Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az amerikai ENSZ-nagykövet élesen bírálta a palesztin elnököt

Az amerikai ENSZ-nagykövet élesen bírálta a palesztin elnököt

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet a Biztonsági Tanács ülésén élesen bírálta Mahmúd Abbász palesztin elnököt.

Haley szerint a palesztin elnökből “hiányzik a bátorság” a békemegállapodáshoz.”Nem fogunk olyan palesztin kormányzat után loholni, amelyből hiányzik mindaz, ami a békekötéshez szükséges” – fogalmazott a nagykövet. Majd azt hangoztatta, hogy “a történelmi eredmények eléréséhez bátor vezetőkre van szükségünk”.

Nikki Haley hangsúlyozta: Mahmúd Abbász “visszautasította az Egyesült Államok mindenfajta szerepvállalását… Tiszteletlen volt az amerikai elnökkel”. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Washington változatlanul “mélyen elkötelezett” a palesztin-izraeli béke megteremtése mellett.

Rijád Manszur, a Palesztin Hatóság ENSZ-képviselője leszögezte: Abbász elnök “egész életének munkájával” a béke keresésén dolgozott.

Nikki Haley nem sokkal azt követően beszélt az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT), hogy Donald Trump elnök a davosi Világgazdasági Fórumon – a Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel folytatott megbeszélései után – azt nyilatkozta újságíróknak: ha a palesztinok nem ülnek vissza a tárgyalóasztalhoz Izraellel, akkor Washington felfüggeszti a palesztinok segélyezését. Trump azt is nehezményezte, hogy szerinte a palesztin vezetés “tiszteletlenül viselkedett” Mike Pence alelnökkel, amikor néhány nappal ezelőtt, Pence közel-keleti körútja alkalmával, nem volt hajlandó találkozni vele.

Az amerikai-palesztin viszony akkor lett nagyon feszült, amikor az Egyesült Államok elnöke bejelentette, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

(MTI)