Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Lehet népszavazás a 3-as metró teljes akadálymentesítéséről

Lehet népszavazás a 3-as metró teljes akadálymentesítéséről

Zöld utat adott a Kúria a 3-as metró teljes akadálymentesítését célzó népszavazási kezdeményezésnek. Így a jövő héten indulhat az aláírásgyűjtés annak érdekében, hogy Budapesten referendumot rendezzenek arról: legyen-e a metró minden állomása akadálymentesítve a most zajló fejújítással együtt?

Horváth Csaba, a népszavazás kezdeményezője: hétfőn kezdődhet az aláírásgyűjtés Fotó: Halász Nóra

A referendumot kezdeményező Horváth Csaba fővárosi MSZP-s politikus a Kúria döntésére reagálva a Zoom.hu-nak azt mondta:

február 5-én több ellenzéki párt aktivistáinak segítségével megkezdik az aláírásgyűjtést a népszavazás kiírásáért.

Ahhoz, hogy a fővárosi közgyűlés kiírja a helyi referendumot, legalább 138 ezer aláírást kell összegyűjteni 30 nap alatt. A gyűjtésben segít az MSZP, az Együtt, a Párbeszéd, az LMP, a Demokratikus Koalíció, a Liberálisok, a MoMa, a Momentum és a Magyar Szolidaritás Mozgalom.

Miért éppen 138 ezer?

A jogszabályok szerint a helyi népszavazás kiírásához a választásra jogosultak 10 százalékának támogató aláírását kell összegyűjteni. Mivel az idén januári adatok szerint 1 385 262 ember jogosult választásra Budapesten, a szükséges létszám 138 ezer körüli. Ebbe beletartoznak a fővárosban állandó lakóhellyel rendelkezők mellett azok a fővárosi tartózkodási hellyel rendelkezők is, akik a legutóbbi általános önkormányzati választáson Budapesten szavaztak. A 10 százalékos küszöb egy kistelepülésen, de még egy vidéki nagyvárosban sem ad ki nagy számot, a főváros esetében azonban a 138 ezres szám már majdnem eléri egy országos népszavazás kiírásához szükséges 200 ezres határértéket.

Lesöpörte a Kúria a panaszt

A Kúria döntésével helybenhagyta a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) egyhangú döntését, amellyel még tavaly év végén hitelesítette a népszavazás kérdést. A Kúria honlapján közzétett jogerős végzés szerint

a népszavazási kérdés nem ütközik sem a választópolgári, sem a jogalkotói egyértelműség követelményével.

A népszavazási kezdeményezést Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője nyújtotta be. A kérdés úgy szól: „Akarja-e Ön, hogy a 2017-2020 között történő budapesti M3-as metróvonal felújításával egyidejűleg valósuljon meg ezen metróvonal valamennyi megállójának teljes értékű akadálymentesítése, az 1997. évi LXXVIII. törvény 2. §-ának 1. pontjában meghatározottak szerint?”

Sztárügyvéd nyújtott be kifogást

A Zoom.hu írta meg elsőként, hogy eredetileg január 3-án, vagyis szerdán kezdték volna az ellenzéki pártok gyűjteni az aláírásokat a népszavazás kiírásához, ám az utolsó pillanatban egy magánszemély megtámadta a népszavazást hitelesítő határozatot.

Kiderült az is, ki az, aki nem akarja, hogy ebben a budapestiek közvetlenül dönthessenek.

A Zoom.hu kiderítette: a népszavazási kezdeményezést megtámadó titokzatos magánszemély nem más, mint egy kártérítési ügyekre specializálódott budapesti sztárügyvéd, Dr. Sipos Balázs Tihamér, akinél viszont hiába érdeklődtünk lépésének indokairól.

A Kúria elutasította a sztárügyvéd panaszát Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Az ügyvéd felülvizsgálati kérelmében arra kérte a Kúriát, hogy a népszavazási kérdés hitelesítését utasítsa el. A Zoom.hu értesülései szerint a kifogást benyújtó ügyvéd más mellett arra hivatkozott, hogy a kérdés nem egyértelmű. Szerinte a kérdésben szereplő „teljes értékű” akadálymentesítés értelmezése sem egyértelmű, ahogy a megjelölt törvényi passzus által előírt követelményeké sem az. A Kúria most viszont most úgy döntött, hogy de.

De ki az a Sipos Balázs Tihamér?

Dr. Sipos Balázs Tihamér nevével gyakran lehet olyan hírekben találkozni, amikor személyi sérüléssel járó balesetekben indítanak kártérítési pert. A legutóbbi, jelentős ügy, amelyben ügyvédként részt vesz, az a tragikus veronai buszbaleset – itt az egyik áldozat hozzátartozóit képviseli. Néhány éve pedig egy másik, nagy port kavart ügyet vitt: itt egy wellnesshotelban kapott fertőzésben meghalt férfi családját képviselte. Az ügyvédről a JogászVilág.hu-n megjelent portréból az is kiderül, hogy egy osztrák-magyar ügyvédi irodában volt ügyvédjelölt, majd Magyarországon alapított egy másik ügyvéddel saját irodát. Autóban a SAAB, étteremben a Halászbástya, ételben a balatoni fogas, borban a Badacsonyi Kéknyelű a kedvence. Családja borászattal is foglalkozik.

A többség akadálymentesítés-párti

A Zoom.hu is írt arról is, hogy a Magyar Liberális Párt számára decemberben a Závecz Research által készített közvélemény-kutatás azt mutatta: a budapestiek 92 százaléka gondolja úgy, hogy szükség van a 3-as metró teljes akadálymentesítésére, még akkor is, ha ez többletköltségekkel jár.

Tavaly novemberben több tucat civil szervezettel közösen a Rehab Critical Mass egy figyelemfelhívó akcióban mutatta meg, mennyire nehéz közlekedni a föld alatt a mozgáskorlátozottaknak, kerekesszékeseknek vagy akár csak a bottal járóknak. A Zoom.hu videót forgatott az eseményről: