéte, mert az nem hozott kellő igazságosságot, így nem volt elég erős a társadalmi támogatottsága, hogy túléljen egy ilyen akarnok rezsimet, mint Orbáné. A mi ajánlatunk a közjogi rendszer olyan átalakítása, hogy ne csak a szabadságnak, hanem az egyenlőségnek is otthona lehessen Magyarország.

Fotó: Halász Nóra


Rajta lesz az MSZP-Párbeszéd országos listáján? Mert ha igen, a Demokratikus Koalíció nem támogatja közös miniszterelnök-jelöltként.
Gondolom, ez Gyurcsány Ferenctől egy szigorúan elvi álláspont. Ha alkalmas vagyok miniszterelnök-jelöltnek, akkor támogasson, ha pedig úgy érzi, hogy nem vagyok alkalmas, mondja azt.
De akkor rajta lesz a listán vagy sem?
Rajta leszek.
Ekkor viszont előfordulhat, hogy a DK listáját vezető Gyurcsány Ferenc mégis elindul miniszterelnök-jelöltként.
Halleluja! Induljon! Én viszont továbbra is azt gondolom, hogy közös lista és közös ajánlat kell a választóknak.

Ha a DK szerint ennek az az akadálya, hogy van nálam jobb miniszterelnök-jelölt, mondja meg, hogy ki az, mert még lehet, hogy én is támogatnám.

Az nekem egy fura elképzelés, hogy én vagyok a miniszterelnök-jelölt, de nem lehet rám szavazni, mert nincs rajta a nevem az általam vezetett szövetség listáján. Olyan miniszterelnök-jelöltje még nem volt az országnak, aki így próbált volna kampányolni és választást nyerni.

Fotó: Halász Nóra

Gyurcsány nem lesz miniszterelnök-jelölt, de Karácsonyt sem támogatja
A Karácsony-interjú megjelenése után kerestük a Demokratikus Koalíciót (DK), tisztázandó, hogy támogatják-e Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségét, illetve Gyurcsány Ferenc nevezhető-e ennek hiányában pártja miniszterelnök-jelöltjének. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője mindkét kérdésre nemmel válaszolt. Karácsonyt azért nem támogatják, mert “egyetlen más párt sem támogatja más párt listavezetőjét”. Gyurcsány viszont annak ellenére, hogy csak pártja listavezetőjeként szerepel, mégis miniszterelnök-jelöltként fog viselkedni, és adott esetben igényt tart a kormányfői posztra is.
Tegyük fel, bukik áprilisban a Fidesz, és ha csak minimális többséggel, de az ellenzék kap lehetőséget a kormányzásra. Hogyan fog ezután működni az ország a megváltoztathatatlan Alaptörvénnyel, az akár 2025 után is regnáló Polt Péter főügyésszel, más bebetonozott államigazgatási vezetőkkel, oligarchákkal?
Kétségtelen, hogy nagyon sajátos helyzet lesz, amikor egy olyan ellenzék nyeri meg a parlamenti választást, amely egyébként sem a választási rendszer, sem az egész közjogi rendszer legitimitását nem fogadja el. Amikor 2010-ben Orbán Viktor választást nyert, felesküdött a harmadik köztársaság Alkotmányára, majd beletörölte a lábát. Én majd szeretném beletörölni a lábam abba az Alaptörvénybe, amit ők készítettek saját maguknak. Ebből pedig nagyon sok minden következhet.
Egy új, előrehozott választás kiírása is?
Akár az is. Ha a Fidesznek nincs többsége, akkor ez a rendszer darabjaira hullik. Orbán Viktor rendszerének lényege, hogy megy előre, mindig harap, a zsákmányt pedig úgy osztja el, hogy azzal befogja belső ellenfeleinek száját. Ha mindez többség híján megbukik, az utcán kiáltják ki az új közjogi rendszert. Az utca és a szavazófülke egyaránt kell a rendszer megdöntéséhez, de az első követ a szavazófülkében verheti ki mindenki ennek a rendszernek az alapjából. Amikor ezek a téglák kiesnek, a rendszer megremeg, és már kiírható például egy olyan népszavazás, hogy legyen az Alaptörvény semmis.
Mondjuk akkor a ciklus első két éve népszavazások kiírásával, a rendszer referendumokkal való lebontásával telne el?
A forradalmaknak vannak nagyon szép európai példái. Van úgy, hogy emberek hirtelen rájönnek arra, nincsenek annak a hatalomnak a birtokában, aminek még tegnap voltak, és akkor vesznek egy repülőjegyet, hogy elhagyják az országot.

Ha ez a rendszer megroppan, lesz akkora társadalmi erő, hogy azok, akik most biztonságban érzik magukat, ne érezhessék ezt.

Ez nem fenyegetőzés, csak rögzítem: ha nem is fülkeforradalom, de a szavazófülkékben elindított politikai irányváltás egy forradalmi típusú változás révén segítheti azt, hogy Magyarország visszatérjen az európai értékekhez. A jogállamiság helyreállítását az utca népe fogja kikövetelni.

Fotó: Halász Nóra


El tud-e képzelni bármiféle szövetséget, együttműködést a Jobbikkal?
Elképzelni bármit el tudok, de ez nem életszerű, gyakorlatilag kizártnak tartom, hogy ilyen létrejöjjön.
Ellenzéki győzelem esetén alakulhat-e olyan kormánykoalíció, amelynek tagjai nem passzolnak össze a jelenlegi tudásunk szerint?
Jól ismerem az ellenzéki pártok programját – büszke vagyok rá, hogy mindben felismerhető a zuglói szociális modell, vagy a csak itt működő minimáljövedelem –, és ezen pártok között nincsenek olyan szakpolitikai különbségek, hogy ne lehessen velük együtt kormányozni.

Fotó: Halász Nóra


Milyen képet készítene önről DrMáriás, aki többször festette már meg Orbán Viktort, Molnár Gyulát pedig egy marsbéli lakossági fórumon ábrázolta?
Már meg is festett, méghozzá a „humanista Mike Tysonként” ábrázolt engem. Nekem bejön.