Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Miért hord mindig hülye zoknikat a kanadai miniszterelnök?

Miért hord mindig hülye zoknikat a kanadai miniszterelnök?

Justin Trudeau Kanada miniszterelnöke amióta hatalmon van, sportot űz abból, hogy különösebbnél különösebb zoknikban jelenjen meg a világ fontos eseményein, mint például a napokban a Világgazdasági Fórum davosi találkozóján, ahol viszont már sportot űzött a dologból, és napról napra idiótább zoknikkal dobja fel a világ vezetőinek fontos, de képekben kevéssé izgalmas találkozóját.

A legutóbbi mutatványára tényleg nincs jobb szó az idiótánál. Ebben volt a davosi találkozón:

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök kiskacsás zoknit visel a Világgazdasági Fórum 48. davosi találkozóján 2018. január 25-én. (MTI/EPA/Laurent Gillieron)

Két nappal korábban pedig egy ilyen pöttyös darabban ült be a világ vezetői közé tanácskozni:

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök pöttyös zoknit visel a 48. Világgazdasági Fórum egyik panelbeszélgetésén, Davosban 2018. január 23-án, a háromnapos esemény nyitónapján. (MTI/EPA/Gian Ehrenzeller)

Justin Trudeau, amióta hatalmon van 2015 novembere óta, azóta tartja lázban a világot azzal, hogy milyen zokniban fog megjelenni egy eseményen. Trudeau két trendet egyesít a különös zokniválasztásaiban, és olyan jól csinálja, hogy alig utánozzák néhányan a világban.

Így nézett ki például akkor, amikor először találkozott Donald Trumppal. Míg Trump a tökéig belógatott piros nyakkendőre esküdött ezúttal is, mint évtizedek óta, Trudeau magához képest elképesztően visszafogott volt ezzel a ruhájához tökéletesen passzoló, de nagyon tipikus, gyémántmintás pasizoknival:

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Donald Trump társaságában 2017. október 11-én a Fehér Házban (Fotó: Kevin Dietsch/Pool via Bloomberg)

Ha az embernek öltönyben kell leélnie az életét, viszont szeretne valahogy kitűnni a kék és fekete összeállítások tömegéből, akkor nem sok választása marad az ízlésesség keretein belül azt megmutatni, hogy van egyénisége. Két dologgal szoktak sokan próbálkozni:

  • nyakkendők,
  • mandzsetta gombok.

Ezeken kívül kevés játéklehetőség van egy öltönyös összeállításban, lehetne még esetleg az övcsat, de azt túlságosan kisajátította már magának a szórakoztatóipar. Vagyis néhányan felismerték, hogy tulajdonképpen a zoknikkal lehetne játszani. Idősebb George Bush például előszeretettel szokott vicces zoknikat viselni, de jellemzően ő is csak a kevésbé hivatalos eseményeken.

Idősebb George Bush és Barack Obama 2013-ban egy jótékonysági eseményen a Fehér Házban. (Fotó: Mark Wilson/Getty Images)

Trudeau nagy újítása abban rejlik, hogy egyrészt komoly eseményeken is erősen mintás zoknikban mutatkozik, másrészt a zokniválasztásaival sokszor üzen.

Ezt nem ő találta ki, a tavalyi év egyik nagy trendje az haute couture divatházaknál (pl. Givenchy, Gucci) az volt, hogy bevezették a statement zoknikat, vagyis az olyan harsány, figyelemfelkeltő zoknikat, amelyekkel a viselőjük üzenni akar valamit, vagy legalábbis felhívni rájuk a figyelmet. A nagy divatházak egy ideje az olcsó kiegészítőket próbálják népszerűvé tenni, mert így jóval több vásárlókhoz juthatnak el. Egy igazán divatérzékeny ember lehet, hogy 10-15 ezer forintot hajlandó kiadni egy zoknira, csak hogy elmondhassa, hogy van rajta valamilyen valóban dizájner termék, míg egy százezernél többe kerülő táskára vagy felsőre már nem biztos, hogy lenne pénze. Az indok igazából mindegy is, a lényeg, hogy a világ nagy divatirányzatait diktáló cégek tavaly végül végleg legitimálták az egy ideje már a kifutók környékén keringő harsány zoknikat.

A világelit tagjai közül pedig Justin Trudeau volt, aki legelőször észrevette ezt a trendet, és a legügyesebben is alkalmazza magára. Vagyis egyszerre üzen a zoknival a világnak, miközben a színes ruhadarabbal a formális viseletbe is bele tudja csempészni az egyéniségét.

Mi mást vehetett volna fel a kanadai parlamentben a Kanada-nap nevű nemzeti ünnepre, mint juharlevelekkel díszített piros zoknit? (Fotó: David Kawai/Bloomberg via Getty Images)

Az eddigi leginkább összetett zokniba rejtett üzenete az volt, amikor tavaly nyáron akkor tartották a torontói pride-ot, amikor egyébként a ramadán befejeződött, Trudeau pedig egyszerre akart kedveskedni a melegeknek és a muszlimoknak is, ezért egy szivárványszín zoknit húzott, amin az Eid Mubarak (kb. Áldott ünnepet) muszlim ünnepi köszöntés volt olvasható.

A zoknit egyébként egy torontói cég, a Halal Socks gyártja, bárki rendelhet magának belőle, kb. háromezer forintba kerül. Trudeau zoknihúzása azért is zseniális ebben az esetben, mert ráadásul egy kanadai cég termékét hordta, még csak nem is valamilyen nagy, nemzetközi divatházat hirdetett vele.

Ha nemcsak figyelemfelkeltésből vannak rajta színes zoknik, akkor ahogy azt fent láttuk, üzen velük valamit. Így történt ez tavaly május 4-én is, amikor az ír miniszterelnökkel találkozott. Justin Trudeau nem felejtette el, hogy lehet, hogy neki fontos a találkozó az ír miniszterelnökkel, másoknak viszont fontosabb, hogy ez a nemzetközi Star Wars-nap, így a lenti zoknival nekik üzent. Az már tényleg a punk kategória, hogy nem elég, hogy csiricsáré zoknit vett fel, de ráadásul felemást, az egyiken ugyanis C-3PO, a másikon R2-D2 volt látható.

Tavaly májusban nagyot ment felemás zokni vonalon, május 27-én egy NATO-csúcsra ment el ebben a lenti zokniban. Igen, egy rózsaszín és egy kék zokni volt rajta, a kéken pedig ott volt a NATO logója.

Más politikus egylőre nem nagyon követi, pedig ahogy Trudeau példáiból látszik, a lehetőségek tárháza gyakorlatilag kimeríthetetlen. A Csillagok háborúját egyébként annyira szereti a kanadai miniszterelnök, hogy tavaly szeptember 20-án egy gazdasági eseményen vett részt az alábbi zoknival a lábán:

Justin Trudeau a Bloomberg nemzetközi üzleti fórumán New Yorkban 2017. szeptember 20-án. (Fotó: John Moore/Getty Images)

Vagyis egy ember volt, aki vette a lapot, Leo Varadkar, ír miniszterelnök tavaly júliusban, miután pár hónappal korábban Trudeau ellopta előle a show-t a Csillagok háborúja zoknival, ebben a lentiben fogadta a Dublinba látogató kanadai miniszterelnököt, akinek a képen jól láthatóan tetszett is a gesztus.

Leo Varadkar ír miniszterelnök megmutatja a zokniját Justin Trudeau kanadai miniszterelnöknek (Fotó: Niall Carson/PA Images via Getty Images)

Ahhoz, hogy Justin Trudeau különc zoknijai ennyire működjenek az kell, hogy az öltözéke többi része kifogástalan legyen. A kanadai miniszterelnökön mindig tökéletes szabású, tökéletes méretű öltöny van, minden alkalommal remekül megválasztott cipővel, a nyakkendői sosem hivalkodóak, ahogy az öve sem, a megjelenése ezt az apró részletet (zokni) leszámítva mindig hibátlan és az utolsó cérnaszálig átgondolt.

A magyar politikai elit egyelőre még a megfelelő méretű öltöny és a hozzá passzoló cipő kiválasztásával van elfoglalva, nálunk még messze nem olyan kifinomult a divat, hogy ilyen lazaságokat megengedjen magának valaki. Az viszont biztos, hogy ha egyszer a vilápolitikában divatba jön a kopott reklámtáska, akkor Magyarország ott lesz a divatdiktátorok között:

Forrás: Facebook/Orbán Viktor

(Források: Vanity Fair, Guardian, Esquire, Time, Vogue)