Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Geréb Ágnes: Tükörbe tudok nézni

Geréb Ágnes: Tükörbe tudok nézni

„Nekem az a legfontosabb, hogy tudok-e tükörbe nézni, tudok-e aludni. Tudok” – ezt mondta a Magyar Nemzetnek Geréb Ágnes az őt ért támadásokkal összefüggésben.

Mint arról korábban beszámoltunk, egy 2003-as és egy 2007-es otthonszülés miatt börtönbüntetést kapott a bába és szülész-nőgyógyász, miután elutasította perújítási kérelmét a Fővárosi Ítélőtábla. Két év letöltendő fogházra ítélték. Az első esetben egy ikerpár egyik tagja vesztette életét, a második esetben pedig szülés közben elakadt a csecsemő válla, és az anyukát kivérezve szállították kórházba.

Az ítélet óriási vihart kavart, és megosztja a közvéleményt. Közel annyian támadják, ahányan támogatják. Szalóki Ágnes énekesnő a Facebookon jelentette be, hogy kegyelmet kérnének Gerébnek, a bába lánya, Herner Dorka pedig szintén a közösségi oldalon állt ki édesanyja mellett. A szülész-nőgyógyászt hétvégén is tömegek támogatták, több mint kétezer szál virággal jelezték szolidaritásukat családok a Szabadság hídon.

„A körülöttem kialakuló, társadalmat fölbolygató vita gyógyít és épít. Levegőt kap újra az elfojtott tűz, és nem csak a 2010 óta eltelt hét és fél évre gondolok, ami személyesen az én családomat és engem elég mélyen érintett” – foglalta össze Geréb a lapnak.

Szerinte mérföldkő volt az otthon szüléssel kapcsolatos 2011-es rendelet, és bár szakmai ellenállás, anyakönyvezési nehézségek, megfélemlítések ugyan előfordulnak ma is, mégis óriási változást hozott. „Ha vannak is a rendeletben olyan részletek, amelyekkel nem értek egyet, mégis megszületett. Elindult a változás. Mára egy magyar várandós, ha akar, tájékozódhat, szülési tervet készíthet, és megtalálhatja a számára megfelelő helyet, ahol biztonságban tudja a babáját és saját magát”.

A lapnak Lukács Judit, az Életfa Bábapraxis egyik alapítója elmondta, Magyarországon körülbelül 16 bába dolgozik, ami az igényekhez mérten kevés, mindössze négy engedéllyel működő bábaszolgáltató (bábákat tömörítő vállalkozás) létezik itthon.