Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Gigaprojekt Nyíregyházán: repkednek a milliárdok az új stadionra

Gigaprojekt Nyíregyházán: repkednek a milliárdok az új stadionra

Decemberben tízmilliárd forintos nyíregyházi stadionfejlesztésről döntött a kormány, de ennél sokkal többe kerül az új stadion. A létesítményből kikerülő atlétáknak ugyanis milliárdokból építhetnek új otthont a városban. Nyíregyházán több sportfejlesztés is fut egyszerre, talán nem véletlenül: Szabó Tünde sportállamtitkár lesz a Fidesz jelöltje a városban a tavaszi országgyűlési választásokon.

Karácsony után robbant egy kisebb kormányzati bomba a Magyar Közlönyben, hogy újabb 37 milliárd forint támogatást ad sportcélú beruházásokra. Az egyik legnagyobb tétel, 10 milliárd forint egy új nyíregyházi stadion megvalósítására megy el. A kormányhatározat több szempontból is meglepő volt: a város futballcsapata NB II-es és egy alig tizenöt éve rendbe rakott, nemzetközi meccsekre és atlétikai versenyekre is alkalmas pályája van.

A támogatás kedvezményezettjeként a Nemzeti Sportközpontokat jelölte meg a kormányhatározat, így a Fürjes Balázs felügyelte szervezethez fordultunk.

Ebből kiderült, hogy a jelenlegi stadion fejlesztése valósul meg, és a kivitelezés már az idei második negyedévben megindulhat.

A bejelentés tényleg kisebb döbbenetet váltott ki, derült égből villámcsapásként érkezett. Pedig annak fényében nem is az, hogy Orbán Viktor már 2015 végén, a Modern Városok Program-turnéja nyíregyházi állomásán megígérte az új pályát. Igaz, feltételekkel.

„A megállapodásnak van egy feltételes pontja, ez pedig arról szól, hogy mi legyen a futballpályával, miután onnan kimegy az atlétika. Miután NB III-as csapata van a sajnálatos események eredményeképpen Nyíregyházának, ami tudom, hogy számos polgár szívében élő seb, ezért azt kértük a polgármester úrtól, hogy amikor NB II-be sikerült följutnia a csapatnak, akkor mi készen állunk arra, hogy a futballpálya jövőjéről is komolyan tárgyaljunk. Addig pedig tanulmányterveket készíthet a város, és később

aztán megállapodhatunk egy stadion építésről is, de még egyszer mondom: ennek föltételei vannak.”

A kormányfői bejelentés egyébként arról is szólt, hogy a stadionban eddig helyet kapó atlétikai központot a város szélén lévő NYVSC-pályára viszik át, ahol 2,5-3 milliárd forintból felépül a Nyíregyházi Atlétikai Centrum. Orbán egyébként azzal érvelt, hogy ha már kiköltözik az atlétika a stadionból, akkor érdemes átalakítani azt.

A sötétbe borult Városi Stadion Nyíregyházán. A világítóberendezés meghibásodása miatt nem tudták megrendezni a Soproni Liga 21. fordulójának nyitómeccsét, a 19 órára kiírt Nyíregyháza Spartacus – DVSC-TEVA bajnoki labdarúgó-mérkőzést, MTI Fotó: Balázs Attila

Persze Orbán Viktor ígérete előtt is tervben volt már a nyíregyházi stadion, igaz, nem 10 milliárd forintos összeggel. A kormány ugyanis 2013 decemberében döntött a Nemzeti Stadionfejlesztési Program elindításáról és ebben egymilliárd forintot irányoztak elő Nyíregyházára.

Pedig egyáltalán nem egy leharcolt létesítményről van szó: az első Orbán-kormány torzóban maradt stadionrekonstrukciós programjában több mint félmilliárdot költöttek rá 2002-ben. Majd néhány évvel később a villanyvilágításra, aztán a kanyarban lévő lelátók felszékezésére ment el egymilliárd forint. Vagyis egymilliárdot elköltöttek rá az elmúlt 15 évben.

A beruházás, ahogyan annyi stadion esetében, nyögvenyelősen vagy sehogy nem indult el, és közbejöttek az Orbán által is említett „sajnálatos események”: 2015 májusában a futballszövetség, az MLSZ nem adott indulási engedélyt a Nyíregyházának, amiért – álláspontja szerint – tartozott egy korábbi játékosának, Diego Balbinotnak; ezt a klub határozottan cáfolta, mondván, kifizették a játékost, csak az erről szóló igazolást nem kapták meg időben, ám később az erről szóló eredeti bizonylatot is bemutatták a szövetségben. (Az ügy a jelek szerint máig nem zárult le, ugyanis a klub egymilliárd forint kártérítésért perelte az MLSZ-t; első fokon nyert, másodfokon, 2016 szeptemberében a bíróság hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet, de az MLSZ-nek sem adott igazat. Az ügy a Kúrián folytatódik.)

A csapat az NB III-ig süllyedt és a kormány reagált is, az egymilliárdos támogatást, körülbelül a kormányfő fent idézett szavaival egy időben, félmilliárdra vágta vissza. De mégsem törölte a fejlesztési programból Nyíregyházát. A város polgármesteri hivatalának kabinetvezetője, Batizi András 2016 elején meg arról nyilatkozott, hogy „több hónapos egyeztetés során a kormány, az MLSZ és Nyíregyháza abban állapodott meg, hogy értelmesebb lenne egy újfajta koncepcióval hozzányúlni a stadionhoz, mintsem csupán a régit modernizálni. Egy korszerű, arénajellegű létesítmény létrehozásában gondolkodunk.”

A Nyíregyháza aztán 2016 tavaszán fel is jutott az NB II-be, igaz, az élvonaltól egyelőre messze van a klub.

Mindezek után jelent meg a kormány határozata a 10,326 milliárdos támogatással tavaly decemberben. Az NSK-nál arra is rákérdeztünk, hogy mi lett a korábban odaítélt félmilliárd forinttal.

„Az 1980/2013. (XII.29.) számú kormányhatározatban szereplő támogatási összeget a kedvezményezett a beruházás előkészítésére és tervezésére fordíthatta”

– válaszolta a Nemzeti Sportközpontok.

Tehát ha összesítjük, messze nem csak tízmilliárdba kerül az új nyíregyházi stadion. A most bejelentett 10,326 milliárdon felül félmilliárd már elment a beruházásra, és idevehetjük az önkormányzat közlése szerint 3,5 milliárd forintos összeget, ami szintén állami támogatásból az atlétikai centrumra megy el. (Ennek átadását már 2017 tervezték, de eddig csak az előkészítése történt meg.) Ez összesen 14,326 milliárd forint.

A felújított Bujtosi Szabadidő Csarnok, új nevén Continental Aréna Nyíregyházán, MTI Fotó: Balázs Attila

Nyíregyházán nem a stadionfejlesztés és az atlétikai centrum építése az egyetlen sportberuházás. Még 2014 szeptemberére készült el a Bujtosi Szabadidő Csarnok felújítása 2,1 milliárd forintból (most már Continental Arenának hívják). Jelenleg épül 450 millió forintból a jégcsarnok, míg hamarosan uszodát is felhúznak – ez előkészítés alatt áll és 2,5 milliárd forintba kerül majd. Valamennyi beruházás állami forrásból valósul meg. De ezzel sincs megállás, mert a stadionról döntő kormányhatározat után két nappal arról is rendelkeztek, hogy vizsgálják meg egy multifunkcionális motorsportaréna megvalósításának a lehetőségét is.

A fejlesztések összefügghetnek azzal is, hogy a városban egyre erősebbek a pozíciói Szabó Tündének. Az EMMI sportért felelős államtitkáráról már lehet tudni, hogy tavasszal a Fidesz jelöltje lesz az országgyűlési választásokon.