Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tízmilliárdok tűntek el a semmibe a rohadó egészségügyben

Tízmilliárdok tűntek el a semmibe a rohadó egészségügyben

Az év végén a kormány számolatlanul lapátolt ki tízmilliárdokat a költségvetésből, ám a kórházak adósságát nem sikerült lenullázni. Az Országos Mentőszolgálatnál kidőlt egy 1,7 milliárdos csontváz a szekrényből.

A kormány 56 milliárd forint plusz támogatást szavazott meg a kórházak egészségügyi intézmények adósságának rendezésére 2017 decemberében, ennek ellenére csak 30 milliárddal csökkent a lejárt tartozás. A kormány ugyanis a teljes összeget eleve nem csak adósságrendezésre szánta, hanem a pénz egy részét ösztöntő támogatásként kapták a kórházak. Így végül nem is sikerült lenullázni a kórház többségnél az adósságoz – kivétel ahol volt a háttérben egy szponzor – mint a Honvédkórház esetében. 2017 végén a költségvetési intézmények adóssága 26,3 milliárd forintra, ezen belül a kórházak lejárt tartozása 17,5 milliárd forintra csökkent a Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint. November végén még a közintézmények lejárt tartozása 59,4 milliárd forint volt – ezen belül a kórházak 47,3 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóiknak.

A kórházak alulfinanszírozottsága évtizedes probléma, amivel a hét éve regnáló második és harmadik Orbán-kormány sem akart mit kezdeni, pedig anyagi források a rendelkezésre állnának. A kórházak, rendelők épületeinek állapota – főként a fővárosban és Pest megyében – sok esetben harmadik világbeli országokban tapasztaltakat idézi. Folyamatos az orvoshiány az orvoselvándorlás, ám még ennél is nagyobb gond a nővérek és a szakképzett egészségügyi dolgozók hiánya, amit részint a kritikán aluli bérek, az ezzel együtt élő hálapénz-rendszer és az „orvosbárók” reformellenessége idézett elő. Az évtizedek óta elmaradt reformok helyett az elmúlt hét évben az adósságok kifizetésre futotta az Orbán-kormánynak:

2010 és 2017 között hat alkalommal összesen 249,1 milliárd forintos konszolidációs támogatást kaptak a kórházak, ebből az elmúlt három évben 161 milliárdot.

A HM eltüntette a Honvédkórház rekordadósságát

Január elsején – a konszolidáció után – 17,5 milliárdos lejárt adósságheggyel kezdték az évet a kórházak, ami meglepően magas az adósságrendezés után. Ráadásul még így is maradt olyan intézmény – jelesül a Péterfy Sándor utcai kórház, amely milliárdos adóssággal vágott neki az évnek. A MÁK adatai szerint a kórház 2,2 milliárdos adósságából 1,3 milliárd maradt meg az adósságrendezés után.

Fotó: MTVA/Bizományosi – Jászai Csaba

A legnagyobb adósságot a MH Egészségügyi Központ, azaz a Honvédkórház görgette maga előtt: november végén még 4,3 milliárd forint kifizetetlen számláról adott számot a kórház, decemberre ezt sikerült lenullázni, ám ehhez az is kellett, hogy a kórház „gazdája”, a Honvédelmi Misztérium is a zsebébe nyúljon. A weborvos.hu szakmai portál szerint ugyanis a Honvédkórház 2,8 milliárdos konszolidációs támogatást kapott, vagyis ha a Honvédkórház mögött nem állana ott a HM, a Péterfyhez hasonlóan továbbra is milliárdos adóssággal küzdne. A kórházi, költségvetési intézmények adóssága nemcsak a kórházaknak fáj, hanem a beszállító cégeknek is: ezek lehetnek több tízmilliárd forintos forgalmú gyógyszercégek, amelyek ugyan könnyebben kezelik robusztus kintlevőséget, ám a kis cégeknek nagyon fájhat, hiszen esetükben néhány százezres vagy milliós számla ki nem fizetése is már a csőd veszélyét jelenti.

Kidőlt a csontváz a mentőknél

A konszolidációban nem vett részt az Országos Mentőszolgálat, ugyanis novemberig a szervezetnek gyakorlatilag nem volt adóssága. Ennek ellenére decemberre a semmiből előkerült 1,7 milliárd forintnyi lejárt számla, ezzel a mentők azonnal az adóslista élére ugrottak. Nagyobb, több mint ötszáz millió forintos adóssága maradt még néhány nagyobb kórháznak, így

  • a szolnoki Hetényi Géza Kórház 938 millió forintos
  • a Békés Megyei Központi Kórház 907 millió forintos
  • a Szent János és Észak-budai Egyesített Kórházak 804 millió forintos
  • a Bajcsy-Zsilinszky Kórház 804 millió forintos

lejárt adósságról tudott a Magyar Államkincstár a konszolidáció után.

Fizettek a rendőrök, a NAV számlákat görget

A kormány egyedül a kórházaknál indított összkormányzati szintű adósságrendezési programot, ennek ellenére egyes szaktárcák igyekeztek az alájuk tartozó költségvetési intézmények adósságait rendezni. Ebben a Belügyminisztérium járt az élen, ahol minden börtön, rendőrség, vízügyi és a katasztrófavédelmi szervezet adósságát kifizették. Így a rendőrségnél lenullázták a 1,2 milliárdos adósságot, de így tűnt el a katasztrófavédelem 137 milliós, kifizetetlen számlaállománya is. A rendőrség az idén úszott a pénzben, hiszen a rendes költségvetésen felül 280 milliárd forintnyi plusz pénzt kapott – a Honvédelmi Minisztériummal együtt – a „terrorellenes intézkedésekre”; ebből hatalmas pénzből meg lehetett spórolni 1,5 milliárdot adósságrendezésre.

A kórházak mellett a magyar közintézmények notórius tartozói a törvényességért felelős kormányhivatalok: itt is sort került egy kisebb adósságrendezési akcióra. A novemberi 1,9 milliárd forintról 823 millióra szorítottak le a lejárt számlák összegét. Nemcsak a kormányhivatalok, hanem a NAV sem fizeti ki a beszállítókat: az állam pénzügyi ökle december végén 669 millió forint lejárt számláról adott számot.