Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Döntött az NVB: törölhető egy párt országos listája

Döntött az NVB: törölhető egy párt országos listája

Elfogadta az országos lista kiesésével kapcsolatos iránymutatását pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A testületnek az április 8-i parlamenti választásra vonatkozó állásfoglalását élénk várakozás előzte meg, mivel a szándék ismeretében a héten végigfutott a sajtóban és a pártok között:

az NVB arra készül, hogy ellehetetlenítse az ellenzéki együttműködést.

A Zoom.hu még az iránymutatás szövegének elfogadása előtt összeszedte a témával kapcsolatos legfontosabb kérdéseket, aggályokat és lehetőségeket, majd arra jutott, hogy az NBV-nek, még ha akarná se biztos, hogy sikerülne ellehetetlenítenie ezzel az ellenzéki együttműködést.

A Nemzeti Választási Bizottság ülése MTI Fotó: Marjai János

Amint az várható volt, az NVB jogértelmezése szerint törölni kell egy párt országos listáját, ha egy vagy több jelölt kiesése miatt a szavazás megkezdéséig bármikor nem éri el a törvényben foglalt minimumot.

Az eddig is egyértelmű volt, hogy a választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább 9 megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Az NVB állásfoglalása egyértelműsíti: ha ezen minimum-feltételeknek idővel már nem felel meg a párt, listáját törlik.

Takarékosan a visszalépésekkel!

Azért fontos ez a kérdés, mert a már a Fidesz-kormány idején megalkotott választási szisztéma érvényesül idén is, amelyben „a győztes mindent visz” elve érvényesül, és az a legnagyobb pártnak kedvez. Ez most a Fidesz, így a rendszer az ellenzéki pártokat az összefogás, a koordinált egyéni jelöltállítás felé tereli.

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Utóbbiról hónapok óta megy az egyeztetés az ellenzéki oldalon, de a koordináció a legtöbb helyen csak részleges, vagyis a 106 egyéni választókörzet többségében nem sikerült előállítani azt a helyzetet, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben egyetlen, a győzelemre esélyes ellenzéki jelölt induljon.

Ettől függetlenül sok helyütt lépett vissza egy párt egyéni jelöltje másik párt esélyesebbnek tartott jelöltje javára, és még további visszalépések is várhatóak. A visszalépésekkel kell tehát takarékoskodni, hogy megmaradjon a pártlista.

Van esély arra, hogy egy párt egyéni jelöltjeinek száma 27 alá csökken?

László Róbert, a Political Capital választási szakértője szerint aligha várható ilyen helyzet. A szakember elemzése kitér arra, hogy az elmúlt években amúgy is minden ellenzéki párt úgy készült, legalább 27 jelöltjét versenyben kell tartania ahhoz, hogy országos listájára a választás napján szavazni lehessen. Ha nem így lett volna, nem vált volna alapvetéssé, hogy az ellenzéki koordinációban csak legalább 27 jelölttel lehet részt venni. László Róbert felhívta a figyelmet arra is: eddig senki nem állt elő olyan javaslattal, hogy bizonyos ellenzéki pártok indítsanak el legalább 27 jelöltet, és majd ha bejegyezték az országos listájukat, elég, ha alig néhány marad állva közülük. Ellenkezőleg. Ebben a százmilliós nagyságrendű kampánytámogatásnak is szerepe lehetett, de minden szereplő úgy készült, hogy legalább 27 aspiránsnak versenyben kell maradnia, a mentő megoldási javaslat pedig az volt, hogy a számukra bizonyosan nem nyerhető kerületekben egymás ellen is induljanak el. Ha kalkuláltak volna azzal, hogy nincs szükség 27 talpon maradó jelöltre, ez a verzió fel sem merült volna.