Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Titkos találkozó Bécsben: Heinrich Pecinával is tárgyalt Orbán Viktor

Titkos találkozó Bécsben: Heinrich Pecinával is tárgyalt Orbán Viktor

Nem véletlenül utazott már egy nappal hivatalos látogatása előtt Bécsbe Orbán Viktor. A Zoom.hu információi szerint a magyar miniszterelnök hétfő este egy fontos találkozót már lebonyolított az osztrák fővárosban. Tárgyalópartnere pedig nem más volt, mint Heinrich Pecina, a Mediaworks egykori tulajdonosa, a Vienna Capital Partners elnöke, akit egy osztrák bíróság hűtlen kezelésért és sikkasztásért jogerősen elítélt.

Havasi Bertalan a miniszterelnökség helyettes államtitkára megerősítette lapunk információját. Orbán Viktor sajtófőnöke megkeresésünkre közölte: „Pecina úr kért egy találkozót a miniszterelnöktől”.

A magyar kormányfő – több forrásunk szerint is – hétfő este, szűk körben találkozott az osztrák üzletemberrel, aki 2014 októberében megvette, majd két évvel később bezáratta a Népszabadságot.

Orbán Viktor hétfő délutáni utazása azért is meglepő, mert aznap nem volt találkozója az osztrák kormány képviselőivel. A Die Presse nemrég azt is megírta, hogy eredetileg Kovács Zoltán kormányszóvivő újságírókkal találkozott volna, de az utolsó pillanatban lemondta a háttérbeszélgetést.

Vonat és hátizsák

A miniszterelnök és kísérete vonattal utazott a bécsi főpályaudvarra, ahol Perényi János bécsi nagykövet fogadta őket, majd egyből a nagykövetségre utaztak. Úgy tudjuk, a Heinrich Pecinával tartott találkozóra is itt került sor az esti órákban.

Orbán Viktor már hétfőn elindult Bécsbe – ezúttal vonattal. Forrás: Facebook/Orbán Viktor

Heinrich Pecina a Vienna Capital Partners (VCP) cégen keresztül tavaly őszig a Mediaworks kiadónak is tulajdonosa volt, de továbbadta a kiadót a Mészáros Lőrinc-közeli Opimus csoportnak. Előtte viszont bezárta a Népszabadságot.

Tavaly júliusban megvásárolta a Kelet-Magyarország legnagyobb helyi médiakiadójának számító Russmediát egy hozzá köthető új alapítású Media Development Management Kft. A felvásárlást követően a Henrich Pecinához köthető új céghez került a Hajdú-bihari Napló, az Észak-Magyarország és a Kelet-Magyarország című megyei napilap, valamint a Russmedia regionális megyei portáljai, a Haon.hu, a Boon.hu és Szon.hu is. Pecina ezenkívül az erdélyi médiapiacra is bevásárolta magát.

Zsúfolt munkanap

Az biztos, hogy Orbán Viktornak kedden zsúfolt napja lesz Bécsben. Ahogy megírtuk, nemcsak Sebastian Kurz kancellárral és Heinz-Christian Strache alkancellárral találkozik, hanem Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellárral és Christoph Schönborn bécsi érsekkel is.