Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A 2017-ben termelt vagyon 82 százaléka a leggazdagabb 1 százalék zsebébe került

A 2017-ben termelt vagyon 82 százaléka a leggazdagabb 1 százalék zsebébe került

A 2017-ben világszinten megtermelt összvagyon 82 százaléka a világ lakosságának legtehetősebb egy százalékának zsebébe vándorolt – állítja a Világgazdasági Fórum éves davosi találkozója előtt nyilvánosságra hozott jelentésében az Oxfam jótékonysági szervezet.

Az Oxfam szerint a világ leggazdagabb 42 emberének kezében ugyanakkora vagyon van, mint a világ szegényebbik 3,8 milliárd lakosánál. A szervezet szerint ez a hatalmas egyenlőtlenség rendszerszintű hibák következménye: többek közt az adóelkerülés elterjedtségéé, a munkavállalói jogok gyengüléséé, a vállalatok politikára gyakorolt hatásáé.

2017-es jelentésében az Oxfam azt számította, hogy a világ leggazdagabb 8 lakosának van akkora vagyona, mint a szegényebbik felének, azt a számot a 2018-as jelentésben utólag 61-re módosította. A módosítás oka, hogy a szupergazdagok vagyonáról csak becslések vannak, pontos adatok nincsenek.

(BBC)