Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Horthy-mise plébánosa: a kormányzó szerepében nemcsak a negatívumokat kell kiemelni

A Horthy-mise plébánosa: a kormányzó szerepében nemcsak a negatívumokat kell kiemelni

Mint ismert: A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége szervezésében szombaton, azaz január 27-én, éppen a Holokauszt-emléknapon tartanak emlékmisét Horthy Miklós emlékére. A KÉSZ Budapest Belvárosi Csoport meghívója szerint (amely a plébánia honlapján olvasható) a megemlékezést délelőtt 10 órától tartják a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban, vagyis a Március 15. téri katolikus templomban.

A hvg.hu elérte Osztie Zoltánt, a templom plébánosát, aki arra a kérdésre, hogy sokan kegyeletsértőnek érzik épp a nemzetközi holokauszt-emléknapra szervezni egy emlékmisét “szeretettel és tisztelettel” Horthy Miklós emlékére, Osztie úgy reagált, hogy nem érti, miért gyűlölködnek ezek az emberek, miért próbálják a rossz szándékokat kivetíteni rájuk, mármint a szervezőkre. Ők nem akarnak mást, mint tisztelettel és szeretettel a társadalmi kiengesztelődésért imádkozni. Évek óta a Horthy Miklós halálának évfordulójához közeli szombatokon tartják a “kormányzó úr”-ért felajánlott szentmisét, ez most így esett. Azt is elmondta, hogy nem fogják más napra tenni a misét.

Horthy Miklós szerepében nemcsak a negatívumokat kell kiemelni, mondta a plébános, nem kellene leradírozni a magyar történelem bizonyos részeit.

Közben az ATV-nek azt mondta Lezsák Sándor, nem visszakozik, a parlament alelnöke ott lesz és beszél a Horthy-misén január 27-én. Boross Péter sem mondja le a szereplést, bár “mérhetetlenül zavarja”, hogy pont az auschwitzi haláltábor felszabadulásának évfordulójára, január 27-ére esik a Horthy-megemlékezés.