Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Orbán: Nem mi fogjuk beperelni Ausztriát, hanem Brüsszel

Orbán: Nem mi fogjuk beperelni Ausztriát, hanem Brüsszel

Már-már aprólékosan kerülte a kínos kérdéseket Sebastian Kurz és Orbán Viktor, de Bécsben tartott közös sajtótájékoztatójukon volt olyan vitatott téma, ami elől nem térhettek ki. Ezek közül nyilvánvalóan a legtöbb konfliktust az Ausztriában dolgozó magyarok (és más külföldiek) gyerekei után járó támogatások csökkentése váltotta ki.

Bár Orbán Viktor többször is hangsúlyozta, hogy ez nem bilaterális kérdés, újságírói felvetésre azért kiderült: ha Magyarországnak ez érdekében áll, akkor szívesen támaszkodik az Európai Unió segítségére.

„A családtámogatások indexálása ellentétes az Európai Unió alapszerződésével, ezért az Európai Bizottságnak hivatalból fel kell ellene lépnie.

Brüsszel teszi a dolgát, ha még eddig nem perelte be Ausztriát, akkor majd ezután fogja” – tette hozzá.

A másik vita, ami előkerült, a paksi bővítés megtámadása volt, de itt azért már óvatosabban fogalmazott a két fél.

„Az atomenergiával kapcsolatban nyilvánvaló az álláspontunk. Meggyőződésünk, hogy az atom veszélyes technológia lehet, de ez nem csak bilaterális kérdés” – mondta Kurz.

Ezt emelte ki Orbán is, aki sietett leszögezni, hogy Paks kérdését nem tartják osztrák-magyar vitának, hiszen Ausztria korábban Nagy-Britanniát is megtámadta hasonló okokból.

„Mindent meg fogok tenni, hogy ez a nézeteltérés ne legyen rossz hatással a kapcsolatunkra” – tette hozzá a magyar kormányfő.

Érti a helyzetet

A sajtótájékoztató többi részében főleg a gazdaságpolitikáról és a migrációról volt szó. Kurz is elismerte, hogy a menekültválság kezdete óta az unión belül nőttek a feszültségek, de éppen ezért ők hídépítők akarnak lenni a Visegrádi Négyek és a nyugat-európai országok között.

Abban Kurz és Orbán is egyetértett hogy a kvótarendszer nem működik, és az illegális migrációt a származási helyén kell megállítani. A kancellár megígérte, hogy az osztrák rendőrök a jövőben is támogatják majd a külső határok védelmét, a magyar szakaszon is.

Sebastian Kurz a kampányban megígérte, hogy igazságossá teszik a családtámogatások. Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A magyar kormányfő utalt rá, hogy Kurz kancellárral régóta dolgozik együtt az Európai Néppárton belül, és mindig is megvolt közöttük a politikai barátság és a személyes szimpátia. Ezért arra kérte a kollégáját, hogy támogassák az EU balkáni bővítését, valamint kösse össze a magyarországi autópályákat az osztrák oldallal.

„Ausztria nagy előnye, hogy érti a közép-európaiakat, és a nyugatiakat is, ezért hálás vagyok a kancellárnak a híd szerepéért” – mondta Orbán,

aki utalt rá, hogy a V4-ek aktív szerepet kívánnak vállalni az ENSZ migrációról szóló vitájában is.

Az ORF újságírója rákérdezett arra is, mit értett Orbán az illiberális demokrácia fogalma alatt. A magyar kormányfő erre azt válaszolta. „ha a liberálisok nincsenek benne a kormányban, akkor úgy gondolják, hogy nincs demokrácia. Mi nem fogadjuk el, szerintünk a jelző nélküli demokrácia a legjobb demokrácia” – vélekedett.

Kurz ezzel szemben viszont leszögezte: szilárd meggyőződése, hogy a demokrácia a legmegfelelőbb államforma a világ minden állama számára. Az osztrák kancellár újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a schengeni rendszert fenn kell tartani és erősíteni kell.

Orbán Viktor bécsi útja a közös sajtótájékoztatóval még nem ért véget. Ahogy megírtuk, nemcsak Sebastian Kurz kancellárral és Heinz-Christian Strache alkancellárral találkozik, hanem Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellárral és Christoph Schönborn bécsi érsekkel is.

A magyar miniszterelnöknek hétfő este volt még egy fontos találkozója: Havasi Bertalan sajtófőnök megerősítette a Zoom.hu információját, mely szerint a kormányfő a nagykövetségen találkozott Heinrich Pecinával, a Népszabadságot megvásárló, majd bezárató osztrák üzletemberrel.