Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Középszintű érettségi feladatokkal szívatták a 14 éveseket a felvételin

Középszintű érettségi feladatokkal szívatták a 14 éveseket a felvételin

A karát az ékszerészek számára kétféle mértékegységet is jelent. Az egyik mértékegység a drágakövek tömegét méri, ahol 1 karát = 0,2 gramm. A karát másik jelentése az aranyötvözetek aranytartalmát jelölő szám. Hány karátos aranyötvözet keletkezik, ha 21 gramm 8 karátos aranyat összeolvasztanak 27 gramm tiszta arannyal?

De hogy hívják a kapitányt? Fotó: Zoom.hu

Fogalma sincs, hogyan kezdjen neki ennek feladatnak? Hát azoknak a nyolcadikos általános iskolások nagy részének sem volt, akik a hétvégén írták matematikákból a gimnáziumi felvételit. Mint a Zoom.hu megtudta, az egyik kiemelt vidéki középiskolában a megszerezhető ötvenből átlagosan húsz pontot ért el a felvételit író csaknem 200 diák. Ezt az eredményt meglehetősen rossznak minősítették a tanintézményben, ám abban a tekintetben nem okozott különösebb meglepetést, hogy az Oktatási Hivatal honlapján elérhető, az utóbbi tíz év eredményeit összesítő táblázatból kiderül: körülbelül ilyen arányban teljesítenek a tanulók minden esztendőben.

MATEMATIKA FELADATLAP by Zoom on Scribd

Az azonban nem megszokott, hogy a karátoshoz hasonló feladatot adnak fel 13-14 éves gyerekeknek. Mint Pilz Olivér matematikatanártól megtudtuk, ez egy középszintű érettségi próbatételnek felel meg. A tíz feladatból álló felvételin nem ez volt az egyetlen ilyen, az utolsó szöveges feladványnak is esélytelenül kezdhettek csak neki diákok. Ennek megoldása is a gimnázium elvégzésekor lenne aktuális.

Ez pedig így nézett ki:

Ez sem volt könnyebb. Fotó: Zoom.hu

Pilz Olivér miskolci pedagógus, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója ugyanakkor hozzátette, nemcsak az idei feladatok miatt, hanem a korábbi évek tapasztalatai alapján is érdemes lenne kicsit könnyíteni a vizsgán, ha másért nem, akkor azért, hogy nőjön a diákok önbizalma. Jó lenne, ha átlagosan 25-30 pontot tudnának elérni a felvételin. Ugyanakkor hozzátette, túl könnyű sem lehet a teszt, ha mindenki 45-50 pontot érne el, nehéz lenne szűrni a diákokat.

Nehezíti a problémát, hogy a reál beállítottságú és a „sima” középiskolákba való bekerüléshez is ugyanazt a felvételit kell megírniuk a diákoknak.

Kérdésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, a felvételi dolgozatokat a középiskolák javítják, az eredményeket – egységes értékelőlapokon – legkésőbb február 8-ig közlik a felvételizőkkel.