Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Akár a Jobbik is aláírhatja az oktatási minimumot

Akár a Jobbik is aláírhatja az oktatási minimumot

Utolsó pillanatban lépett ki a Jobbik az oktatási minimumot összeállító ellenzéki pártok közül, de hasonló szintű összefogásra egy kampánytémában még így sem volt példa a rendszerváltás óta. Egyedül a Fidesz-KDNP volt az, amely kategorikusan elutasította, hogy tárgyalóasztalhoz üljön a Tanítanék Mozgalom és az Oktatási Hálózat tagjaival.

Az úgynevezett „oktatási minimum” elkészítését vasárnapi tüntetésükön jelentették be a közoktatás változásáért küzdő civil szervezetek. A dokumentum tartalma egyelőre nem nyilvános, de az már biztos, hogy főbb pontjai főleg a diákok helyzetének változását célozzák.

Eszerint

  • radikálisan csökkentenék a kötelező tanórák számát
  • nem a magolásra koncentrálnának, hanem a készségeket fejlesztenék az iskolákban
  • erősítenék a kritikus gondolkodást
  • segítenék a különleges bánásmódot igénylő fiatalokat
  • támogatnák az iskolák önállóságát
  • engedélyeznék a szabad tankönyvválasztást
  • támogatnák, hogy a gyerekek szabadon válthassanak iskolát
  • csökkentenék a tanárok terheit és növelnék anyagi megbecsülésüket
  • valamint az oktatásra a GDP hat százalékát költenék.

Aláírók és tartózkodók

Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom alapítója a Zoom.hu-nak azt mondta: az elkészült dokumentum körülbelül 20-30 oldalas, és a benne foglaltak tartalmán már biztosan nem fognak változtatni. Jelenleg azt egyeztetik, hogy mikor tudják őket a pártok aláírni, ha pedig ez megtörtént, akár már 1-2 héten belül nyilvánosságra hozhatják a teljes szöveget. Ez valószínűleg egy sajtótájékoztató keretein belül fog megtörténni, de hogy azon kik lesznek ott, még nem tudta megmondani.

Pilz Olivér szerint az összes párttal egyeztetnek az aláírásról. Fotó: Veres Viktor

Az viszont már most biztos, hogy még akkor is példátlan eseményre kerül sor, ha esetleg nem minden párt vesz rajta részt. Az oktatási minimumot minden fontosabb ellenzéki tömörülés támogatja: az MSZP, az LMP, a DK, az Új Kezdet, a Momentum, a Liberálisok, az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért. Ezzel egy nagyon fontos kampánytémában tették félre az ellentéteiket.

Először ellentmondó hírek érkeztek arról, hogy a Jobbik részt vett-e az összes ülésen, de Pilz megerősítette lapunknak, hogy

Vona Gáborék oktatási szakértői végig a tárgyalóasztalnál ültek.

Azt ugyan az alapító nem tudta megmondani, hogy végül a Jobbik aláírja-e a kezdeményezést, de úgy fogalmazott:

jelenleg az összes párttal egyeztetnek.

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom másik alapítója a HírTV Reggeli Járat című műsorában szintén megerősítette, hogy a Jobbik konstruktívan végigülte a tárgyalásokat, azonban „az egyik utolsó alkalommal olyan módosító javaslatokat tettek a már konszenzussal elfogadott szövegbe, ami a többi résztvevőnek már nem volt elfogadható”.

A vitatott részek az esélyegyenlőség, a deszegregáció és a szakképzés témakörét érintették.

Törley – Pilz Olivérrel ellentétben – nem volt derűlátó azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik végül aláírja-e a szöveget. Szerinte a legnagyobb ellenzéki párt nem fogja megkötni az ehhez szükséges kompromisszumokat.

A diákok is újabb akciókra készülnek. Fotó: Veres Viktor

Az elmúlt hetekben – a kampány kezdetéhez igazodva – a diákok és a pedagógusok is tüntettek a közoktatás helyzete miatt. Míg a Tanítanék Mozgalom az oktatási minimum elfogadásával próbál nyomást gyakorolni a kormányra, a Diákparlament képviselői ennél keményebb akciókat terveznek. Január 19-ei demonstrációjukon 12 azonnali követelést fogalmaztak meg, és két hetet adtak a kormánynak, hogy reagáljanak. Mivel erre valószínűleg nem fog sor kerülni, Gyetvai Viktor szervező azt közölte: csütörtökön ismét akcióba lépnek, ezúttal viszont az egész ország érezheti a hatást, mivel az is elképzelhető, hogy az Anonymus segítségével leállítják a magyar internetet.