Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ariane-fellövés – megkerült az egyik műhold

Ariane-fellövés – megkerült az egyik műhold

Az Ariane-5 kilövése során keletkezett anomáliát követően a SES sikeresen kapcsolatba lépett SES-14 műholdjával.

Megszakadt a kapcsolat magyar idő szerint péntek hajnalban azzal az Ariane-5 típusú rakétával, melyet a Francia Guyanán található kouroui űrközpontból lőttek fel – tudatta az Arianespace űrkutatási vállalat vezetője. Az Ariane-5 kilövése során keletkezett anomáliát követően a SES sikeresen kapcsolatba lépett SES-14 műholdjával.

A luxemburgi székhelyű műhold-üzemeltető cég a SES bejelentette, hogy az Ariane 5 hordozórakéta kilövése során fellépő anomália ellenére a távirányítású telemetrikus rendszer segítségével sikeresen kapcsolatba lépett a SES-14 műholddal, és már dolgozik az új pályára állítási terven. A SES-14 így a tervezettnél csupán alig négy héttel később áll majd geostacionárius Föld körüli pályára. A vállalat megerősítette, hogy a műhold jó állapotban van és minden fedélzeti alrendszer terv szerint működik, továbbá hozzátette, hogy a SES-14 várható élettartama nem változik.

A SES-14 műhold a nyugati 47,5 fokos orbitális pozícióban foglal majd helyet, hogy C-, illetve Ku-sávos széles sugárnyalábú lefedettséggel, valamint nagy átviteli sebességű Ku-sávos felszereltségével szolgálja Latin- és Észak-Amerikát, valamint a Karib- és az észak-atlanti térséget.

Megszakadt a kapcsolat egy Ariane-5-ös rakétával

Megszakadt a kapcsolat egy Ariane-5-ös rakétával Megszakadt a kapcsolat magyar idő szerint péntek hajnalban azzal az Ariane-5 típusú rakétával, melyet a Francia Guyanán található kouroui űrközpontból lőttek fel – tudatta az Arianespace űrkutatási vállalat vezetője. Stéphane Israel, az Arianespace elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a küldetés során “anomália” lépett fel.