Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A pirézek után a Soros-párt létezésében is hisznek a magyarok

A pirézek után a Soros-párt létezésében is hisznek a magyarok

A magyar választók kétharmada abban a tudatban él, hogy Soros György Pártja (SGYP) is részt vesz az április 8-i országgyűlési választáson – derül ki a Policy Agenda közvélemény-kutatásából, amely a Zoom.hu megbízásából készült. Csak minden negyedik válaszadó tudja, hogy nem is létezik ilyen párt.

A kutatásban – amely ezer fős reprezentatív mintán, január 16. és 23. között készült – azt a hipotetikus esetet vizsgálta a Policy Agenda, hogy miként viszonyulnak a választók egy fiktív párt választási győzelmi esélyeihez.

Arra a kérdésre, hogy „Ön szerint megnyerheti-e Soros György Pártja (SGYP) a tavaszi országgyűlési választásokat?”, a válaszadók 64 százaléka mondta azt, hogy nem, míg 2 százalék szerint valós győzelmi esélye van a – valójában nem is létező – pártnak.

Vagyis a magyar választók kétharmada – vélhetően a kormányzati propaganda hatására – azt hiszi, hogy az amerikai milliárdos saját párttal képviselteti magát a magyar országgyűlési választáson.

 

Mindössze a válaszadók 24 százaléka tud arról, hogy valójában nem is létezik ilyen nevű párt (ők azok, akik azt válaszolták, hogy SGYP nevű párt nem indul a választásokon), tíz százalék pedig nem tudott válaszolni.

Soros György az új piréz

Az, hogy a választók kevesebb, mint negyede van csak tisztában azzal: Soros Györgynek nincs Magyarországon bejegyzett pártja, jól mutatja, hogy

még ma is működik itthon a „piréz-jelenség”.

Ismert, egy 2006-os felmérésben a Tárki azt vizsgálta, hogy a piréz, vagyis egy valójában nem létező népesség alapján mennyire mérhető az idegenellenesség Magyarországon. A válaszadók 59 százaléka mondta akkor azt, hogy a pirézeket nem kellene befogadnunk… Ráadásul az egy évvel később megismételt felmérésből az is kiderült, hogy tovább nőtt a „pirézellenesség” Magyarországon.

Izgatott és magabiztos fideszesek

A pártpreferenciákat vizsgálva kiderül: leginkább a Fidesz szavazói élték bele magukat abba, hogy Soros György Pártja indul a választásokon. 81 százalékuk azonban biztos abban, hogy nem nyerhet, és csak 12 százalék van tisztában a valósággal. A bizonytalanoknál 61-22, a Jobbik szimpatizánsai esetében pedig 54-31 ugyanez az arány.

 

De még a leginkább tájékozottnak tetsző baloldali-liberális pártok szavazói közül is 45 százalék mondta azt, hogy az SGYP nem nyerhet, és csak 43 százalék tudta: nem is létezik ilyen párt.

A Policy Agenda kutatói szerint az

mindenképpen ijesztő, hogy a „Sorosozás” olyan mértékben hatott a magyar választókra,

hogy könnyen elképzelhetnek tartják, valóban felbukkanhat a választási lapon egy SGYP nevű – valójában soha nem létezett – párt.