Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Álmódszertani vita a Soros-pártos kutatás körül

Álmódszertani vita a Soros-pártos kutatás körül

A Zoom.hu megbízásából kutatást végzett a Policy Agenda, amelyből hétfőn többi közt kiderült, a magyar választók kétharmada abban a tudatban él, hogy – a valójában nem létező – Soros György Pártja (SGYP) is részt vesz az április 8-i országgyűlési választáson. A kutatás kapcsán vita alakult ki, mennyire valós az abból leszűrhető következtetés. A Policy Agenda véleménycikke.

A kutatás hipotetikus helyzetet tartalmazott. Ugyanilyen helyzeteket vizsgálnak akkor is a kutatók, ha azt kérdezik, hogy „Ha közvetlenül lehetne miniszterelnök-jelöltre szavazni, akkor kire szavazna?” Magyarországon nem közvetlenül választják a miniszterelnököt, ezért ez egy nem valós helyzet. Ahogyan az sem, ha azt kérdezik, hogy ha X és Y párt összeáll, akkor szavazna-e rá. Ez is egy vélt helyzet. Ebbe illeszkedik a pirézekről szóló kutatás is, ahol létező népcsoportok közé rakták be ezt a nem létezőt. Ott sem kérdezték meg előtte, hogy létezik-e ilyen eshetőség.

Azt gondoljuk, hogy a kérdés tartalmilag ezekbe illett bele, hiszen más hipotetikus eseteknél sincsen olyan válaszlehetőség, hogy „ez nem valós helyzet”. Ebben a kérdésben az SGYP-kutatás tartalmazott egy elemet, amely éppen azt a válaszlehetőséget adta, hogy nem indul Soros György Pártja a választásokon.

A kutatás telefonos volt, és zárt kérdésekkel, azaz nem szabadon válaszoltak rá. A kérdés feltétele után elhangoztak a válaszok. Amelyek az „igen, megnyeri a választásokat”, „nem, nem nyeri meg a választásokat”, „nem, nem indul a választásokon”, „nem tudom”. Továbbra is azt véljük, hogy ezek a válaszlehetőségek megteremtik azt a lehetőséget, hogy mindenki valós választ adhasson. (természetesen, ha kapkod a válaszadó, és gyorsan dönt, nem tudjuk kizárni az eshetőségek közül, de ez igaz szinte minden többváltozós kérdésre is). Aki azt válaszolják, hogy „igen, megnyeri a választásokat” és a „nem, nem nyeri meg választásokat” abban a hiszemben élnek, hogy a szavazólapon lesz ilyen párt. Aki azt válaszolja, hogy „nem, nem indul a választásokon” az azt gondolja nem lesz rajta ilyen párt.

A pirézek után a Soros-párt létezésében is hisznek a magyarok

A pirézek után a Soros-párt létezésében is hisznek a magyarok A magyar választók kétharmada abban a tudatban él, hogy Soros György Pártja (SGYP) is részt vesz az április 8-i országgyűlési választáson – derül ki a Policy Agenda közvélemény-kutatásából, amely a Zoom.hu megbízásából készült. Csak minden negyedik válaszadó tudja, hogy nem is létezik ilyen párt.

Ebből azt a következtetést kell levonni, hogy 66%-a a választóknak számít ilyen pártra a szavazólapon. A kérdés megválaszolhatóságát jól mutatja, hogy minél inkább feltételezhető, hogy a választó napi szinten foglalkozik a napi politikával, ott növekedett a „nem, nem indul a választásokon” arány. Ilyen a diplomás nagyvárosiak, ahol 50%-uk ezt válaszolta.

A célunk az volt, hogy bemutassuk: mennyire mélyek a kormánypropaganda beidegződései, amikor a válaszolók jó része hezitálás nélkül elfogadja egy Soros-párt létezését, noha éppen ennek tagadására áll ott a kérdések sorában a 3. helyen a negatív válasz.

A kutatás nem elsősorban arra irányítja rá a figyelmet, hogy hisznek-e a Soros-pártban a válaszadók, vagy sem. Sokkal inkább arra, hogy a politikával napi szinten foglalkozók (véleményvezérek, elemzők, kutatók, újságírók) szeretik azt hinni, hogy a választó is így cselekszik. Ebből következően minden politika rezdülést lekövet, arról véleménnyel bír. Ezzel szemben – és valljuk be ez a racionális viselkedés – nem így működik a választó. Benyomásai, agyában pillanatfelvételek vannak, amelyek valamilyen valóssággá rendeződnek. Ezekbe a pillanatfelvételekbe belejátszik, hogy kap egy levelet a Stop Soros ügyben a miniszterelnöktől, a metrón kezébe nyomott ingyenes lap néhány cikke, boltban elejtett félmondat vagy a Facebook-falon megjelenő post. Ezeknek a rendeződéséből alakul ki egy kép.

Ha racionalitást keresünk és abszolút igazságokat, akkor hajlamossá válunk arra, hogy saját politikai képünket gondoljuk egyedüli igaznak. Ebben az esetben megdöbbenünk az ezzel ellentétes véleményektől. Most is valahol az történik. Nem helyes az az értelmezés, hogy a választókat butának tartjuk, mert elképzelik, hogy van ilyen párt. De az sem helyes, ha egy kutatás kapcsán nem az adatokkal nézünk szembe, hanem álmódszertani vitát kezdünk. Most ez zajlik.

Utcai konzultáció a nemlétező Soros-pártról

Hétfőn publikáltunk a Zoom.hu-n egy kutatást a Policy Agendával közösen, amelyből többi közt kiderült, a magyar választók kétharmada abban a tudatban él, hogy Soros György Pártja (SGYP) is részt vesz az április 8-i országgyűlési választáson. Most megkérdeztük az utca emberét, mit szólnak a kutatás eredményéhez. Soros az új piréz: tényleg ennyire hülyék vagyunk?