Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Holokauszt-emléknapon lesz emlékmise Horthy Miklós tiszteletére

A Holokauszt-emléknapon lesz emlékmise Horthy Miklós tiszteletére

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége szervezésében szombaton, azaz január 27-én, éppen a Holokauszt-emléknapon tartanak emlékmisét Horthy Miklós emlékére.

A KÉSZ Budapest Belvárosi Csoport meghívója szerint (amely a plébánia honlapján olvasható) a megemlékezést délelőtt 10 órától tartják a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban, vagyis a Március 15. téri katolikus templomban.

„Szentmise keretében szeretettel és tisztelettel emlékezünk a 150 éve született vitéz nagybányai Horthy Miklós (1868-1957) néhai kormányzónkra, és kedves menyére, munkatársára, a 100 éve született özv. Horthy Istvánné (1918-2013) született Edelsheim Gyulai Ilona grófnőre”

– áll a meghívóban

Az eseményen megemlékező beszédet mond majd Boross Péter volt minszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, Lezsák Sándor, az Magyar Országgyűlés alelnöke és Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója.

Az esemény akár provokatívnak is tekinthető, ugyanis sem Horthy Miklós, sem Edelsheim Gyulai Ilona életének sarokkövei nem indokolják az időpontválasztást. A kormányzó 1868. február 9-én született és 1957. június 18-án halt meg, míg Edelsheim Gyulai Ilona 1918. január 14-én született és 2013. április 18-án halt meg. Ezzel szemben január 27-ét még 2005-ben a Holokauszt emléknapjává nyilvánította az ENSZ, mert 1945-ben ezen a napon szabadult fel az auschwitzi haláltábor.