Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hamarosan indul a focitorna, amelyik _nem_ helyettesíti az Eb-selejtezőket

Hamarosan indul a focitorna, amelyik _nem_ helyettesíti az Eb-selejtezőket

Általános tévhit, hogy a futball Európai Nemzetek Ligája (ENL), amelynek első kiírását szerdán sorsolják, kiiktatja a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőit: egyáltalán nem, csak kicsit belekavar, ráadásul nem túl könnyen követhető módon. De akkor mire való ez az új sorozat? Ezt próbáltuk megérteni és most elmagyarázni.

Mi az Európai Nemzetek Ligája?

Egy új futballsorozat, a nevéből nem nehéz kitalálni, hogy az európai futballszövetségek válogatottjai vesznek részt benne, vagyis mind az ötvenöt.

Mikor találták ezt ki?

Már 2013-ban nyilatkozott róla a norvég futballszövetség elnöke. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végül 2014-ben hozta nyilvánosságra, hogy először 2018-ban indítják útjára az új sorozatot.

Mire lesz jó az ENL?

Az UEFA célja az, hogy a nagy tornák árnyékában is vonzóvá tegye a válogatott futballt, hogy könnyebb legyen a tétmeccsek hiányában is rangos meccseket játszani. És a kisebb focinemzetek is könnyebben találnak rangos ellenfeleket, érvelt a szövetség.

Forrás: UEFA

Ez össze is fog jönni? Ennyi meccset játszanak majd a nemzetek ligájában?

A lebonyolításról mindjárt szó lesz, de a fenti érvek mondvacsináltnak tűnnek, tekintve, hogy a liga meccseinek 95 százaléka mindössze három hónap alatt lezajlik, 2018 őszén. Csak az ENL döntője marad 2019 júniusára. A felsőbb ligákban négy-négy meccset játszanak a csapatok, az alsóbbakban hatot-hatot. Ráadásul mindezt akkor, amikor a korábbi lebonyolítások szerint az Eb-selejtezők már megkezdődtek volna.

Akkor mi lehet az ENL haszna?

Az biztos, hogy újabb, vaskos tévébevételeket hozhat a sorozat, mert egyben, csomagban értékesítik a közvetítési jogokat. Az pedig mindenképp a sorozat kedveltségét növeli majd, hogy innen kijuthat majd a 2020-as Európa-bajnokságra a kontinens egyik igen alacsonyan jegyzett csapata is.

Akkor mégiscsak az ENL helyettesíti az Eb-selejtezőket?

Nem, egyáltalán nem. Csak kiváltja az Eb-selejtezők rájátszását, igen, azt a módot, ahogyan kijutottunk a 2016-os Eb-re. Az ENL-ből négy csapat fog kijutni az Eb-re, de ennek pontos menetéről később részletesen ejtünk szót.

Hogy néz ki akkor pontosan az Európai Nemzetek Ligája lebonyolítása?

Az 55 európai válogatottat a 2017. őszi FIFA-ranglista helyezésük alapján négy ligába sorolták. A legjobb 12 az A-ligába, került, további 12 csapat a B-be sorolódott, a C-liga 15 csapatos, a D jelű pedig tizenhatos. Az A-ban és a B-ben négy-négy háromcsapatos csoportot alakítanak ki, a másik kettőben négycsapatosak lesznek a csoportok (azért a C-be jut egy háromcsapatos csoport is). A csapatok 2018 őszén körmérkőzést játszanak egymással, oda-vissza alapon és kialakul a végeredmény a csoportokban. Ezzel a B-, C- és D-csoportokban véget ért az izgalom, az A-liga csoportgyőztesei viszont rájátszásban döntik el az ENL-győzelem sorsát. A négy csapatot összesorsolják és egy-egy meccsen, semleges helyszínen játsszák az elődöntőket és a döntőt is. A többi (B-C-D) liga csoportgyőztesei feljutnak az eggyel feljebbi ligába, míg a csoportutolsók (A, B, C) kiesnek eggyel lejjebb.

Melyik ligába került Magyarország?

A magyar válogatott a 25. volt az európai csapatok között, így a legjobbként került a C-ligába.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Jó ez nekünk?

Elsőre azt gondoltuk, hogy nem, de valójában így lehet, hogy több esélyünk lesz kijutni a 2020-as Eb-re, mintha feljebb kerültünk volna. Ugyanis a C-ligában az első kalapból kapunk ellenfeleket, papíron három gyengébb országgal leszünk egy csoportban.

Kiket kaphatunk a sorsoláson?

Minden ligában kiemelési kalapokat alakítottak ki, vagyis a legjobbak nem kaphatják egymást. A C-ligában négy ilyen kalap lett, Magyarország az elsőben van természetesen, mint a liga legmagasabban soroltja és kapunk egy-egy ellenfelet a 2., a 3. és a 4. kalapból (utóbbiból csak akkor, ha négycsapatos csoportba kerülünk).

 • 1. kalap: MAGYARORSZÁG, Románia, Skócia, Szlovénia
 • 2. kalap: Görögország, Szerbia, Albánia, Norvégia
 • 3. kalap: Montenegró, Izrael, Bulgária, Finnország
 • 4. kalap: Ciprus, Észtország, Litvánia

A C-ligában három négycsapatos csoport lesz és egy háromcsapatos. A halálcsoport a számunkra nyilván egy olyan négyes (hármas) lenne, ahol ott van a világbajnokságra egyenes ágon kijutó Szerbia, a harmadik és negyedik kalap csapatai azonban nagyjából egyforma erőt képviselnek. Norvég, finn és észt társaságban viszont reális esélyünk lehetne az első helyre.

Kik vannak a többi ligában?
 • A-liga (12 csapat): Németország, Portugália, Belgium, Spanyolország, Franciaország, Anglia, Svájc, Olaszország, Lengyelország, Izland, Horvátország, Hollandia
 • B-liga (12 csapat): Ausztria, Wales, Oroszország, Szlovákia, Svédország, Ukrajna, Írország, Bosznia-Hercegovina, Észak-Írország, Dánia, Csehország, Törökország
 • D-liga (16 csapat): Azerbajdzsán, Macedónia, Fehéroroszország, Grúzia, Örményország, Lettország, Feröer, Luxemburg, Kazahsztán, Moldova, Liechtenstein, Málta, Andorra, Koszovó, San Marino, Gibraltár
Mikor játsszuk a meccseket?

A Nemzetek Ligája 2018-as játéknapjai a következők lesznek:

 • szeptember 6-8.
 • szeptember 9-11.
 • október 11-13.
 • október 14-16.
 • november 15-17.
 • november 18-20.
Ez mind oké eddig, de hogyan függ össze ez a 2020-as Európa-bajnoksággal?

Az Eb selejtezői így rövidebb idő alatt, 2019 tavaszán és őszén zajlanak majd le. A 2020-as Eb-re 24 csapat juthat ki megint, tíz csoportból 2-2 csapat kvalifikál a selejtezőkből. Négy kiadó hely sorsa dől majd az ENL-en keresztül.

A 2020-as Eb-n mi is rendezünk négy meccset. Nem jutnak ki automatikusan a rendezők?

Nem, mert összesen tizenkét különböző országban rendezik a tornát, így nem adták oda a helyek felét automatikusan. Nekünk is selejtezni kell tehát, ami nemcsak azért fontos, mert jó lenne ott lenni, és Budapesten Eb-meccseket játszani (ha egy rendező város országa kijut a tornára, két meccset garantáltan hazai pályán játszik). Hanem azért is, mert 2019 végére felépítjük az új Puskás Stadiont, összesen legalább 200 milliárd forintból és elég kínos lenne, ha a vadi új, 67 ezres arénában mondjuk Izland–Albánia meccsen szoríthatnánk.

Akkor hogyan is osztják el az Eb fennmaradó négy helyét?

Ez lesz az igazán cifra menet. Az ENL mind a négy ligája kap majd egy-egy Eb-helyet, vagyis a leggyengébb csapatokat (többek között Feröert, Máltát, San Marinót, Liechtensteint) felvonultató D jelű is. Alapesetben a ligák négy-négy csoportgyőztese kerül a rájátszásba – vagyis csak azonos ligabeliekkel kell megküzdeni az Eb-ért. Ezek a párharcok ugyanúgy zajlanak majd, mint az A-liga rájátszása az ENL-győzelemért: vagyis két elődöntő és döntő, valamennyi egymeccses párharc lesz, és semleges pályán rendezik őket.

Mi ebben a csavar?

Az, hogy az ENL rájátszását a fennmaradó Eb-helyekért 2019 tavaszán játsszák, a hagyományos Eb-selejtezők lezárása után. Vagyis ekkorra már elkelt húsz hely, és a már kijutott csapatok nem vesznek részt ebben a rájátszásban. Az A-liga (itt játszik majd az összes nagymenő, mint Anglia, Belgium, Németország, Portugália, Spanyolország stb. ) négy csoportgyőztese például szinte biztosan kijut 2020-ra, tehát ők jó eséllyel nem vesznek részt a rájátszásban. Az ő helyüket feltöltik az A-liga összesített végeredményében (hogy ez a sorrend hogyan alakul ki, még nem teljesen világos) legjobb olyan csapatokkal, amelyek még nem jutottak ki az Eb-re. Ez az A-liga (de még talán a B-liga) esetében is lehet, hogy nem elég: simán megeshet, hogy a tizenkét csapatból nem lesz négy nem kvalifikált csapat. Ebben az esetben az alsóbb ligából töltik fel a négyes „keretet”. Azonban az alsóbb liga csoportelsői védettséget élveznek: vagyis a B-liga csoportgyőzteseit nem fogják „feljebb húzni” az A-ligásokkal pótselejetezni. Hanem a B-liga nem csoportgyőztes és nem Eb-résztvevő csapatait sorolhatják az A-ligások mellé a rájátszásban.

Mit jelent ez a magyar csapatra nézve?

Azt biztosan, hogy a legjobb lenne, ha az ENL-ben egy nyerhető csoportban az első helyen végeznénk. Ezek után persze az lenne az optimális, ha sikerülne az Eb-selejtezős csoportunkban az első két helyen végezni, és akkor nem lenne jelentősége ennek a fura rájátszásnak. Ez azonban időtlen idők óta nem történt meg velünk, a 2016-os Eb-re is úgy mentünk ki, hogy a csoportunkban harmadikok lettünk, és akkor ezzel elértük a norvégok elleni rájátszást (onnan pedig kettős győzelemmel kijutottunk Franciaországba). Ha nem sikerül a közvetlen kijutás az Eb-re, akkor ENL-csoportelsőként lenne a legjobb esélyünk a rájátszásban.

Georges Leekens, MTI Fotó: Illyés Tibor

Mik az esélyeink?

Nehéz jósolni. A kiemelés azt mutatja, a legjobbak között lehetünk a C-ligában. Azonban 2017-ben kínos eredményeket produkált a válogatott, és távozott Bernd Strock, akinek a vezetésével 30 év után először kijutott világeseményre a magyar futballválogatott. Helyette jött a belga Georges Leekens, akiről egyelőre annyit tudunk, hogy nagyon sok helyen dolgozott már eddig a világban, hogy őt tartják a mostani belga aranygeneráció felfedezőjének, és hogy nagyon kedvesen tud nyilatkozni Orbán Viktorról. A játékosaink többnyire továbbra is fényévekre vannak a legjobb bajnokságoktól, és az új kapitány irányításával márciusban játszunk először meccseket (23-án Kazahsztán, 27-én Skócia ellen, hazai pályán).