Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Veszprémben beállhat az LMP Mesterházy mögé, visszalép a jelöltjük

Veszprémben beállhat az LMP Mesterházy mögé, visszalép a jelöltjük

Még csak párttársaival közölte, de hamarosan nyilvánosan is bejelenti visszalépését a tavaszi országgyűlési választástól Gerstmár Ferenc, az LMP veszprémi jelöltje – értesült a Zoom.hu.

Más embert kíván a kampánystratégia?

A városban önkormányzati képviselőként dolgozó Gerstmár egyéniben indult volna – a párt december 13-i hivatalos bejelentése szerint – Veszprém 1-es egyéni választókerületében – ott, ahol az MSZP Mesterházy Attilát, a Fidesz-KDNP Óvádi Pétert indítja, valamint függetlenként megméreti magát Kész Zoltán is.

Gerstmár döntését ma közölte – egyelőre csak belső levélben – párttársaival. A Zoom.hu birtokába került levélben visszalépésének okáról azt írta: “(…)elállok a 2018-as országgyűlési választáson való indulástól a Veszprém 01 választókerületben.

Teszem ezt azért, mert teret kívánok engedni olyan jelölt számára, aki az LMP által választott kampánystratégiába jobban illeszkedik.”

Mesterházy Attila, az MSZP volt elnöke járhat jól a helyzettel MTI Fotó: Marjai János

A Zoom.hu információi szerint az LMP várhatóan nem indít másik jelöltet a visszalépő Gerstmár Ferenc helyett, inkább arra buzdítja majd szavazóit, hogy más ellenzéki jelöltet támogassanak a körzetben. Ez pedig értesüléseink szerint nem a független Kész Zoltán lesz, hanem az egykori szocialista pártelnök, Mesterházy Attila.

Gerstmár: alakul a kampánystratégia

A Zoom.hu lérte Gerstmár Ferencet, aki megerősítette visszalépését. Kérdésünkre, hogy az indokként emlegetett kampánystratégia-hivatkozás azt jelenti-e, hogy az ő jelöltségének bejelentése, december 13-a óta máris változott volna az LMP veszprémi kampánystratégiája, azt válaszolta: “a kampánystratégia folyamatosan alakul.” Hozzátette:

“most hasznosabb tudok lenni, ha nem én indulok jelöltként”.

Gerstmár arra kérdésünkre, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy pártja nem indít mást helyette, hanem más ellenzéki jelöltet – Mesterházy Attilát vagy Kész Zoltánt támogatja – azt válaszolta:

egyelőre érvényes az LMP kongresszusi döntése, miszerint mind a 106 egyéni körzetben állít a párt jelöltet,

ha pedig ez változna, biztosan szólnak majd.

A tisztánlátást nem segíti, hogy Molnár Gyula MSZP-elnök a minap az Echo Tv-nek még a saját jelöltjeik LMP javára történő visszaléptetésére utalt, amikor azt mondta: az MSZP továbbra is nyitott az LMP felé, bizonyos körzetekben még vissza is léptetnének jelölteket, ha mérhető a győzelem esélye. Ezek alapján pedig az is elképzelhető, hogy Mestereházyt mégsem indítja el egyéniben Veszprémben az MSZP, így – ha nem indít Gerstmár helyett mást az LMP – mégis Kész Zoltánt támogathatja a Lehet Más a Politika.

Gerstmár amúgy a Zoom.hu-nak megjegyezte azt is: önkormányzati képviselőként Veszprémért, a helyiekért szeretne tovább dolgozni és feladatának tekinti, hogy legyen olyan politikai közösség a városban, amely a 2019-es önkormányzati választáson a jelenlegi vezetés erős alternatívájaként jelenik meg.