Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A részvényesek nem álltak ellen Mészárosnak, bevásárolhatja magát a biztosítási piacra

A részvényesek nem álltak ellen Mészárosnak, bevásárolhatja magát a biztosítási piacra

Támogatta a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. közgyűlése, hogy a társaság igazgatósága a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt-vel tervezett stratégiai együttműködés lépéseit végrehajtsa – írja közös közleményében a CIG és a Konzum. A CIG Magyarország egyik legnagyobb biztosítója, a Konzum Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és miniszterelnöki nagyvállalkozó érdekeltsége.

Az ügylet értelmében a Konzum Nyrt. 350 forintos részvényárfolyamon, 8,2 milliárd forintos tőkeemelést hajt végre a biztosítóban, amellyel megszerzi a CIG 24,85 százalékos tulajdonát. A részvényesek emellett hozzájárultak, hogy a CIG Pannónia 6,16 százalékos tulajdont szerezzen a Konzum Nyrt.-ben.

Felhígul a mostani részvényesek részesedése

A tőkeemelés azt jelenti, hogy a CIG új részvényeket bocsát ki, vagyis a jelenlegi részvényesek részesedése csökken a cégben, és mivel több részvény lesz, egy részvényre kevesebb eredmény esik majd. Vagyis a jelenlegi részvényesek közvetlenül biztosan veszítenek rajta, hogy beengedték Mészáros Lőrincet a cégbe. A Portfolio elemzése szerint a jelenlegi részvényesek azért jól is járhatnak a tranzakcióval:

  • a CIG Pannónia az első félévben 2,6 milliárd forintos adózott eredménnyel bíró cégben szerez 6,2% körüli részesedést, ami az esetleges osztalékfizetésen keresztül (az elmúlt időszakban ilyet nem fizetett a Konzum) várhatóan javítani fogja a társaság eredményét, továbbá
  • nő a CIG Pannónia tőkeereje (4,1 milliárd forint pótlólagos forrás keletkezik), ami további növekedést tehet lehetővé a biztosító számára az MKB Biztosítók sikeres megvásárlását és integrálását követően, és
  • új üzletek és együttműködések nyílhatnak meg a CIG Pannónia előtt, ami szintén pozitív fejlemény.

Az új tulajdonosi felállásban közel akkora részesedéssel fog bírni a CIG Pannóniában a Konzum, mint az eddig a társaság irányítását meghatározó nagytulajdonosok összesen, a közkézhányad pedig az eddigi 66,5%-ról 50% közelébe csökkenhet.