Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

„Balog Zoltán feladja az oktatásnak az utolsó kenetet”

„Balog Zoltán feladja az oktatásnak az utolsó kenetet”

Oktatási minimumot dolgozott ki a Tanítanék mozgalom, amit februárban nyolc ellenzéki párt is aláír majd. A pedagógusokat képviselő szervezetek körülbelül ezer résztvevővel és „Stop Orbán” táblákkal tüntettek vasárnap délután a Kossuth téren.

Régóta nem hallatott magáról a Tanítanék mozgalom, de az utóbbi hetek oktatási intézkedései miatt náluk is betelt a pohár. Alig egy héttel azután, hogy a diákok demonstráltak a közoktatás jelenlegi állapota miatt, a tanárok is úgy döntöttek, hogy utcára vonulnak.

További képekért kattintson! Fotó: Veres Viktor

Azt Törley Katalin, a vasárnap délutáni tüntetés egyik szervezője is elismerte, hogy nem véletlen az időpontválasztás, hiszen még a választások előtt fel akarják hívni a közvélemény figyelmét a problémáikra. Ugyanakkor három olyan konkrét intézkedés volt, ami miatt összehívták a demonstrációt:

  • a honvédelmi intézkedési terv (HIT) bevezetése,
  • a tanárok nyilatkozattilalma
  • illetve az, hogy Balog Zoltán, emberi erőforrások minisztere egy személyben dönthet az iskolaalapításról.

Nem véletlen, hogy a tüntetés kezdetén is Balog Zoltán nevének említése okozta a legnagyobb füttykoncertet.

Kattintson a fotóra! Fotó: Veres Viktor

CEU, EU, Stop Orbán

A Kossuth téren talán valamivel kevesebben gyűltek össze, mint amire a szervezők számítottak, nem telt meg a Parlament előtti terület. Délután háromkor a viszonylagos jó idő ellenére is csak ezren hallgatták a beszédeket. Az összegyűltek között akadtak olyanok, akik CEU-s pólóba öltöztek, mások az Európai Unió zászlaját lengették, és a tömegben feltűntek ellenzéki politikusok is. És persze volt néhány Stop Orbán tábla is.

Kattintson, galéria nyílik! Fotó: Veres Viktor

Az esemény kezdetén a Tanítanék mozgalom képviselői sorolták fel, hogy miért tüntetnek, majd Pilz Olivér szervező mondta ki határozott véleményét a jelenlegi kormány oktatáspolitikájáról, amely így hangzott:

„Balog Zoltán miniszter feladja az oktatásnak az utolsó kenetet”.

A szervezők köszöntését egy édesanya beszéde követte, aki arról beszélt, azt szeretné, ha a gyermekei egy élhetőbb, családbarát iskolába járhatnának. Ő is megismételte a múlt heti diáktüntetések fő követelését: csökkenteni kell a túlterheltséget.

„A lányomnak eddig heti 30 órája volt, a középiskolában viszont 35 óra van, de néha 39” – emlékezetett Pőcze Lászlóné, aki szerint három gyermeke sokszor annyira fáradt, hogy hiába szeretnének, a templomba sem tudnak elmenni vasárnap reggel.

További képekért kattintson! Fotó: Veres Viktor

Nem vagyunk rabszolgák

Nagy Blanka diák, a Független Diákparlament tagja felszólalásában kiemelte: olyan oktatási rendszer szeretnének, ahol következmények nélkül ki szabad mondani a véleményüket.

„A hivatalok a tanárokat ne katonatiszteknek, a diákokat pedig ne rabszolgáknak nézzék” – tette hozzá, és utalt Rékasi Zsigmondra is, akinek a múlt heti diáktüntetések után a rendőrség lefoglalta a számítógépét”.

Nagy Blanka füttykoncert közepette emlékeztetett arra is, hogy a kormánynak már csak néhány napja van arra, hogy válaszoljon a diákok követeléseire.

További képekért kattintson! Fotó: Veres Viktor

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke beszédében úgy fogalmazott: a kormány szőröstől-bőröstől államosította az oktatást,

a pedagógusok pedig a NER legnagyobb vesztesei közé tartoznak.

Kiemelte, hogy egy pályakezdő szakmunkás kötelező bérminimumánál alig magasabb egy pályakezdő pedagógus illetménye, és az életpályamodell sem működőképes. Kritizálta a pedagógusok minősítési rendszerét, ami szerinte nem más, mint felesleges adminisztráció.

Békét akarnak az iskolákban. Fotó: Veres Viktor

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének vezetője arról beszélt, hogy ugyan már nem is tudja összeszámolni, hányadik alkalommal tüntetnek az oktatásért, de ha leltárt készítenének az eddigi eredményekről, szomorú képet kapnának.

„Ma már egyre inkább úgy tűnik, ahhoz is bátorság kell, hogy egy ilyen tüntetésre eljöjjenek” – tette hozzá.

Gallóné szerint azt kell elérni, hogy politikusok vezessék az országot, szolgáljanak, őket pedig ne tekintsék alattvalónak.

Elkészült az oktatási minimum

Pilz Olivér a Tanítanék mozgalomtól ezután bejelentette: elkészültek az oktatási minimummal, amivel megkeresték a pártokat, de a Fidesztől nem kaptak választ. Ennek lényege, hogy a gyerek érezze jól magát az iskolában, és része az is, hogy az oktatás legyen személyközpontú, esélyteremtő, diszkrimináció- és szegregációmentes.

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje is ott volt a tüntetésen. Fotó: Veres Viktor

Mérsékelnék a kötelező óraszámokat és a kötelező tananyagot, a diákokat modern, egyénre szóló pedagógiai módszerekkel ismertetnék meg, képessé tennék őket a kritikus gondolkodásra. A program fontos eleme a szabad tankönyvválasztás is.

Az oktatási minimumot februárban nyolc ellenzéki párt fogja aláírni – jelentették be a szervezők.

A tüntetés végén a résztvevők a tábláikat beszúrták a Parlament előtti fűbe, és mindenkit arra kértek, hogy menjen el szavazni április nyolcadikán.

Fotó: Veres Viktor